ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Για τα 107 χρόνια από την εξέγερση του Κιλελέρ

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τα 107 χρόνια από την εξέγερση του Κιλελέρ
Η ΚΕ του ΚΚΕ, 107 χρόνια από την ηρωική εξέγερση των αγροτών του Θεσσαλικού Κάμπου (6 Μάρτη 1910), χαιρετίζει αγωνιστικά τους μικρομεσαίους αγροτοπαραγωγούς και κτηνοτρόφους που για άλλη μια χρονιά βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα.
Τότε, ο αγώνας των κολίγων στράφηκε ενάντια στους τσιφλικάδες καταπιεστές τους με εξεγέρσεις, συγκρούσεις, στην κρατική καταστολή. Είχε νεκρούς αγρότες και εργάτες, κράτησε δεκαετίες, γιατί το αστικό κράτος, η αστική τάξη, σε συμμαχία με τους καπιταλιστές γαιοκτήμονες στο Θεσσαλικό Κάμπο, διατηρούσε τον φυσικό καταναγκασμό στην εκμετάλλευση των κολίγων, με προβοκάτσιες, αγροτοδικεία, ασκούσε όργιο βίας και τρομοκρατίας.
Σήμερα, οι αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, άξιου συνεχιστή των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων, ανέδειξαν την αξία της οργάνωσης και του αγώνα, με τη συγκρότηση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που συσπειρώνει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς, τη σημασία της αγωνιστικής συμπόρευσης με την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Αυτή είναι η απάντηση στα «καλέσματα» υποταγής στο ξεκλήρισμα και στις θεωρίες «αναποτελεσματικότητας των αγώνων» που καλλιεργούν οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου.
Η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής που υπόσχονται τα αστικά κόμματα, οι φιλο-ΕΕ και φιλο-ΚΑΠ δυνάμεις, είναι η εξασφάλιση και ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Στηρίζεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, σε νέα εκτόπιση αγροτοπαραγωγών, στην κυριαρχία των μεγάλων επιχειρηματικών μονάδων των μεγαλοαγροτών, με μεγαλύτερη ανάπτυξη και εκμετάλλευση μισθωτής εργασίας.
Οι σημερινοί αγώνες οφείλουν να δίνουν απάντηση στο πραγματικό δίλημμα για το λαό: Ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας ή νέα εξαθλίωση.
Το ΚΚΕ προτείνει στους αγρότες τη συγκρότηση της Κοινωνικής Συμμαχίας ώστε να υπάρξει αντίσταση, στην προοπτική ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων και του καπιταλιστικού συστήματος, που οδηγεί το λαό στην εξαθλίωση. Είναι μονόδρομος απέναντι στην επίθεση των αστικών κυβερνήσεων, του κεφαλαίου και των διακρατικών συμμαχιών του, ΕΕ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, ΠΟΕ, ΝΑΤΟ κ.ά.
Σήμερα που οξύνονται οι αντιθέσεις ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τα καπιταλιστικά κράτη για το μοίρασμα των ζημιών και το προβάδισμα στις αγορές και τους δρόμους μεταφοράς, το εργατικό - λαϊκό κίνημα, στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, πρέπει με συντονισμένα χτυπήματα και συνολική αντεπίθεση να αξιοποιήσει τα ρήγματα, τις αντιθέσεις, τις φυγόκεντρες τάσεις μέσα στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, για την αποδυνάμωσή τους. Να συνδέσει την πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ με την πάλη για συνολική ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, την εργατική εξουσία, με βάση την κοινωνική ιδιοκτησία, τον κεντρικό σχεδιασμό, την ανάπτυξη σε όφελος του λαού, αξιοποιώντας και τον αγροτικό συνεταιρισμό ως μεταβατικό προς την ένταξη στη μεγάλη βιομηχανοποιημένη και πλήρως κοινωνικοποιημένη αγροτική παραγωγή.
Αγρότισσα, αγρότη,
Το ΚΚΕ στέκεται πάντα στο πλευρό των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους, που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους. Ταυτόχρονα δίνει προοπτική για το μέλλον τους με την πρότασή του για μια συνολικά και ριζικά διαφορετική οργάνωση της παραγωγής, ώστε να απαλλαγούν οριστικά από το βάρος της ατομικής ευθύνης στην παραγωγή, στην αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών και περιβαλλοντικών καταστροφών, να αναβαθμιστεί το επίπεδο της ζωής τους, ο μη εργάσιμος χρόνος τους.
Ο πυρήνας των λαϊκών προβλημάτων βρίσκεται στον χαρακτήρα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Αυτό σημαίνει μονοπώλια στη βιομηχανία, στο εμπόριο, στις τράπεζες, που όλα μαζί συνθλίβουν τον αυτοαπασχολούμενο αγρότη. Αυτό σημαίνει κράτος των μονοπωλίων, του κεφαλαίου, αστικές κυβερνήσεις που ταυτόχρονα «χαρατσώνουν» τη μικρή και μεσαία αγροτιά.
Απέναντι στον αφανισμό από τις καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις, τους βιομήχανους, τις τράπεζες, το κράτος τους, υπάρχει μία διέξοδος: Η συμπόρευση με το ΚΚΕ για ν' ανοίξει ο δρόμος να φύγουν οι καπιταλιστές από τη μέση, παντού, στη βιομηχανία, στο εμπόριο, στις Μεταφορές και την αγροτική παραγωγή.
Προϋπόθεση γι' αυτό, με την εργατική τάξη στο τιμόνι της εξουσίας, αποτελεί η κοινωνικοποίηση της γης, των καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, των συγκεντρωμένων μηχανοποιημένων μέσων παραγωγής, με κρατικές υποδομές και άμεση διοχέτευση των βιομηχανικών υλών, με ένταξη στον κεντρικό σχεδιασμό, στο κρατικό εμπόριο, ώστε να καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες του λαού μας με την παραγωγή φτηνών και ποιοτικών προϊόντων, καθώς και η παραγωγή πρώτων υλών για την ανάπτυξη της βιομηχανίας.
Μόνο τότε δεν θα είναι αποκλειστικά ατομική του υπόθεση η δουλειά του σημερινού αγροτοπαραγωγού, είτε ενταγμένου ως μισθωτού στην άμεσα κοινωνικοποιημένη παραγωγή είτε ως εθελοντικά ενταγμένου στον παραγωγικό συνεταιρισμό που επωφελείται από την κεντρικά σχεδιασμένη βιομηχανική παραγωγή, το κρατικό εμπόριο, τις κρατικές υποδομές προστασίας από φυσικές καταστροφές.
Σε αυτές τις συνθήκες, της εργατικής εξουσίας, εξασφαλίζεται μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, καθώς και η δυνατότητα να αποκτήσουν μορφωτική - πολιτιστική ζωντάνια τα χωριά, σύγχρονες κρατικές υποδομές γενικής Παιδείας, Υγείας, Πολιτισμού και Φυσικής Αγωγής.
Ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ δεν είναι εύκολος, έχει θυσίες που όμως πιάνουν τόπο. Αυτό διδάσκει και το Κιλελέρ. Είναι ρεαλιστικός γιατί ωφελεί τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία. Εχει αντικειμενική βάση, πατά στη σημερινή πραγματικότητα της χώρας και δεν απαιτεί αναδιανομή της γης.
Το μέλλον των πολλών μικρών και μεσαίων αγροτών είναι κοινό με το μέλλον των μισθωτών εργαζομένων στη βιομηχανία, στο συγκεντρωμένο εμπόριο, στις υπηρεσίες κ.α., στην απαλλαγή τους από την καπιταλιστική ιδιοκτησία, στην οικοδόμηση σχέσεων κοινωνικής, σοσιαλιστικής ιδιοκτησίας, οικονομίας. Αυτή η οικονομία είναι ρεαλιστική γιατί συμφέρει την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και τους βιοπαλαιστές αγρότες, εμποδίζεται από την εξουσία του κεφαλαίου, των μονοπωλίων. Μ' αυτήν πρέπει να αναμετρηθούμε, να διαμορφώσουμε το λαϊκό ποτάμι που θα την ανατρέψει.
Το δυνάμωμα της κοινής δράσης ανάμεσα στην εργατική τάξη και στους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και της υπαίθρου, τις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών οικογενειών, με αντιμονοπωλιακούς - αντικαπιταλιστικούς στόχους πάλης, σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, είναι η ελπίδα για την επιβίωση, ανοίγει το δρόμο για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Κοινωνική Συμμαχία με ισχυρό ΚΚΕ είναι μονόδρομος για μια πραγματική αλλαγή στο συσχετισμό ανάμεσα σε εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους, προϋπόθεση για την εργατική εξουσία, για την κοινωνική ιδιοκτησία και οικονομία, με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία.
Σε αυτό το δρόμο πάλης, το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα προς τους αγρότες και τις αγρότισσες, τιμώντας τους αγώνες για τα 107 χρόνια από το Κιλελέρ.

4 Μάρτη 2017
Η ΚΕ του ΚΚΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις