Εκβιασμοί και εξαιρέσεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, το γερμανικό υπουργείο Εργασίας σκοπεύει να εξαιρέσει από τον κατώτερο μισθό τους πρόσφυγες που αναζητούν δουλειά στη χώρα, κυρίως εκείνους που χρειάζεται να μετεκπαιδευτούν στη Γερμανία, για να αναγνωριστούν οι σπουδές που έχουν κάνει στην πατρίδα τους.
Για όλους αυτούς, η γερμανική κυβέρνηση επινοεί το «τρικ» της «υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης», όπως ονομάζεται ο «χρόνος μετεκπαίδευσης», για να εξαιρέσει χιλιάδες πρόσφυγες από τον νόμο για τον κατώτατο μισθό, ο οποίος είναι σήμερα στα 8,84 ευρώ την ώρα μεικτά.
Ο παραπάνω σχεδιασμός περιγράφεται σε έγγραφο «εσωτερικού διαλόγου» που αποκάλυψε ο γερμανικός Τύπος και αντανακλά ευρύτερες διεργασίες σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος.
Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι οι πρόσφυγες αποτελούν μια πηγή φτηνότερης εργατικής δύναμης, με διάφορα προσχήματα και ταυτόχρονα μέσο πίεσης για συρρίκνωση μισθών και δικαιωμάτων συνολικά στην αγορά εργασίας της Γερμανίας. Μάλιστα, δεν περνάει απαρατήρητη η επιχειρηματολογία με την οποία οι Γερμανοί βιομήχανοι υπερασπίζονται τη συγκεκριμένη ρύθμιση, λέγοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση όλοι αυτοί οι πρόσφυγες θα έμεναν άνεργοι.
Να λοιπόν άλλη μια εκδοχή του «ευρωπαϊκού κεκτημένου»: Από τη μία η πολιτική του εγκλωβισμού των προσφύγων, ώστε ελεγχόμενα να διακινείται το αναγκαίο εργατικό δυναμικό στις χώρες - μέλη της ΕΕ, και από την άλλη οι εκβιασμοί και οι εξαιρέσεις, προκειμένου να αποτελέσουν οι πρόσφυγες φτηνότερη εργατική δύναμη και «όχημα» για γενικότερες αντεργατικές ανατροπές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις