Αν είσαι κομμουνιστής θα κάνεις εγκλήματα και τελικά θα προδοθείς ...

Το «ηθικό» δίδαγμα μιας παράστασης που ανεβαίνει για τον Νίκο Ζαχαριάδη! Μιας παράστασης που αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Νίκου Ζαχαριάδη παρουσιάζοντάς τον ως «ρομαντικό ανθρωπάκο» που έκανε το λάθος να γίνει κομμουνιστής! Μιας παράστασης που παρουσιάζει τις πολιτικές επιλογές του Νίκου Ζαχαριάδη όχι ως αποτέλεσμα της ιδεολογίας του, αλλά ως αποτέλεσμα της υψηλής αίσθησης του «ελληνικού φιλότιμου» που διέθετε! Μιας παράστασης που λίγο πολύ παρουσιάζει τον Νίκο Ζαχαριάδη ως αγγλόφιλο! Μιας παράστασης που τελικά μόνο ως κομμουνιστή ηγέτη δεν παρουσιάζει τον Νίκο Ζαχαριάδη!
Δεν έφταναν τα παραπάνω, ήρθε και η δήλωση του βασικού συντελεστή της παράστασης ότι «το θέατρο ενώνει»! Που έγινε αυτή η δήλωση; Στο θέατρο πριν από την παράσταση! Γιατί έγινε αυτή η δήλωση; Γιατί εισήλθε ο πρωθυπουργός και κάποιοι ξέσπασαν σε αποδοκιμασίες, θέτοντας σε κίνδυνο την παράσταση συρρίκνωσης και κατακρεούργησης του μεγέθους της προσωπικότητας του Νίκου Ζαχαριάδη.
Ποιους ενώνει το θέατρο;! Τους λιμοκτονούντες και αυτούς που ευθύνονται για την λιμοκτονία;! Τους αναμένοντες την κατάσχεση των σπιτιών τους και τους τραπεζίτες;! Τους εκμεταλλευόμενους και τους εκμεταλλευτές;! Τους κυνηγημένους και τους κυνηγούς;! Τα θύματα και τους θύτες;!
Δεν του έφτασε αυτή η δήλωση μέσα στο θέατρο, αλλά ο βασικός συντελεστής της παράστασης, προσπαθώντας να ρίξει περισσότερο σκοτάδι στο φως του ηθοποιού, συνέχισε εκτός του θεάτρου την κοινωνιολογική περί του θεάτρου προσέγγιση. Θεώρησε τιμή για τον ίδιο την προσέλευση του πρωθυπουργού στο θέατρό του και τιμή για τον πρωθυπουργό τις δηλωμένες αντίθετες απόψεις του για την ασκούμενη από τον πρωθυπουργό πολιτική! Τι άλλους λεκτικούς βερμπαλισμούς και τρικ θα εφεύρουν για να χρυσώσουν το χάπι της ανοχής απέναντι στην αντιλαϊκή βαρβαρότητα;!
Ολοκληρώνοντας την κοινωνιολογική του προσέγγιση για το θέατρο, ο βασικός συντελεστής της παράστασης για τον Νίκο Ζαχαριάδη έσπευσε να καλέσει τον κόσμο να διαχωρίσει τους θεσμούς από την μικροπολιτική! Μικροπολιτική το να ξεσπάς άμα πεινάς;! Μικροπολιτική το να ξεσπάς άμα είσαι άνεργος;! Μικροπολιτική το να ξεσπάς άμα κινδυνεύεις να σου πάρουν το σπίτι;! Μικροπολιτική το να ξεσπάς άμα ζεις χωρίς ηλεκτρικό, νερό και θέρμανση;! Μικροπολιτική το να ξεσπάς άμα σου κλέβουν παρόν και μέλλον;! Μικροπολιτική άμα ξεσπάς που κλέβουν τα όνειρα σου και τα όνειρα των παιδιών σου και τα όνειρα των παιδιών των παιδιών σου;! Ε βέβαια! Αν δεν έχεις καμία σχέση με τις αγωνίες, τους φόβους και τα όνειρα του λαού μπορείς εύκολα να βαφτίσεις μικροπολιτική την αντίδραση στους «θεσμούς» που πίνουν το αίμα του κοσμάκη! Ίσως να καλέσεις κιόλας το λαό να αντιδρά μόνο σε εκλογές και στημένα δημοψηφίσματα που ψηφίζεις «ΟΧΙ» και γίνεται «ΝΑΙ»!
Ομολογουμένως η «παράσταση» ανοχής, για να μη γράψουμε υπεράσπισης, των «θεσμών» και του πρωθυπουργού ήταν μεγαλύτερης αξίας από την παράσταση για τον Νίκο Ζαχαριάδη!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις