Μήνυμα χειραγώγησης και εξαπάτησης

Από την πρώτη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την αστική διακυβέρνηση, κάποια βασικά πράγματα ήταν ξεκάθαρα. Πρώτο και κύριο, η υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, που «φώναζε» από μακριά ότι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα συνεχιζόταν με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση, από το Φλεβάρη του 2015 κιόλας. Αυτό, δηλαδή η εξυπηρέτηση της στρατηγικής του κεφαλαίου, έτσι κι αλλιώς προϋποθέτει τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, είτε μιλάμε για χτύπημα στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα είτε στο εισόδημα κ.λπ.
Το δεύτερο, επίσης σημαντικό, είναι η σταθερή προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει το λαό ότι όλα όσα κάνει, τα κάνει «για το καλό του», για να «υπάρξει επιτέλους έξοδος από το τούνελ της κρίσης» και άλλα παρόμοια, που βέβαια όχι μόνο δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, αλλά ακριβώς στοχεύουν στην ίδια τη συνείδηση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Με ποιον τρόπο; Είναι απλό: Σέρνοντας τον εργατόκοσμο να ταυτίσει τα δικά του συμφέροντα με εκείνα των εκμεταλλευτών του, των καπιταλιστών, εκείνων που για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να βγουν αλώβητοι από την κρίση, πρέπει να πατήσουν στα «πτώματα» της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
Βέβαια, αυτό είναι μια πάγια επιδίωξη των αστικών κομμάτων. Ωστόσο, πάντα η σοσιαλδημοκρατία, που εκπροσωπείται (και) από τον ΣΥΡΙΖΑ, έπαιζε ιστορικά πιο αποτελεσματικά αυτό το ρόλο, καθώς μπορεί με το προσωπείο του «αριστερού» και με την παπαγαλία συνθημάτων της «αριστεράς» να κοροϊδεύει, να εξαπατά, να εμπαίζει και να σπρώχνει ακόμα πιο βαθιά το λαό σε τέτοιες λογικές.
Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για να διαπιστώσει κάποιος όσα αναφέραμε παραπάνω, από το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Απευθυνόμενος - όπως είπε - «στους ανθρώπους που η οικονομική κρίση οδήγησε στο περιθώριο. Στους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους. Τους ανθρώπους που κάθε μέρα παλεύουν για την επιβίωση», είπε ότι «πρωτίστως γι' αυτούς δίνουμε τη μάχη για να βγει η χώρα μας από τον ασφυκτικό κλοιό των μνημονίων και της επιτροπείας» και ότι «τη χρονιά που φεύγει καταφέραμε πολλά»!
Ισως δεν έχει καμία απολύτως σημασία να απαριθμήσουμε τα όσα έχει κάνει η κυβέρνησή γι' αυτούς τους ανθρώπους όλο το προηγούμενο διάστημα. Είναι τόσα πολλά και αντιλαϊκά, που τα βρίσκει κάποιος κωδικοποιημένα πολύ εύκολα, ως επιθυμίες και επιδιώξεις που καταγράφονται στις εκθέσεις του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών Ενώσεων. Εχει, όμως, μεγάλη σημασία να δούμε πως αυτή την πολιτική, που στην ουσία ταυτίζεται με τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση την εμφανίζουν ως επιδιώξεις και στόχους που πρέπει να έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι φτωχές λαϊκές οικογένειες.
Χαρακτηρίζει, λοιπόν, ο Αλ. Τσίπρας κυβερνητική «επιτυχία» το γεγονός ότι «με σκληρή δουλειά καταφέραμε όχι μόνο να πιάσουμε, αλλά και να υπερβούμε τους στόχους του προγράμματος»! Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι «αυτή η επιτυχία ήταν που μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που θεωρούμε το ελάχιστο καθήκον μας. Να στηρίξουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους (...) μας έδωσε και τη δυνατότητα να κρατήσουμε σταθερό τον ΦΠΑ στα νησιά μας». Και εδώ ακριβώς αποκαλύπτεται η αθλιότητα. Δηλαδή, η σύνδεση της επίτευξης των στόχων του προγράμματος με το ψωροεπίδομα στους συνταξιούχους.
Τι λέει στην πραγματικότητα; Οτι οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες και επαγγελματίες πρέπει να αποδέχονται να παίρνονται νέα μέτρα σε βάρος τους, να υπομένουν τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης, γιατί άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Κι αν το κάνουν, μπορεί να είναι τυχεροί και να «τσιμπήσουν» και κανένα ευρώ. Ασχετα αν ακόμα κι αυτό όχι μόνο δεν έχει ουσιαστικό αντίκρυσμα, αλλά θα το χάσουν και με το παραπάνω, ακριβώς επειδή τα συμφέροντα των καπιταλιστών που υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ, απαιτούν να χάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα και να αρκούνται σε μερικά ψίχουλα. Ηδη, άλλωστε, από την πρώτη μέρα του χρόνου, οι εργαζόμενοι βιώνουν ακριβώς αυτό, με την αύξηση της φορολογίας σε βασικά είδη, και αναμένεται να έρθουν κι άλλα, ακόμα χειρότερα.
Για του λόγου το αληθές - και επί της ουσίας - ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε:«Θέλω όμως να επισημάνω ότι η ανάπτυξη δεν αρκεί (...) χρειάζεται η ανάπτυξη που έρχεται να είναι ταυτόχρονα και δίκαιη». Και υποσχέθηκε «μεγάλες θεσμικές τομές» και αλλαγές με την αναθεώρηση του Συντάγματος, τις προωθούμενες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, τη μεταρρύθμιση στην Υγεία, στην Τοπική Διοίκηση.
Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που επίσης απαντούν στην ανάγκη ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου, σε αναγκαίες αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση και που, βέβαια, επίσης, έρχονται σε απόλυτη σύγκρουση με τα συμφέροντα των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Μια ανάκαμψη που η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα θεωρούν υπέρτατο «εθνικό στόχο» και θα είναι για τα κέρδη των λίγων, με μόνιμα μέτρα σε βάρος των πολλών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις