Ο "αστρολόγος" Τόμσεν και η "περήφανη" κυβέρνηση

Ο Πολ Τόμσεν, ως στέλεχος του ΔΝΤ, που δεν έχει καταστρέψει και λίγες χώρες, όπου πήγε να «βοηθήσει», δεν έχει κανένα πρόβλημα να κάνει τον «αστρολόγο» για την ανεργία στη χώρα μας. Στην Ελλάδα η ανεργία θα φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα σε 21 χρόνια, προέβλεψε. Όχι σε 20, σε 21 χρόνια συγκεκριμένα.
Οι προβλέψεις του Τόμσεν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην παρουσίαση του βιβλίου «Europe’s Growth Challenge» του οικονομολόγου Άντερς Άσλουντ, δεν ήταν μόνο για την Ελλάδα. Η Ιταλία θα χρειαστεί 12 χρόνια, η Πορτογαλία 10 και η Ισπανία 6, για να μειώσουν την ανεργία στα επίπεδα της περιόδου 2001- 2007.
Oι «αστρολόγοι» τύπου Τόμσεν δεν έχουν κανένα πρόβλημα που στην Ελλάδα 
  • μακροχρόνια άνεργοι (θεωρούνται εκείνοι που αναζητούν εργασία από 12 μήνες και πάνω, ανεξάρτητα αν έχουν εργαστεί το παρελθόν) είναι 7 στους 10 ανέργους (73,8% των ανέργων), δηλαδή 820.000 άνθρωποι,
  • 9 στους 10 ανέργους δεν παίρνουν καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ, ούτε επίδομα ανεργίας ούτε επιδότηση απασχόλησης (το πρόσθετο επίδομα των 200 ευρώ το μήνα το παίρνει μόνο το 1,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων μακροχρόνια ανέργων),
  • μόνο τετραετία των δύο μνημονίων (2010-2014) καταγράφηκε αύξηση κατά 45% στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων και μείωση  κατά 47% στον αριθμό των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας.Τα παραπάνω προκύπτουν από της ΕΛΣΤΑΤ και του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, που δημοσίευσε, πρόσφατα, η εφημερίδα «Τα Νέα».
Οι «αστρολόγοι» τύπου Τόμσεν δεν έχουν κανένα πρόβλημα που στην Ελλάδα 
  • 230.774 παιδιά ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο και ουσιαστικά χωρίς κανένα εισόδημα. Δεν είναι παλιά τα στοιχεία. Περιλαμβάνονται στην έκθεση του Σεπτεμβρίου 2016 της ΕΛΣΤΑΤ για τις Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα και τα δημοσίευσε η Ημερησία, τον Οκτώβριο. 
Οι "έξυπνες" και "λεβέντικες" απαντήσεις από το Μαξίμου
Το Μέγαρο Μαξίμου διαμήνυσε, ειρωνικά, στον Τόμσεν, επισημαίνοντας πως μπορεί να συνεχίσει τις εξαιρετικά επιτυχημένες προβλέψεις του, όπως τότε που προέβλεψε ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και είχαμε ύφεση. Του ευχήθηκε καλή επιτυχία και τον προέτρεψε να καταγράψει τις απόψεις του σ’ ένα blog.
Οι «έξυπνες» και «λεβέντικες» απαντήσεις στον συνεργάτη της κυβέρνησης (το ΔΝΤ μας …μας σώζει και με απόφαση του μνημονίου ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) είναι καλές για να παίξουν για λίγες ώρες  στα ΜΜΕ και να γραφτεί: Σκληρή απάντηση έδωσε η κυβέρνηση στον Τόμσεν και τα λοιπά και τα λοιπά. Επί της ουσίας, όμως, δεν λένε τίποτα.
Οι δανειστές, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Ένωση, καθορίζουν, σύμφωνα με το μνημόνιο που υπέγραψαν,ακόμη και την τελευταία λεπτομέρεια στην εφαρμογή της πολιτικής που έχει εξαθλιώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα. Η ανεργία είναι εδώ και καμία δουλειά δεν βρίσκεται με τις «περήφανες» απαντήσεις του Μαξίμου.
Να σημειωθεί, βέβαια, πως αυτή η «περηφάνια» χάνεται όταν φτάνουμε στο δια ταύτα. Τότε είναι η ώρα των…επιστολών, όπως η πρόσφατη του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στους καλούς εταίρους…:«Eπί της διαδικασίας, αναγνωρίζω ότι μέτρα με δημοσιονομικές επιπτώσεις πρέπει να συζητούνται και να συμφωνούνται με τους θεσμούς, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών μας από το Μνημόνιο»
Το "καλό" και "καλό" ΔΝΤ
Κι επειδή τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση έχει …αποφασίσει «αντάρτικο» στο «κακό ΔΝΤ», ας θυμίσουμε πως παλιότερα, σύμφωνα με τον κύριο Τσίπρα, υπήρχε και «καλό ΔΝΤ».
Αυτά, βέβαια ήταν …παλιά, τον Ιανουάριο του 2013, όταν ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την ηγεσία του Ταμείο και είπε πως το ΔΝΤ «κατανοεί το αυτονόητο»υποστηρίζοντας πως «εδώ (στις ΗΠΑ), μπορούμε να βρούμε συμμάχους για να αποτρέψουμε καταστροφικές πολιτικές». Ακόμα κι αν δεν θέλει κάποιος να πάει τόσο πίσω ας θυμίσουμε μόνο το μνημόνιο, όπου ο περιγράφεται ο ρόλος του «καλού ΔΝΤ».
Οι διεθνείς εξελίξεις σε σχέση του ΔΝΤ, αν επιβεβαιωθούν, δεν έχουν καμία σχέση με τους τεμενάδες της κυβέρνησης στους δανειστές (στην πράξη), άρα και στο «καλό» και στο «κακό» ΔΝΤ.
Αυτό που παραμένει είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, που κάθε μέρα προσπαθούν να επιβεβαιώσουν. Οι άνεργοι, που σύμφωνα με το σκεπτικό του Τόμσεν, μπορούν να περιμένουν καμία εικοσαριά χρόνια (21 για την ακρίβεια…). Οι άνεργοι, που σύμφωνα με την κυβέρνηση …μειώνονται και προστίθενται σε αυτούς οι μισοάνεργοι της μερικής απασχόλησης και της εργασίας λίγων ωρών των την εβδομάδα ή το μήνα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις