Οι έρευνες, οι διθύραμβοι του υπουργού ... και το παραμύθι της "δίκαιης ανάπτυξης"

Αν και κατακαλόκαιρο, ο υπουργός Εργασίας έστησε αποκριάτικο γλέντι και με τόνους διθυραμβικούς. Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας «Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας» για το χρονικό διάστημα Φλεβάρης - Μάης 2016 εκφράζει την ικανοποίησή του για την πορεία της ελληνικής αγοράς εργασίας.
Είναι, άραγε, τόσο σημαντική αυτή η έρευνα; Ας κρίνουν οι αναγνώστες και κυρίως οι άνεργοι. Σύμφωνα λοιπόν με τα ευρήματα της έρευνας, πάνω από το 40% των εταιρειών είναι σε τροχιά προσλήψεων έως το τέλος του 2016, ενώ ποσοστό 44,4% των επιχειρήσεων σκέφτεται να δώσει αυξήσεις έως 3%, το επόμενο εξάμηνο..!
Πάνω σε αυτές τις «συνταρακτικές αποδείξεις», ο υπουργός Εργασίας χτίζει το δικό του παραμύθι πως επιβεβαιώνονται «τα στοιχεία πολλών εθνικών και διεθνών οργανισμών που διαπιστώνουν μία σταδιακή, αλλά σταθερή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στη χώρα μας». Προσθέτει και τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», τα οποία και αυτά «καταγράφουν τις προσλήψεις και τις απολύσεις στο σύνολο της οικονομίας, το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου ήταν το καλύτερο από πλευράς θετικού ισοζυγίου προσλήψεων, από το 2001» και έτσι «δένει η σούπα» της σωστής και φιλεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Μάλιστα, επειδή ο υπουργός δεν είναι τεχνοκράτης πασπαλίζει τα παραπάνω και με μια δόση κοινωνικής ευαισθησίας και προσθέτει:
«Τώρα, λοιπόν, είναι η στιγμή να αξιοποιήσουμε την ανάκαμψη της οικονομίας, παράλληλα, με την επιστροφή στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, που θα συνεπάγεται η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για να έχουμε όχι απλώς ανάπτυξη, αλλά μία δίκαιη ανάπτυξη, της οποίας τα οφέλη θα μπορούν να μοιραστούν στο σύνολο του ελληνικού λαού και σε όλους τους εργαζόμενους...».
Βέβαια, για το πόσο δίκαιη είναι αυτή η ανάπτυξη που υπόσχεται ο Γ. Κατρούγκαλος δεν είχε παρά να κοιτάξει την «Εργάνη» που επικαλείται για να δει το ύψος των μισθών για το 2015. Εκεί, λοιπόν, καταγράφεται πως το 2015, 126.956 μισθωτοί λάμβαναν μισθό κάτω από 100 ευρώ (!), 54.208 μισθωτοί λαμβάνουν το μήνα από 100 έως 200 ευρώ (πάντα μεικτά), 66.312 μισθωτοί λαμβάνουν μεικτό μισθό από 200 έως 300 ευρώ και ακόμα 96.284 μισθωτοί από 300 έως 400 ευρώ μεικτά. Συνολικά, κάτω και από τα κατώτερα όρια, δηλαδή μέχρι 584 ευρώ μεικτά, λάμβαναν συνολικά 477.445 μισθωτοί. Δηλαδή, το 29,5% των μισθωτών (τρεις στους δέκα) έχει εισόδημα λιγότερο και απ' αυτό του κατώτερου μισθού! Επίσης, μέχρι 1.000 ευρώ μεικτά λάμβαναν το 2015 1.070.221 μισθωτοί, σε σύνολο 1.619.845, δηλαδή το 66% ή δύο στους τρεις. Ιδού λοιπόν η «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις