Αυταπόδεικτος ο εμπαιγμός

Επειδή πολύ μελάνι χύθηκε αυτές τις μέρες για «το πώς και το πότε» της εφαρμογής των δήθεν αντισταθμιστικών μέτρων για την περικοπή του ΕΚΑΣ που ψήφισε η κυβέρνηση, θυμίζουμε τα εξής:
Με βάση τον νόμο 4387/2016, το ΕΚΑΣ προβλέπεται μέχρι και το 2019 να κοπεί σταδιακά απ' όλους τους σημερινούς δικαιούχους. Κάτω από τις αντιδράσεις των χαμηλοσυνταξιούχων και συνολικά του λαού, η κυβέρνηση «επινόησε» ορισμένα μέτρα, τα οποία συμπεριέλαβε στο νόμο 4411/2016 για να διασκεδάσει κάπως τις εντυπώσεις. Αυτά τα μέτρα είναι η πλήρης απαλλαγή όσων χάνουν το ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, η συνέχιση της καταβολής του στο ένα από τα δύο μέλη ενός ζευγαριού που έχασαν και οι δύο το ΕΚΑΣ λόγω αλλαγής των εισοδηματικών κριτηρίων και η «μηνιαία οικονομική ενίσχυση» ισόποση με το ΕΚΑΣ για τους πρώην δικαιούχους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
Προβλέπονται, επίσης, η απαλλαγή από την εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης για όλους όσοι έχασαν ΕΚΑΣ άνω των 30 ευρώ μηνιαίως, όπως και η προπληρωμένη κάρτα για όσους έχασαν ΕΚΑΣ από 115 ευρώ μηνιαίως και άνω (το ποσό που θα περιέχει η κάρτα θα είναι ίσο με το 30% της απώλειας).
Προσέξτε τώρα: Ολα τα παραπάνω μέτρα έχουν ημερομηνία λήξης (ορισμένα δίνονται μόνο μέχρι το τέλος του χρόνου) και το κόστος τους για φέτος δεν ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ, όταν με το οριστικό κόψιμο του ΕΚΑΣ η κυβέρνηση θα έχει αφαιρέσει από τους χαμηλοσυνταξιούχους συνολικό εισόδημα 2,5 δισ. ευρώ περίπου το χρόνο.
Επομένως, το μέγεθος του εμπαιγμού που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι αυταπόδεικτο, ανεξάρτητα από το πότε η κυβέρνηση θα βάλει σε εφαρμογή τα μέτρα που ανακοίνωσε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις