Αναγκαία η πρόταση νόμου του ΚΚΕ

"Βροχή" τα κατασχετήρια που προαναγγέλλονται για δάνεια που δεν εξυπηρετούνται ή οφειλές προς το Δημόσιο.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πάνω από 1.200 ηλεκτρονικές εντολές κατάσχεσης καταθέσεων φεύγουν καθημερινά από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων, ενώ ακόμη 600 κατασχετήρια αποστέλλονται από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών.
Την κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, αντικατοπτρίζουν και τα εξής στοιχεία: Περίπου τρία εκατομμύρια τραπεζικά δάνεια, κυρίως στεγαστικά και καταναλωτικά, δεν εξυπηρετούνται, ενώ δύο στους τρεις που είχαν καταφύγει σε ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν τεθεί εκτός, επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε καν στις δόσεις της ρύθμισης. Επιπλέον, ειδικά για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, την περίοδο Απρίλη - Ιούνη, ένας στους δύο οφειλέτες πετάχτηκε έξω. Μόνο τον Ιούλη, δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 1,2 δισ. ευρώ στις εφορίες, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 90 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση αναμασά διάφορα για προστασία τάχα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης τής κάνουν κριτική στα επιμέρους. Θυμίζουμε, όμως, ότι όλοι μαζί απέρριψαν πρόσφατα την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών από την τραπεζική υπερχρέωση, λοιδορώντας μάλιστα εν χορώ τα μέτρα που πρότεινε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος. Επιβεβαιώνεται, όμως, ότι χωρίς τη διεκδίκηση τέτοιων ουσιαστικών μέτρων (πάγωμα - παραγραφή χρεών, μείωση δόσεων κ.ά.), που αντιβαίνουν στην κερδοφορία τραπεζών και επιχειρηματικών ομίλων, η θηλιά στο λαιμό της λαϊκής οικογένειας θα σφίγγει ολοένα και περισσότερο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις