Παράδεισος για την κυβέρνηση οι ατομικές Συμβάσεις
Τα δίνει όλα για όλα η κυβέρνηση για την κατάργηση του δικαιώματος των εργαζομένων στη μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα. Στην επιδίωξή της αυτή, προωθεί αυτήν την περίοδο τις ατομικές Συμβάσεις Εργασίας για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και ευρύτερα σε δημόσιους φορείς. Χτες, επανήλθε στο θέμα με πολυσέλιδη ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας. Με πρόσχημα το χαρακτηρισμό των συνθηκών εργασίας στους εργολάβους ως «εργασιακό μεσαίωνα», χαρακτηρισμός που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα που ζουν χιλιάδες εργαζόμενες και εργαζόμενοι στην καθαριότητα, αλλά και στη σίτιση και τη φύλαξη των νοσοκομείων, επιδιώκει να πλασάρει τις νέες ατομικές συμβάσεις παροχής έργου, που προωθεί το υπουργείο, σαν εργασιακό παράδεισο. Την ώρα που οι ατομικές Συμβάσεις βαδίζουν στα βήματα των ανάλογων εργολαβικών και αποδεικνύονται άξιοι κληρονόμοι τους.
Ετσι, ενώ οι ανάγκες των νοσοκομείων και σε προσωπικό καθαριότητας βρίσκονται «στο κόκκινο», και είναι μόνιμες και διαρκείς, οι συμβάσεις μίσθωσης έργου είναι συμβάσεις που έχουν ημερομηνία λήξης τις 31/12/2017. Μάλιστα, στο υπόδειγμα σύμβασης που παραθέτει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο η διάρκεια ορίζεται από τις 14/7/2016 έως τις 31/12/2016, δηλαδή μόλις πέντε μήνες, ενώ μετά την παρέλευση της ημερομηνία αυτής η σύμβαση «λύνεται αυτόματα».
Το υπουργείο κάνει λόγο για «σημαντική αύξηση αν όχι διπλασιασμό» των μισθολογικών αποδοχών των εργαζομένων.«Οσοι συνάπτουν τις συμβάσεις αυτές λαμβάνουν τον μισθό που θα ελάμβανε ένας νεοπροσλαμβανόμενος στον τομέα της καθαριότητας», δηλαδή μισθό δημοσίου υπαλλήλου ΥΕ, αναφέρει. Ομως, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο διαλέγει προσεκτικά το παράδειγμά του, το οποίο αναφέρεται σε εργαζόμενη με 8ωρη σύμβαση, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ότι οι συμβάσεις θα αφορούν πλήρες ωράριο και όχι μερική απασχόληση. Με δεδομένο ότι στους εργολάβους τα 4ωρα και τα 6ωρα δίνουν και παίρνουν, στην πράξη το ωράριο της μερικής απασχόλησης μεταφέρεται και στις ατομικές συμβάσεις. Ετσι, η μισή δουλειά, το μισό μεροκάματο και ένσημο θα συνοδεύσουν τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στις νέες συμβάσεις.
Οσο για τις άδειες, μετά από τις κινητοποιήσεις πρωτοβάθμιων σωματείων στα νοσοκομεία και κλαδικών συνδικάτων καθαριστριών, εκδόθηκε εγκύκλιος (στις 30 Ιούνη 2016) που προβλέπει κανονική άδεια δύο ημερών το μήνα για κάθε συμβασιούχο και «δυνατότητα απουσίας» σε περίπτωση προβλήματος υγείας. Αδεια εγκυμοσύνης δεν προβλέπεται, όπως παραδέχεται και το υπουργείο, παρότι η πλειοψηφία των εργαζομένων σε καθαριότητα και σίτιση είναι γυναίκες.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου