Οπου Γης για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Τρίτη βράδυ, ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, χαιρετίζοντας σε εκδήλωση στο θωρηκτό «Αβέρωφ», στο πλαίσιο της έκθεσης «Ποσειδώνια 2016», όπου μια σειρά στελέχη του αστικού πολιτικού κόσμου - μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης - έσπευσαν να επιδώσουν τα διαπιστευτήριά τους στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, φρόντισε να δώσει το περίγραμμα λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων σε προάσπιση των συμφερόντων μιας χούφτας εφοπλιστών, βιομηχάνων, μεγαλομετόχων επιχειρηματικών ομίλων.
Προάσπιση που περνά τόσο από την ανάπτυξη δράσης των Ενόπλων Δυνάμεων όπου Γης, όπου στέλνονται παιδιά του λαού, επειδή διακυβεύονται εκεί συμφέροντα των εφοπλιστών, όσο και από τη βαθύτερη εμπλοκή του λαού στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και σκληρούς - ακόμα και αιματηρούς - ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων μονοπωλίων, ώστε να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία.
Είπε χαρακτηριστικά ο Π. Καμμένος: «Γνωρίζουμε όλοι ότι το Πολεμικό και Εμπορικό μας Ναυτικό, από καταβολής του Εθνους μας έως σήμερα, υπήρξε αντάξιο των προσδοκιών του Ελληνισμού και ειδικά τη σημερινή εποχή μεγιστοποιούν τη σημασία του ελληνικού γεωγραφικού χώρου, αποτελώντας το συγκριτικό και στρατηγικό πλεονέκτημα της πατρίδας μας (...) Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι μια ναυτική δύναμη, με τεράστια και ένδοξη ναυτική παράδοση, τόσο στο Πολεμικό όσο και στο Εμπορικό Ναυτικό. Η χώρα μας, με την εμπορική της ναυτιλία, έχει συμφέροντα που επεκτείνονται σε όλες τις θάλασσες της Γης, τα οποία και δεν πρόκειται ποτέ να απεμπολήσει (...) Υπενθυμίζω ότι με τα εμπορικά μας πλοία, η ελληνική σημαία κυματίζει στα πέρατα του κόσμου, γεγονός που καθιστά την υποστήριξη της εμπορικής ναυτιλίας ως ζωτικής σημασίας για την εθνική μας επιβίωση και προοπτική».
Ο νυν υπουργός δεν λέει κάτι καινούργιο από πλευράς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Απλά αποδεικνύει τη στρατηγική τους σύμπλευση με την προηγούμενη κυβέρνηση, αυτή των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, τη στοίχιση όλων των αστικών κομμάτων και μορφωμάτων πάνω στα ζητούμενα του κεφαλαίου.
Θυμίζουμε, εδώ, ότι στις 13/2/14, με απόφαση της τότε ελληνικής κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η φρεγάτα «Ψαρά» αναχώρησε από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας, προκειμένου να λάβει μέρος στην επιχείρηση της ΕΕ «ATLANTA» στην Ερυθρά Θάλασσα, για ένα τρίμηνο, κάνοντας περιπολίες στον εν λόγω δίαυλο προς αντιμετώπιση φαινομένων πειρατείας. Χαιρετίζοντας το πλήρωμα της φρεγάτας ο τότε υπουργός Αμυνας Δ . Αβραμόπουλος, λίγο πριν αποπλεύσει από τη Σαλαμίνα, τόνιζε: «Ο σκοπός είναι συγκεκριμένος (...) Εχει όμως να κάνει και με την ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά - ας μην το ξεχνάμε αυτό - και με την προστασία των εθνικών οικονομικών μας συμφερόντων στο όνομα της πολύ σημαντικής για την ελληνική οικονομία, και τη χώρα μας, παγκόσμιας ναυτιλιακής μας κοινότητας»...
Στην ίδια γραμμή, έλεγε την Τρίτη ο Π. Καμμένος: «Τα τελευταία χρόνια, ιδίως με την ανάπτυξη της πειρατείας, θέλω να θυμίσω ότι με πρωτοβουλία του τότε Γενικού Γραμματέα του ΙΜΟ Ευθύμιου Μητρόπουλου, η Ελλάδα ήταν η πρώτη που συνέβαλε στη διεθνή δύναμη στη Μάλαγα και νότια του Σουέζ για την αντιμετώπιση της πειρατείας. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό διέθεσε το πρώτο πλοίο στη διεθνή δύναμη και αποτρέψαμε ένα φαινόμενο το οποίο λειτούργησε για πάρα πολλά χρόνια εις βάρος των διεθνών προδιαγραφών»...
Και, φυσικά, πέρα από την ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων όπου Γης για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, η κυβέρνηση σπεύδει να το υπηρετήσει και με νέα κίνητρα, προνόμια, επιδοτήσεις. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, κλείνοντας το μάτι στους εφοπλιστές, «από την πλευρά μας, η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει τα πάντα, ώστε να επιστρέψουν στην ελληνική σημαία τα ελληνόκτητα πλοία». Μια «αποχώρηση» που έγινε, αφού, σε κάθε λογής ...Παναμάδες και Λιβερίες, οι εφοπλιστές βρήκαν ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς, ακόμα περισσότερες φοροαπαλλαγές και κίνητρα απ' ό,τι τους εξασφάλιζαν τα προηγούμενα χρόνια εδώ, απ' ό,τι σπεύδουν τώρα να τους διαβεβαιώσουν τα στελέχη της «πρώτη φορά Αριστεράς» ότι θα τους παράσχουν...
Και από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό, γιατί οι εκπρόσωποι των διάφορων τμημάτων του κεφαλαίου αλλά και των διεθνών τους συμμάχων (ΕΕ, ΗΠΑ κ.ά.) σπεύδουν να στείλουν τα συγχαρητήριά τους στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις