Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ "κάρφωνε" αυτά που κάνει τώρα ...
Τον Ιούνη του 2014, όταν βρισκόταν ξανά στα «ντουζένια» του το θέμα των ομαδικών απολύσεων, απ' αφορμή της έκθεσης που είχε δημοσιοποιήσει τότε το ΔΝΤ για την πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν τότε στην αντιπολίτευση και ψάρευε ψήφους σε θολά νερά, κατέθεσαν Επίκαιρη Επερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
Σ' αυτήν ζητούσαν «εξηγήσεις», για το αν σκοπεύει «να προχωρήσει στην ουσιαστική απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, είτε με τη μορφή της πλήρους απελευθέρωσής τους, είτε με το μανδύα της έγκρισης από ένα πλήρως ελεγχόμενο και κατευθυνόμενο (λόγω σύνθεσης) θεσμικό όργανο»!
Ανάλογα ερωτήματα διατύπωνε ο αντιπολιτευόμενος ΣΥΡΙΖΑ και για τα άλλα ζητήματα που ετίθεντο από τότε στην αντεργατική ατζέντα της διαπραγμάτευσης, όπως η αλλαγή προς το χειρότερο του συνδικαλιστικού νόμου, με επιδείνωση των προϋποθέσεων για την κήρυξη απεργίας, η επαναφορά του «lock out» και άλλα. Πρόκειται για τα ίδια ζητήματα, που θα απασχολήσουν οσονούπω τη δεύτερη «αξιολόγηση», και τα οποία προβλέπονταν να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο του 2014! Οσα δεν κατάφεραν η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, αναλαμβάνει τώρα να τα φέρει σε πέρας η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Οπως μας ενημερώνουν στο κείμενο της Επερώτησης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τα θέματα που βρίσκονταν τότε στο τραπέζι ήταν «η κατάργηση του ορίου για τις ομαδικές απολύσεις καθώς και της υποχρέωσης για έγκριση από θεσμικό όργανο των απολύσεων που υπερβαίνουν το όριο του 5% στις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 150 άτομα, όπως ισχύει σήμερα».
Παρατηρούσαν ακόμα ότι «η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, είτε με την πλήρη απελευθέρωση, είτε υπό τον μανδύα της "έγκρισης" ενός θεσμικού οργάνου που στη ουσία απλά θα επικυρώνει τις αποφάσεις για ομαδικές απολύσεις (όπως έγινε προσφάτως στην περίπτωση της "Χαλυβουργίας"), σημαίνει την περαιτέρω εκτίναξη της ανεργίας».
Αυτά τα ...ωραία, βέβαια, εξαντλήθηκαν νωρίς. Μιλώντας την 1η Φλεβάρη σε τηλεοπτικό σταθμό, λίγες μόλις μέρες μετά τις εκλογές του Γενάρη, ο τότε υπουργός Εργασίας, Π. Σκουρλέτης, είπε για το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων: «Την απόφαση (για τις ομαδικές απολύσεις) θέλουμε να δούμε αν είναι σκόπιμο να επανέλθει στην ευθύνη αποκλειστικά του υπουργού ή να προσπαθήσουμε να ουσιαστικοποιήσουμε και να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας. Είναι ένα από τα ζητήματα πάνω στα οποία διαβουλευόμαστε. Επειδή αυτά είναι κρίσιμα ζητήματα, πρέπει να γίνουνε μέσα από διάλογο και ευρύτερες συναινέσεις».
Στην πραγματικότητα, προεξοφλούσε ότι οι αντιδραστικές αλλαγές της προηγούμενης κυβέρνησης θα διατηρηθούν και ότι η νέα συγκυβέρνηση δεν είχε την πρόθεση να επαναφέρει ούτε καν το προηγούμενο καθεστώς...
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου