Η γλώσσα σε διαλέγει

1. Οποιος μπορεί και μιλάει δεν σημαίνει ότι τον κατοικεί η γλώσσα.

2. Η γλώσσα και κόκαλα έχει και κόκαλα τσακίζει. Παρακολουθώντας τις ομιλίες των αρχηγών των αστικών κομμάτων, κατάλαβα πολύ καλά γιατί η γλώσσα γίνεται ξύλινη. Από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι. Ακούω τη γλώσσα του Μητσοτάκη: αυταρχική, μισάνθρωπη, ικανή να τρομάξει όχι μόνο τους εχθρούς του, αλλά κυρίως τους βουλευτές του. Οταν μιλούν, με τη σειρά τους, οι βασιλικότεροι του βασιλέως, οφείλουν να ξεπερνούν τον αρχηγό τους, κάνοντας επίδειξη σε συκοφαντίες και ύβρεις με έναν και μοναδικό στόχο: την εξουσία. Με χρόνια ίντριγκας, δολοπλοκιών, εντάσεων στο ενεργητικό τους, οι Γαλάζιοι αδιαφορούν για το καθετί - σιγά μην είχαν έγνοια για τη γλώσσα.
3. Ακούγοντας τον Τσίπρα, νιώθεις αμέσως ότι δεν προκύπτει καμία αλήθεια, οπότε η γλώσσα ξεπέφτει σε ένα όργανο ακόμη του σώματος, πολύτιμο μεν, άχρηστο δε. Ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τη γλώσσα όπως όλα γύρω του. Μιας χρήσης ό,τι αγγίξει, ό,τι πει. Αντίθετα, αν υπάρχουν ψήγματα αλήθειας, φροντίζει να τα σκεπάζει, συντονίζοντας κάθε ομιλία του με αυτήν των Ευρωπαίων ηγετών, που μιλάνε στην ίδια συχνότητα.
4. Με έντονο υπαρξιακό πρόβλημα, για να μη χάσει κάθισμα στο κοινοβούλιο, ο Σταύρος Θεοδωράκης αναγκάζεται να λέει κοινοτοπίες. Ποτέ άλλοτε τόσες φούσκες δεν εκπορεύτηκαν από ένα στόμα που δεν γνωρίζει τι λέει.
5. Ο Βασίλης Λεβέντης ξεφεύγει από όλες τις γνωστές κατηγορίες που γνωρίζουμε. Περνάει στο υπερφυσικό, κάνοντας δημόσιες εμφανίσεις εντός και εκτός του Κοινοβουλίου με τα χαρακτηριστικά ενός εξωγήινου που γνωρίζει Ελληνικά.
6. Η Φώφη Γεννηματά χρησιμοποιεί τη γλώσσα για να καλύψει την αμνησία της. Είναι σαν να μπήκε τώρα στην πολιτική σκηνή, να γνώρισε μόλις τον κόσμο, και μιλάει με την αυστηρότητα του αθώου πρωτάρη που κρίνει ζώντες και νεκρούς.
7. Η γλώσσα στα χείλη των ασεβών Χρυσαυγιτών βιάζεται, κακοποιείται, εν μέσω προσταγμάτων που καταλήγουν σε γαβγίσματα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος όχι μόνο για να υπάρχουν αλλά και να δικαιολογούν τις πράξεις τους. Πιστεύουν ότι η παρουσία τους στο Κοινοβούλιο τους βοηθά να αποφύγουν τον γκρεμό στον οποίο ήδη πέφτουν, αγκαλιά με όσες φρικαλεότητες έχουν διαπράξει.
8. Αδυσώπητη η γλώσσα χαρίζει στον καθένα την ομιλία που του αξίζει. Οταν αρχίζει και σχηματίζεται μέσα στον καθένα ο λόγος, η γλώσσα γνωρίζει αμέσως το είδος του ανθρώπου, και ή διαλέγει να τον εγκαταλείψει επιτρέποντας στο χαρακτήρα να αναλάβει την ευθύνη ή τον συνοδεύει αφήνοντας τα καλύτερα δώρα της στο στόμα. Η γλώσσα είναι λαγωνικό, ταξιδεύει στο κέντρο σου, σε ζυγίζει και, αν οι αστοί είχαν υποψιαστεί την αξία της, θα ήταν ο υπ' αριθμόν 1 εχθρός της. Οσοι μεγάλωσαν σε λαϊκή γειτονιά είναι τυχεροί, γιατί γνώρισαν μια γλώσσα ευθύβολη, που τους έκανε αποφασιστικούς και με σταθερό βήμα, ώστε να μπορέσουν κάποτε να φτάσουν στην κορυφή αυτού του κόσμου.
9. Η γλώσσα δεν γνωρίζει εαυτό, για να είναι ελεύθερη να βλέπει μόνο τον άλλον - τον όποιον άλλον - να καθρεφτίζεται μέσα της. Τα όριά της είναι τα δικά μας όρια, η συνείδησή μας, μακριά απ' ό,τι μας αλυσοδένει και μας ευτελίζει. Η γλώσσα δεν έχει σχέση με θρησκευτικά αισθήματα, εκτός κι αν αυτά μετουσιωθούν σε έργο. Πώς θα την αγκαλιάσουμε; Αν και η ζωή μας, μέσα σε αυτό το αποτρόπαιο σύστημα, μοιάζει πολλές φορές με τιμωρία, πρέπει με τη βοήθεια της γλώσσας να αποδεικνύουμε διαρκώς τον παρασιτισμό της γνωστής τάξης, που δεν γνωρίζει φόβο, γιατί αυτός είναι συμβιβασμένος με την απληστία της. Η δική μας γλώσσα μέσα στο κίνημα είναι αυστηρός μάρτυρας, γενναιόδωρος προς όλους και επιχειρεί μονίμως την έξοδο από το κέντρο του φαύλου κύκλου που μας περιβάλλει.

Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις