Χωρίς ανάπαυλα

«Η πρώτη αξιολόγηση έχει ένα τμήμα. Το δεύτερο θα είναι η επόμενη αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, που έχει δύσκολα θέματα, τα Εργασιακά, δεν χωράει συζήτηση», είπε προχτές από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης.
Λίγες μέρες πριν, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, είπε σε συνέντευξή του ότι η δεύτερη «αξιολόγηση» «θα είναι απαιτητική, αλλά όχι περισσότερο από την πρώτη» και ότι «μόνο εάν εφαρμοστούν απαρέγκλιτα οι προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις, μπορεί να γυρίσει σελίδα η Ελλάδα και να αλλάξει το παιχνίδι για την ελληνική οικονομία».
Είναι φανερό ότι μέσα κι έξω από την Ελλάδα ετοιμάζουν το έδαφος για τον επόμενο γύρο των ανατροπών, αυτή τη φορά στα Εργασιακά, που όλοι λένε ότι θα είναι σαρωτικές, γι' αυτό και η κυβέρνηση δεν κρύβει την ανησυχία της.
Οι ομολογίες αυτές, όμως, των πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου μικρή σημασία έχουν για τους εργαζόμενους και το λαό, αν δεν αποτελέσουν «καμπανάκι» και κίνητρο για να οργανώσουν ακόμα καλύτερα και έγκαιρα την πάλη τους ενάντια στα μέτρα που τώρα εφαρμόζονται και στα χειρότερα που ετοιμάζονται.
Καμιά χαλάρωση της αντιλαϊκής πολιτικής δεν πρόκειται να υπάρξει με την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης». Αντίθετα, κάθε επόμενος γύρος θα είναι χειρότερος για το λαό, αφού ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης είναι βαρέλι δίχως πάτο σε ό,τι αφορά τα εργατικά δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις