Νέοι κρίκοι στην αλυσίδα της αντιλαϊκής πολιτικής

Η δομάδα έκλεισε με κακά μαντάτα, όπως, δηλαδή, άρχισε. Εκλεισε με το αναμενόμενο: Από κει που τα κυβερνητικά στελέχη δήλωναν «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», η τελευταία τους νομοθετική πράξη παραδίδει όλα τα σπίτια στα χέρια των «επενδυτών», όπως ονομάζονται τα σύγχρονα κοράκια των μονοπωλιακών ομίλων.
Σα να μην έφτανε το πρόσφατο τερατούργημα, ο πολυνόμος για το «κλείσιμο» της πρώτης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου, η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή μια σειρά από «συμπληρωματικές» τροπολογίες. Η διάταξη για τα «κόκκινα» δάνεια προβλέπει ότι οι τράπεζες θα έχουν στο εξής τη δυνατότητα να μεταβιβάζουν τη διαχείριση ΟΛΩΝ των τραπεζικών δανείων - «κόκκινων» και εξυπηρετούμενων χωρίς εξαιρέσεις - για την πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας σε άλλους ενδιαφερόμενους «επενδυτές», τα γνωστά funds - κοράκια των χρηματαγορών.
Δικαίως το ΚΚΕ σημείωσε: «Το βαρέλι δεν έχει πάτο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μέρα με τη μέρα προσθέτει νέους κρίκους στην αλυσίδα της αντιλαϊκής πολιτικής».
Σε άμεση επιβεβαίωση αυτής της εκτίμησης, η κυβέρνηση κατέθεσε και τον λεγόμενο «αναπτυξιακό νόμο», που προβλέπει φρέσκα προνόμια, νέες φοροαπαλλαγές, κρατικό χρήμα και προστασία στο κεφάλαιο. Από τις διατάξεις του προκύπτουν απλόχερες φοροελαφρύνσεις, απαλλαγές και κάθε είδους «διευκολύνσεις», ταυτόχρονα, βέβαια με τις κρατικές επιδοτήσεις στο ύψος της επένδυσης, στο λεγόμενο «μισθολογικό κόστος» των επιχειρηματιών και στην επιδότηση των επιτοκίων για τα τραπεζικά δάνεια, με τα οποία θα συμπληρωθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια. Παράλληλα, ειδική μέριμνα επιφυλάσσεται για τις «στρατηγικού χαρακτήρα» επενδύσεις, καθώς και για τις κρατικές ενισχύσεις σε «δίκτυα» επιχειρηματικών ομίλων και ισχυρών επιχειρήσεων που θα ενταχθούν σε ενιαίο επιχειρηματικό σχηματισμό. Και είναι χαρακτηριστικό ότι οι πολύ μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα απολαμβάνουν τα προνόμια του νέου «αναπτυξιακού νόμου», θα έχουν συμβατική υποχρέωση να «μην παύσουν τη λειτουργία της επιχείρησης» και να «μη διακόπτουν την παραγωγική δραστηριότητα της επένδυσης» μόλις για 7 χρόνια...
"Δίκαιη" εξάπλωση της φτώχειας
Μια μέρα πριν, την Πέμπτη, είχαν επιχειρήσει να κατευνάσουν τις αντιδράσεις για το κόψιμο του ΕΚΑΣ με μια τροπολογία. Οπως, όμως, αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης», πρόκειται για «μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα». Από τη μια η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα ζητήσει αναδρομικά τα περίπου 100 εκατ. ευρώ που έδωσε στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ το πρώτο πεντάμηνο του 2016, πριν δηλαδή ψηφιστεί ο νόμος και κοπεί το επίδομα για την πρώτη κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων, από την άλλη, όμως, ισοφαρίζει τη χασούρα με επιτάχυνση της κατάργησης του επιδόματος τα επόμενα χρόνια. Δε χαρίζει, λοιπόν, τίποτα στους συνταξιούχους, αντίθετα προβλέπει την είσπραξη των σχετικών ποσών με επιτάχυνση των περικοπών στις άλλες κατηγορίες των χαμηλοσυνταξιούχων, που θα χάσουν το ΕΚΑΣ πιο γρήγορα απ' ό,τι προβλεπόταν, μέχρι και το 2019.
Αφού έδωσε και έτσι μερικά ακόμα δείγματα για την ταξικότητα της πολιτικής της, η κυβέρνηση εμφανίστηκε στη συνέχεια, διά του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, να κάνει λόγο για «δίκαιη κατανομή του πλούτου» από δω και πέρα! Αυτονόητη η απάντηση από το ΚΚΕ, που σχολίασε: «Η κυβέρνηση, αφού ολοκλήρωσε αυτόν το γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης με ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα, βουνό από φόρους, ιδιωτικοποιήσεις, πλειστηριασμούς κι άλλα μέτρα, τώρα σηκώνει τα μανίκια για νέα προνόμια στο κεφάλαιο, το οποίο για τις επενδύσεις του επιδιώκει σταθερότητα και διεύρυνση των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων. Τα παραμύθια περί δίκαιης διανομής του πλούτου και κοινωνικής προστασίας καταρρέουν καθημερινά στις ουρές της ανεργίας, στα συσσίτια της φτώχειας. Το ξέφωτο για το λαό δε βρίσκεται στο συμβιβασμό με την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, αλλά στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής της εξουσίας του».
Καθώς η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, από την αρχή της βδομάδας έγινε γνωστό ότι συνεδρίασε για δεύτερη φορά στο Αμστερνταμ η λεγόμενη «Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων», που θα εισηγηθεί τις νέες ανατροπές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, στο συνδικαλιστικό νόμο και τις ομαδικές απολύσεις. Την ίδια ώρα που στο παρασκήνιο ετοιμάζονται οι επόμενες ανατροπές στα Εργασιακά, μεταξύ αυτών και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, στους χώρους δουλειάς η εργοδοσία επιβάλλει, με επιχειρησιακές συμβάσεις, καθεστώς χειρότερο ακόμα και από αυτό που προβλέπουν οι κατάπτυστοι αντεργατικοί νόμοι των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης.
Συνεπείς πελάτες με μεγάλα προνόμια
Στην αρχή της βδομάδας η κυβέρνηση έπαιξε και το χαρτί της μείωσης στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, με βάση κάποιες δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ για επικείμενη μείωση 15% στην τιμή του ρεύματος για τους «συνεπείς πελάτες». Στην πράξη δεν πρόκειται για τίποτα άλλο παρά μόνο για μια ακόμα προσπάθεια να υποχρεώσει τα χρεωμένα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, που αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους προς τη ΔΕΗ, να «κόψουν το λαιμό τους», προκειμένου να είναι «συνεπείς» στις πληρωμές τους και να μην αναγκαστούν να πληρώσουν ακόμα περισσότερα στη συνέχεια! Την ίδια ώρα, αξιοποιώντας αυτήν την υπό προϋποθέσεις μείωση της τιμής του ρεύματος για τους «συνεπείς πελάτες», τα κυβερνητικά επιτελεία επιχειρούν να παρουσιάσουν ως... φιλολαϊκό μέτρο την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιούν οι βιομήχανοι στην ηλεκτροπαραγωγή, προβάλλοντας την «εξοικονόμηση» που προκύπτει για τη ΔΕΗ ΑΕ, αλλά... «ξεχνώντας» την αντίστοιχη «εξοικονόμηση» που προκύπτει και για όλα τα μεγάλα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κλάδο! Δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο μέτρο που ενώ παρουσιάζεται ως φιλολαϊκό, είναι απλά μια ακόμα ενίσχυση στο κεφάλαιο. Ηδη, από το Δεκέμβρη του 2015, η διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε την παροχή εκπτώσεων ύψους έως και 15% στα βιομηχανικά τιμολόγια, ανάλογα με το συνολικό όγκο κατανάλωσης, ενώ λίγο πριν φύγει το 2015 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη «διακοψιμότητα», μέσω της οποίας παρέχονται πρόσθετες εκπτώσεις στην τιμή του ρεύματος για τους βιομήχανους, ως «αντάλλαγμα» τάχα για τη διακοπή λειτουργίας εργοστασιακών μονάδων σε συγκεκριμένες περιόδους υψηλής ζήτησης ρεύματος...
Αντιπερισπασμός και αγωνιστικές απαντήσεις
Με αυτά τα δεδομένα, η επιλογή της κυβέρνησης να εμφανιστεί σε «κόντρα» με τη ΝΔ για το θέμα των «offshore» είχε και χαρακτήρα αντιπερισπασμού. Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση το ΚΚΕ σημείωσε: «Οι offshore, οι φορολογικοί παράδεισοι, τα ποικιλόμορφα προνόμια για το κεφάλαιο, σύμφυτα με το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και τον ευρωμονόδρομο, είναι η μία όψη του νομίσματος, η άλλη είναι τα βάρβαρα μέτρα δίχως τέλος, που πληρώνει ο λαός για να στηριχτεί η καπιταλιστική ανάκαμψη. Συνεπώς, η όποια αντιπαράθεση γύρω από την απαράδεκτη κυβερνητική διάταξη για τις "offshore" δε θα πρέπει να επισκιάσει τη φοροκαταιγίδα, τους πλειστηριασμούς και το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετούν η κυβέρνηση και όλα τ' άλλα κόμματα, προς όφελος των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων».
Η ελπίδα της κυβέρνησης ότι θα περάσει στα γρήγορα τα μέτρα και μετά θα ακολουθήσουν «τα μπάνια του λαού» δεν πρέπει να ευοδωθεί. Για τη βδομάδα που έρχεται έχει εξαγγελθεί ήδη μεγάλη κινητοποίηση στο χώρο της Υγείας, από κοντά κινητοποιούνται και οι συνταξιούχοι, ενώ σχετικές αποφάσεις έχουν παρθεί και στο χώρο της Παιδείας. Ανοιχτά είναι και τα μέτωπα στις επιχειρήσεις που κλείνουν πετώντας εκατοντάδες εργαζόμενους στο δρόμο. Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ κάλεσε σε συνέχιση, δυνάμωμα του αγώνα για να εμποδιστεί η εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, να ανοίξει ο δρόμος για ριζική ανατροπή. Οπως σημειώνει, μέσα από την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα μπορεί να ανοίξει ένας ελπιδοφόρος δρόμος για το λαό, να μπει τέλος στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, σε ρήξη με το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις