Εκβιασμοί και κοροϊδία
"Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται", λέει η παροιμία κι αυτό ισχύει απόλυτα στον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι «εταίροι» της κυβέρνησης ασκούν πιέσεις στο λαό να αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα τα μέτρα της δεύτερης «αξιολόγησης», «για να μην προστεθεί άλλη αβεβαιότητα στην ΕΕ μετά το Brexit», όπως λένε.
Τα δημοσιεύματα και οι παρεμβάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση πυκνώνουν τις τελευταίες μέρες. «Οι προαπαιτούμενες δράσεις που πρέπει να γίνουν έως τον Σεπτέμβριο (...) δεν υπάρχει λόγος να μη γίνουν έως τον Ιούλιο, το αργότερο έως τις αρχές Αυγούστου», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ, σύμφωνα με χτεσινές ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες, όπου γινόταν η Σύνοδος Κορυφής.
Με τον ίδιο στόχο, αυτόν της επιτάχυνσης των αντιλαϊκών μέτρων, έρχεται στην Ελλάδα στα μέσα Ιούλη ο επίτροπος με αρμοδιότητα τις οικονομικές υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, δηλώνοντας εκ των προτέρων ότι «η εφαρμογή (σ.σ. των μεταρρυθμίσεων) συνιστά κλειδί» και ότι μετά το Brexit αποκλείεται κάθε σκέψη για χαλάρωση των στόχων της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Αλλά και στην Ελλάδα στήνεται ένα σκηνικό εκβιασμού του λαού, με δηλώσεις, όπως αυτές του πρώην υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, ότι δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσουν τα μέτρα της δεύτερης «αξιολόγησης» και ότι η κυβέρνηση πρέπει τώρα να νομοθετήσει, επειδή η χώρα και η ΕΕ δεν αντέχουν μια νέα, παρατεταμένη περίοδο διαπραγμάτευσης.
Είναι φανερή η προσπάθεια που γίνεται από δυνάμεις του κεφαλαίου και το αστικό πολιτικό σύστημα να αξιοποιηθεί το Brexit για την επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου και την ένταση των εκβιασμών σε βάρος του ελληνικού και των άλλων λαών.
Η «αβεβαιότητα» για το κεφάλαιο, που αντικειμενικά επιτείνεται από την οικονομική κρίση, τους κραδασμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και την ένταση των ανταγωνισμών και των αντιθέσεων παγκοσμίως, μεταφράζεται σε άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στο λαό να σκύψει το κεφάλι, να γίνει χειροκροτητής και συμμέτοχος στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής «για να μην έρθουν τα χειρότερα».
Παράλληλα, προσπαθούν να ξεγελάσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, που εκφράστηκε και στο δημοψήφισμα για το Brexit, θολώνοντας τα νερά για την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη.
Στη συνάντηση που είχαν, χτες, στις Βρυξέλλες, ο Αλ. Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, επιβεβαίωσαν την «κοινή εκτίμηση» πως «το μήνυμα που πρέπει να πάρει η ΕΕ, από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, είναι η ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής ατζέντας».
Τα λένε αυτά την ίδια ώρα που ετοιμάζονται να νομοθετήσουν την παραπέρα αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, να περιορίσουν το δικαίωμα στην απεργία, να μειώσουν κι άλλο τους ρημαγμένους μισθούς. Μιλάνε για «κοινωνική ατζέντα» αυτοί που μόνο φέτος θα κόψουν 900 εκατ. ευρώ από τις κρατικές δαπάνες για την Πρόνοια και από σήμερα κόβουν το ΕΚΑΣ από την πρώτη παρτίδα των χαμηλοσυνταξιούχων, έχοντας ήδη ψηφίσει πριν από δύο περίπου μήνες το νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό.
Ο λαός να μην υποκύψει ούτε στους εκβιασμούς ούτε στην κοροϊδία. Δική του έγνοια πρέπει να είναι η οργάνωση της πάλης σε όλα τα μέτωπα που αφορούν τη δουλειά και τη ζωή του, άρα και ενάντια στα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζουν τώρα σε βάρος του κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΕΕ - ΔΝΤ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου