Η ανάπτυξή τους ... έχει αντεργατικό όραμα

Η ηλεκτρονική έκδοση της «Αυγής», 14/6/2016, έγραψε: «Την προσεχή Πέμπτη, ο Αλέξης Τσίπρας, σε εκδήλωση της κυβέρνησης που θα λάβει χώρα στο Μουσείο της Ακρόπολης μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς, θα παρουσιάσει τη λογική που θα διατρέχει το σχέδιο για τη δίκαιη ανάπτυξη και που θα στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:
α. την παραγωγική ανασυγκρότηση,
β. το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων και το σχετικό χρονοδιάγραμμα,
γ. τα χρηματοδοτικά εργαλεία (πακέτο Γιούνκερ, ΕΣΠΑ, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αναπτυξιακός νόμος, αναπτυξιακή τράπεζα, Παρευξείνια Τράπεζα κ.τ.λ.), που στόχο έχουν την προσέλκυση επενδύσεων και τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Δηλαδή, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων για την ανάκαμψη των κερδών τους. Τα περί στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν αφορούν τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, που βεβαίως δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τέτοια εργαλεία. Πώς να δανειστούν από τράπεζες, αφού ούτε την ασφάλισή τους δεν μπορούν να πληρώσουν; Στην ουσία, κλείνει το μάτι σε μεσαία στρώματα που ευελπιστούν από την ανάκαμψη να βελτιώσουν και αυτοί τη θέση τους, εξασφαλίζοντας συμμαχίες για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Την ίδια μέρα, η έντυπη έκδοση της «Αυγής» έγραφε ότι «το όραμα της αριστεράς για την ανάπτυξη σε αντιδιαστολή με τη νεοφιλελεύθερη εκδοχή. Το δεξιό σχέδιο περιλαμβάνει τη μείωση του κόστους εργασίας, σε αντίθεση με την αριστερή προοπτική της οικονομικής ανάκαμψης, που έχει ως μοχλούς το κοινωνικό όφελος, τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και εν γένει του δημοσίου συμφέροντος».
Είτε «δεξιό» είτε «αριστερό» το σχέδιο της ανάκαμψης για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, η ουσία είναι μία, ότι ούτε αυξήσεις μισθών και συντάξεων θα έρθουν, ούτε φοροελαφρύνσεις του λαού, ούτε ενίσχυση των κρατικών κονδυλίων για κάλυψη λαϊκών αναγκών (Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία κ.λπ.), γιατί έρχονται σε αντίθεση με την κερδοφορία του κεφαλαίου. Οπότε τα περί «κοινωνικού οφέλους» είναι κουραφέξαλα.
Αντίθετα, είτε «δεξιό» είτε «αριστερό» το σχέδιο της καπιταλιστικής ανάκαμψης περιλαμβάνει συνεχιζόμενη σφαγή δικαιωμάτων, με τις αντιδραστικές αλλαγές στα Εργασιακά (μείωση μισθών, απελευθέρωση απολύσεων, εμπόδια στις απεργίες κ.λπ.) να παίρνουν σειρά στο νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις