Αλισβερίσια και παζάρια για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

«Πάνε κι έρχονται» τα παζάρια για τη διαμόρφωση του εναλλακτικού πόλου της σοσιαλδημοκρατίας, από τις λεγόμενες κεντρώες και κεντροαριστερές αστικές πολιτικές δυνάμεις με πρωταγωνιστές τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και το Ποτάμι. Διεργασίες που επιβάλλει η ανάγκη για εξασφάλιση της σταθερότητας του πολιτικού συστήματος και των αστικών κυβερνήσεων.
Βέβαια, πρόκειται για εγχείρημα που αντιμετωπίζει και πολλές δυσκολίες, καθώς εξελίσσεται μέσα σε ενδοαστικές αντιθέσεις και μέσα στις συμπληγάδες της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, γεγονός που ενισχύει «φυγόκεντρες» τάσεις στο εσωτερικό τους, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του Ποταμιού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον αέρα που του δίνει η ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, διεκδικεί μερδικό από τον κεντρώο - κεντροαριστερό χώρο. Ενώ αγκίστρι έχει ρίξει και η κεντροδεξιά παράταξη, με τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά να ονοματίζει ευθέως στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τη ΝΔ. Σε αυτό το σκηνικό να προστεθούν και οι εκτιμήσεις αστικών εφημερίδων ότι στις διεργασίες αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος θα συμβάλει και η συζήτηση που άνοιξε η κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο, με το ενδεχόμενο ενός «αναλογικότερου συστήματος» να ευνοεί προεκλογικές δεσμεύσεις κομμάτων για μετεκλογική συνεργασία.
Καινούργιο τάχα εγχείρημα με παλιά υλικά
Οι κόντρες, οι αντιθέσεις και τα παζάρια αναδείχθηκαν με έντονο τρόπο τις τελευταίες μέρες και ιδιαίτερα στην πρώτη εκδήλωση, που έγινε στο Γκάζι την περασμένη Δευτέρα, της Επιτροπής Διαλόγου της Κεντροαριστεράς που έχουν συγκροτήσει Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι.
Το στίγμα των ...δυσκολιών έδωσε ο πρόεδρος του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, οποίος προσερχόμενος στην εκδήλωση, ανέφερε: «Καθώς η κυβέρνηση πηγαίνει από λάθος σε λάθος, είναι απαραίτητο να δώσουμε λύσεις και προτάσεις στον ελληνικό λαό. Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη από την πρώτη μέρα που γεννηθήκαμε: Η χώρα θέλει ένα δυνατό, μεταρρυθμιστικό, εκσυγχρονιστικό κίνημα, με διάθεση για συγκρούσεις και χωρίς λαϊκισμούς - ούτε παλιούς λαϊκισμούς ούτε νεολαϊκισμούς». Ενώ σε άλλες δηλώσεις του, στο περιθώριο της εκδήλωσης, είπε ακόμα με νόημα: «...το καινούργιο δεν θα γίνει από αναπαλαίωση. Δε θα γίνει από ανακύκλωση, χρειάζονται νέα πρόσωπα. Το καινούργιο δεν μπορεί να είναι κυρίως οι υπουργοί του χτες, χρειάζεται να προστεθεί μια νέα ηγετική ομάδα. Και αυτό αν δεν συμβεί στην εκδήλωση, θα συμβεί στην πραγματικότητα».
Από τη δική της πλευρά, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, στην ίδια εκδήλωση, προσπαθώντας να λειάνει τις αντιθέσεις, ανέφερε: «Είμαστε σήμερα εδώ, όλοι μαζί, σε ένα ακόμα κοινό βήμα για τη μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη. Σε πείσμα πολλών συνεχίζουμε». Οταν ρωτήθηκε αν το εγχείρημα θα αντέξει λόγω των ενστάσεων και τα περί λαϊκισμού που ακούγονται, απάντησε ότι: «Είναι κρίμα, από τη στιγμή που το έχουν αγκαλιάσει οι πολίτες, να στέκεται κανείς σε τέτοιου είδους αντιλήψεις και προσεγγίσεις». Είναι φανερή εδώ η προσπάθεια αναβάπτισης, μετά της ΝΔ, και του ΠΑΣΟΚ. Εχει φροντίσει γι' αυτό η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που εκ των πραγμάτων λειτουργεί ως πλυντήριο και ξεπλένει τα όσα προώθησαν ως κυβέρνηση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ώστε τώρα να εμφανίζονται ως δικαιωμένοι για τη σφαγή που λαού στην οποία είχαν επιδοθεί, και από πάνω το ΠΑΣΟΚ να κάνει λόγο και για ...«προοδευτική παράταξη»!
Το πιο ενδιαφέρον, ωστόσο, στην εκδήλωση θεωρήθηκε η τοποθέτηση του συνταγματολόγου Ν. Αλεβιζάτου, που είχε προταθεί από το Ποτάμι για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο οποίος ανέφερε: «Εφόσον μιλάμε για συναινέσεις, δεν μπορεί να αποκλείουμε τον ΣΥΡΙΖΑ»...
Στο μεταξύ, «δράση» φαίνεται να αναλαμβάνει και ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σημίτης, που εμφανίζεται τώρα ως ...γεφυροποιός ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει προγραμματίσει τις επόμενες μέρες να συναντηθεί με κάθε έναν από τους αρχηγούς των δύο κομμάτων. Ο ίδιος φέρεται πάντως ότι δεν προτίθεται να αναλάβει ηγετικό ή κάποιον οργανωτικό ρόλο.
Ανοιχτές προσκλήσεις και ..."καρφώματα"
Στο μεταξύ, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ, η Φ. Γεννηματά για τη συγκρότηση του σοσιαλδημοκρατικού πόλου πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε, δείχνοντας τις αντιθέσεις της με τον Στ. Θεοδωράκη, ότι «ο νέος πολιτικός φορέας δεν θα προκύψει με φαντασιώσεις παρθενογένεσης και αναζητήσεις Μεσσία. Δεν γκρεμίζουμε το γήπεδο, δεν θα αφήσουμε την παράταξη να παίζει εκτός έδρας, αναζητώντας στέγη εδώ και κει. Προχωράμε με σταθερά βήματα, με δοκιμασμένα σχήματα και όχι με μετέωρα άλματα στο κενό. (...) Η δύναμη της σύνθεσης, στο πλαίσιο ενός είδους συνομοσπονδίας, μπορεί να δημιουργήσει κοινωνική δυναμική και να πολλαπλασιάσει την επιρροή μας». Από το Ποτάμι εκτιμούν ότι η άρνηση για «διάλυση όλων των μηχανισμών» του ΠΑΣΟΚ δείχνει και την επιδίωξή του «να ξαναγίνει κραταιό» και να αναλάβει ηγετικό ρόλο.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην ίδια συνέντευξη, ανέφερε ότι έχει απευθύνει «γενικό προσκλητήριο χωρίς προαπαιτούμενα». Οταν ρωτήθηκε αν το προσκλητήριο αφορά και το ΚΙΔΗΣΟ υπό τον Γ. Παπανδρέου, απάντησε: «Το προσκλητήριο είναι ανοιχτό, ισχύει και αυτό το ξέρει ο Γιώργος».
Ωστόσο, ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στην ΕΡΤ3, δήλωσε θετικός για συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Θέλω να θέσω τα θέματα σε μία προγραμματική βάση. Αν αυτή η βάση είναι σωστή, δεν είμαι εναντίον μιας τέτοιας συνεργασίας» ανέφερε. Βεβαίως, ξεκαθαρίζοντας ότι οι επιλογές του αφορούν πάντα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «όφειλε να έχει ένα πρόγραμμα πραγματικών και μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών», αφού «αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας και όχι οι Γερμανοί». Μάλιστα, εκτίμησε ότι «ο κ. Τσίπρας δεν επιθυμεί να αιφνιδιάσει ξανά με εκλογές, αλλά αναζητά τρόπους να σταθεροποιήσει την οικονομική κατάσταση με τη δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος».
Το ...«κερασάκι» σε αυτά ήταν ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, ο οποίος με συνέντευξή του στη «Real News» επέλεξε να κατονομάσει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, Αννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιάννη Μανιάτη, με τα οποία ...εκτίμησε ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί η ΝΔ. Εξίσου ...αξιοσημείωτο θεωρήθηκε ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως αντίδραση από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Γιάννη Μανιάτη...
Ο διευθυντής του γραφείου της Φ. Γεννηματά, Μαν. Οθωνας, απειλώντας εμμέσως τα «κατονομαζόμενα» στελέχη, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο διαδίκτυο: «Scouter στη ΝΔ ανέλαβε ο Σαμαράς. Ομως δεν ξέρει ότι, όταν οι παίκτες δεν είναι ελεύθεροι συμβολαίου, μιλάνε πρώτα με την ομάδα τους».

Σχόλια

  1. Σύντροφε στο αΐπαντιο ειναι ελλιπής η καινούργια πλατφόρμα.

    Η η μπορτό; μπάρα επάνω ειναι άδεια και η μαύρη στα δεξιά(φτού) δεν βγενει.
    Βάλτην στα αριστερα. Στον υπολογιστή ολα καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις