Πολιτική αθλιότητα

gallery thumbnail
Ο κύβος ερρίφθη. Η “Δεύτερη Φορά Αριστερά”, αυτή που κατήγγελλε από τα έδρανα της αντιπολίτευσης τα κατεπείγοντα αντιλαϊκά νομοσχέδια, φέρνει σαν κλέφτης, με φαστ-τρακ διαδικασίες για ψήφιση, φορολογικό και ασφαλιστικό. Αυτοί που θα έσκιζαν τα μνημόνια και θα τα καταργούσαν με ένα νόμο και ένα άρθρο, τρίτωσαν το… καλό μες στο Δεκαπενταύγουστο, κι ετοιμάζουν το 4ο μνημόνιο με τα προληπτικά μέτρα. Αυτοί που εναντιώνονταν φραστικά στον νεοφιλελεύθερο κοινωνικό δαρβινισμό (αλλά ποτέ στο σύστημα που τον γεννά), δρομολογούν την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, ανήμερα της ψήφισης του πρώτου μνημονίου (έτσι, για τη σημειολογία του πράγματος). Αυτοί που κόμπαζαν πως είναι κάθε λέξη της δημοκρατίας και του Συντάγματος, αποδεικνύουν πως το μόνο που διασφαλίζουν είναι τα θεμέλια της αστικής εξουσίας και η απρόσκοπτη κερδοφορία των καπιταλιστών, εις βάρος του εργαζόμενου λαού.
Ο κύβος ερρίφθη. Η ιστορία έχει την τάση να επαναλαμβάνεται ως φάρσα ή σαν τραγωδία, όπως έλεγε ο Μαρξ, που γεννήθηκε σαν σήμερα, πριν από διακόσια περίπου χρόνια και δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί ότι μια αριστερή κυβέρνηση (με τον Κατρούγκαλο να δηλώνει κομμουνιστής κι αποστάτης της τάξης του!) θα γύριζε στον 19ο αιώνα, το δικό του αιώνα δηλαδή, τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης.
Η αντιμνημονιακή φούσκα αποδείχτηκε μια κακόγουστη μνημονιακή φάρσα. Αλλά η πραγματική τραγωδία για το λαό, θα είναι αν εξακολουθήσει να συναινεί στην πολιτική αθλιότητα και σε αυτό το αντιλαϊκό σφαγείο, και εάν δεν ξεσηκωθεί για να πάρει τις τύχες στα χέρια του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις