Αντιθεσεις, συμφωνιες και ενταση της αντιλαϊκης επιθεσης

Ολοι μαζί συνηγορούν ότι οι αντιδραστικές
μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν
σε όλα τα μέτωπα, στο εργασιακό,
στη φορολογία, στα συνταξιοδοτικά,
στην «απελευθέρωση» επαγγελμάτων
και τομέων της οικονομίας
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζει να «στηρίζει» την ελληνική οικονομία, η ΕΕ εκφράζει την «ικανοποίησή» της μέσω του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί, για την παραπάνω εξέλιξη, η ΕΚΤ δηλώνει ότι το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται «υπό έλεγχο», ο διεθνής οίκος αξιολόγησης «S&P» χαρακτηρίζει «θετικές» τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η ελληνική κυβέρνηση πλέει σε... πελάγη ευτυχίας για τα «μπράβο» που εισπράττει από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και για την «εμπιστοσύνη των αγορών που επιστρέφει» στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία.
Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, όλοι μαζί συνηγορούν ότι οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν σε όλα τα μέτωπα, στο εργασιακό, στη φορολογία, στα συνταξιοδοτικά, στην «απελευθέρωση» επαγγελμάτων και τομέων της οικονομίας, με λίγα λόγια ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει δίχως τέλος στο όνομα της «ανάκαμψης» της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Κάπως έτσι κύλησε και η βδομάδα που πέρασε με τις φήμες περί άμεσης «δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές» (με έκδοση πενταετούς όπως λέγεται διάρκειας κρατικού ομολόγου) και έκλεισε με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Προσωρινοί συμβιβασμοί...
Η έκθεση που τελικά έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη το Ταμείο, παράλληλα με την ανακοίνωση της «κατ' αρχήν» συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, προβλέπει ότι μέχρι το 2030, έτος λήξης των δανείων που έχουν ληφθεί από τους «Ευρωπαίους εταίρους», το κρατικό χρέος της Ελλάδας θα ανέλθει στο 150% του ΑΕΠ της, ενώ το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησής του στο 17% του ΑΕΠ. Από εκεί κι έπειτα οι προβολές των οικονομολόγων του Ταμείου προβλέπουν ότι θα εκτοξευθεί στο 195% του ΑΕΠ μέχρι το 2060 καθιστώντας το έτσι, «εξαιρετικά μη βιώσιμο» κατά την προσφιλή έκφραση που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ, καλώντας την πλευρά των Ευρωπαίων να λάβουν άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για την «ελάφρυνσή» του.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Κρ. Λαγκάρντ, σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους λέγοντας ότι ακόμη κι αν εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκαταστήσει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, τονίζοντας πως «χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της».
Με λίγα λόγια, η κόντρα που έχει ξεσπάσει γύρω από τη διαχείριση του ελληνικού χρέους μεταξύ των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, η οποία εκφράζεται και στο εσωτερικό της ΕΕ, είναι κάτι που θα τραβήξει σε μάκρος, θα έχει πολλά διαφορετικά επεισόδια το επόμενο διάστημα μέχρι τη λήξη του τρέχοντος μνημονίου το 2018, αλλά και μετά από αυτό.
...και "βαθύτερες δομικές μεταρρυθμίσεις"...
Στην επίσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ αναφέρεται επίσης ότι το δάνειο ύψους 1,6 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί και η συμφωνία θα ενεργοποιηθεί μόνο όταν υπάρξουν συγκεκριμένες «διασφαλίσεις» για το ελληνικό χρέος.
Σταθερή σε αυτό το σκεπτικό και η δήλωση της Κρ. Λαγκάρντ, η οποία σημείωσε ότι το τρέχον «πρόγραμμα παρέχει ταυτόχρονα τα περιθώρια για να κινητοποιηθεί η στήριξη για τις βαθύτερες δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα για να ευημερήσει εντός της ευρωζώνης, αλλά και μια δέσμη μέτρων για τους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να παράσχουν επιπλέον ανακούφιση στο χρέος ώστε να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του».
Σε ό,τι αφορά το «ξεσκαρτάρισμα του πεδίου», αλλά και την αναδιανομή της επιχειρηματικής πίτας που πραγματοποιείται σε αυτήν τη φάση με προμετωπίδα τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων», η Κρ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στον εγχώριο χρηματοπιστωτικό τομέα, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα ότι για να αποκατασταθεί η «ευρωστία» του τραπεζικού συστήματος και να υπάρξει ταχεία ελάφρυνση των κεφαλαιακών ελέγχων θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και οι αρχές να προχωρήσουν σε νέα «stress tests» για να διασφαλιστεί η επαρκής κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Για τη συνέχεια, το ΔΝΤ συνιστά τη μείωση του ύψους πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να ενισχυθούν οι δημόσιες δαπάνες για επενδύσεις και μείωση της φορολογίας στους επιχειρηματικούς ομίλους.
...που θα πληρώσει ο λαός
Το μόνο βέβαιο είναι πως τις συμφωνίες των καπιταλιστών τις πληρώνει ο λαός. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα καταγράφονται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης».
Η ανακοίνωση εστιάζει στα μέτρα που λήφθηκαν στο φορολογικό και συνταξιοδοτικό σύστημα σημειώνοντας ότι οι περικοπές που συμφωνήθηκαν «στις γενναιόδωρες φορολογικές εξαιρέσεις για τη μεσαία τάξη και τις υψηλές δαπάνες για συντάξεις», αποτελούν μέτρα που θα μπορέσουν να στηρίξουν τον στόχο επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.
Και στην ανακοίνωση του ΔΝΤ, εξάλλου για τον τομέα των «δομικών μεταρρυθμίσεων» τονίζεται ότι θα πρέπει να διατηρηθούν οι μέχρι σήμερα αλλαγές στην αγορά εργασίας, ενώ σημειώνεται ότι το πρόγραμμα στηρίζει την αναθεώρηση του πλαισίου σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις, το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων» και την «απελευθέρωση» του κυριακάτικου εμπορίου.
Για τις «μεταρρυθμίσεις» αυτές εξάλλου, και μάλιστα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση και με την «επιστολή προθέσεων» που απέστειλε στο Ταμείο την περασμένη βδομάδα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις