"ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ": Πανηγυρισμοι και προτροπες για συνεχιση των "μεταρρυθμισεων"

Εμφανώς ικανοποιημένη από την πρώτη δοκιμαστική «έξοδο στις αγορές» είναι η κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτο, να χαρακτηρίζει χτες το αποτέλεσμα «κάτι παραπάνω από αυτό που περιμέναμε» και το Μαξίμου να κάνει λόγο περί «απόλυτης επιτυχίας», η οποία «επιβεβαιώνει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας».Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα ακόμη την προκλητική της στάση έναντι του λαού που πληρώνει τους «εθνικούς» στόχους του κεφαλαίου με ατελείωτα αντιλαϊκά μέτρα, συνέδεσε τη χτεσινή «επιτυχή» προσπάθεια με το «τέλος» των μνημονίων.
Με τη χτεσινή έκδοση πενταετούς ομολόγου η κυβέρνηση αντικατέστησε το προηγούμενο - επίσης πενταετούς διάρκειας - που είχε εκδοθεί το 2014 από την τότε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ύψους 3 δισ. ευρώ και με επιτόκιο 4,95%. Το χτεσινό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,625%, ενώ όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές υπήρξαν πάνω από 200 επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 3 δισ. ευρώ. Πάνω στο ύψος του επιτοκίου έγινε προσπάθεια, χτες, και από την κυβέρνηση αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση, να στηθεί ο γνωστός αποπροσανατολιστικός για τα λαϊκά συμφέροντα καβγάς, όπου η κάθε πλευρά ισχυρίζεται ότι πέτυχε καλύτερες επιδόσεις από την άλλη...
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, πιο σημαντικό από το ύψος του επιτοκίου «είναι η ποιότητα και ο αριθμός των επενδυτών που έδειξαν ενδιαφέρον γι' αυτή την έκδοση, που μας δείχνει ότι υπάρχουν τα πρώτα σταθερά βήματα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία». Ακριβή στοιχεία για την προέλευση των ενδιαφερόμενων επενδυτών δεν δόθηκαν επισήμως, ωστόσο ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που δανείστηκε χτες το Ελληνικό Δημόσιο προέρχεται από εγχώριες τράπεζες αλλά και από το «Κοινό Κεφάλαιο» Ασφαλιστικών Οργανισμών και ΝΠΔΔ, περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων που χτίστηκαν από τον κόπο των εργαζομένων, τα οποία διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδας...
Κατά τ' άλλα, ο Ευκλ. Τσακαλώτος στάθηκε ιδιαίτερα στις «θετικές επιδόσεις» που καταγράφει η ελληνική οικονομία, αναφέροντας ιδιαίτερα την «αναβάθμιση» από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βγάλει την Ελλάδα από τη διαδικασία «υπερβολικού ελλείμματος». Ξεχνώντας φυσικά να αναφέρει ότι οι «θετικές αξιολογήσεις» των διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων έρχονται ως αποτέλεσμα της σφοδρής αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και πάντοτε με την επισήμανση ότι οι αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» πρέπει να συνεχιστούν στο διηνεκές.
Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και άλλες προσπάθειες κρατικού δανεισμού με στόχο «να πλησιάσουμε τον Αύγουστο του '18 και να βγούμε από τα μνημόνια με διαφορετικούς όρους και να μπορεί η κυβέρνησή μας να κάνει τα πράγματα που έχει υποσχεθεί»...
"Συγχαρητήρια" και αντιλαϊκή επίθεση χωρίς τέλος...
Την ανάγκη έντασης των «μεταρρυθμιστικών προσπαθειών» για την έγκαιρη ολοκλήρωση της 3ης «αξιολόγησης» το φθινόπωρο υπογράμμισε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του «χαιρέτισε» εκ μέρους του Βερολίνου «την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές», κάτι που, όπως είπε, αποτελεί «στόχο του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής».
Αντίστοιχα, την επιμονή στις «μεταρρυθμίσεις» επισήμανε και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, ο οποίος επισκέφτηκε χτες την Αθήνα.
Περί «επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα» έκανε λόγο, χτες, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, χαιρετίζοντας την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές και σημειώνοντας πως πρόκειται για «μια πολύ ενθαρρυντική εξέλιξη, η οποία συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην εξομάλυνση των εμπορικών συναλλαγών εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων». Ο Σύνδεσμος σημείωσε επίσης ότι αναμένει «τις επόμενες κινήσεις της πολιτείας για την τόνωση της εξωστρέφειας, με κυριότερη την οριστική άρση των capital controls».
Αναδιαρθρώσεων συνέχεια με μοχλούς "κόκκινα" δάνεια και "διαφθορά"
Στο μεταξύ, χτες, παρουσιάστηκε στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης η ηλεκτρονική πλατφόρμα του «Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων», η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις 3 Αυγούστου. Ο υπουργός Δ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε ότι «ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τη ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων» και ότι «η ηλεκτρονική πλατφόρμα αποτελεί σημαντικό και ουσιαστικό κομμάτι του Μηχανισμού, καθώς μέσω αυτής διενεργούνται όλες οι διαδικασίες του νόμου». Οπως αναφέρθηκε χτες, στις 3 Αυγούστου, θα μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να υποβάλει αίτηση για τον Μηχανισμό, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν αναβαθμίσεις που θα επιτρέψουν την αυτόματη καταχώρηση βασικών στοιχείων του κάθε χρήστη, όπως καταθέσεις, φορολογικές δηλώσεις, εγγυήσεις προς τράπεζες, εμβάσματα προς τραπεζικούς λογαριασμούς, καταστάσεις πελατών - προμηθευτών κ.λπ.
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός αποτελεί βασικό εργαλείο στη συνολικότερη προσπάθεια διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους των επιχειρήσεων, σημαντικό στοιχείο των αναδιαρθρώσεων της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, καθώς η διαχείριση των επιχειρηματικών χρεών προς τράπεζες και κράτος είναι κρίσιμο ζήτημα για την απελευθέρωση «χώρου» στις «βιώσιμες» επιχειρήσεις, με σταθερή την κατεύθυνση συγκέντρωσης της επιχειρηματικής «πίτας» και των κερδών.
Την «απλοποίηση» του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και μια σειρά από προσαρμογές του αστικού κράτους στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων ζητάει, για μια ακόμα φορά, ο ΣΕΒ, με χτεσινή του έκθεση σχετικά με τη «διαφθορά». Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει: «Η διασφάλιση της ανεξαρτησίας των θεσμών (...) η βελτίωση της σαφήνειας της νομοθεσίας, η απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο περιορισμός της επαφής με τον ανθρώπινο παράγοντα μέσω της ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης των συναλλαγών, αλλά και η εντατικοποίηση των ελέγχων, μπορούν να επιφέρουν ορατά και άμεσα αποτελέσματα».
"Τρέχουν" τα επενδυτικά σχέδια
Εξάλλου, σταθερά προσηλωμένη στην ενίσχυση της «εξωστρέφειας» των επιχειρηματικών ομίλων αλλά και στην προσέλκυση επενδύσεων σε στρατηγικής σημασίας τομείς της οικονομίας παραμένει η κυβέρνηση, όπως επιβεβαιώθηκε και από τη διήμερη επίσκεψη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζη, στο Τελ Αβίβ, στις 24 και 25 Ιούλη, συνοδευόμενου από τον πρόεδρο της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Ι. Μυλόπουλο. Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η ελληνική αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για τον σχεδιασμό υλοποίησης έργων υποδομών του Ισραήλ, ενώ έγινε παρουσίαση της υποψηφιότητας της «Αττικό Μετρό» στο διαγωνισμό για τη διαχείριση του έργου μελέτης και κατασκευής του τραμ στο Τελ Αβίβ.
Συμφωνήθηκε ακόμη η ανάπτυξη στενότερης συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς των μεταφορών σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως η κατασκευή και η διαχείριση υποδομών, η λειτουργία αστικών συγκοινωνιών, η έρευνα για την ανάπτυξη αυτοματοποιημένων μέσων μεταφοράς. Στο πλαίσιο αυτό το επόμενο διάστημα οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν στη σύναψη σχετικού «Μνημονίου Κατανόησης».
Παράλληλα, χτες, συνεδρίασε υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη η Διυπουργική Επιτροπή Επενδύσεων με θέμα τα ναυπηγεία και ιδιαίτερα αυτό της Σύρου και την «εξέταση των επενδυτικών προτάσεων που έχουν διατυπωθεί».
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το τίμημα για την "εμπιστοσύνη" των αγορών είναι η διαιώνιση των αντιλαϊκών μέτρων
Σε σχόλιό του για την «έξοδο στις αγορές», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Το τίμημα που πληρώνει ο λαός για την όποια "εμπιστοσύνη" των αγορών, που σηματοδοτεί ο νέος δανεισμός, με τη λεγόμενη "έξοδο στις αγορές", είναι η διαιώνιση και η επέκταση των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, για να έλθει η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου και για να επιτευχθούν τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, μέχρι το 2060, που συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις