Θελουν σιγη νεκροταφειου... για τους "επενδυτες"

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται τις τελευταίες μέρες, αλλά είναι ενδεικτικό τού τι θα σημάνει για την εργατική τάξη ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης, όπως και οι στόχοι της αστικής τάξης για τη μετατροπή της χώρας σε διαμετακομιστικό «κόμβο», «πύλη εισόδου» για την ΕΕ.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ για την προχτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας με τη διοίκηση του ΟΛΠ (τον μονοπωλιακό κινέζικο όμιλο της «Cosco»), «ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Cpt Fu., αφού παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο επενδύσεων του ΟΛΠ, αναφέρθηκε στον παράγοντα της "εργασιακής ειρήνης" χαρακτηρίζοντάς τον "κομβικό στοιχείο για την ολοκλήρωση των επενδύσεων". Από την πλευρά του, ο Π. Κουρουμπλής δήλωσε ότι το υπουργείο στηρίζει την εργασιακή ειρήνη, επιθυμεί την αποκατάσταση της εικόνας της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, ωστόσο διευκρίνισε πως υποστηρίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και αυτοί πρέπει να αντιλαμβάνονται τις υποχρεώσεις τους».
Οι εργαζόμενοι - που κατά τον υπουργό «πρέπει να αντιλαμβάνονται τις υποχρεώσεις τους» - γνωρίζουν, βέβαια, καλά τι σημαίνει για τους ίδιους και τα δικαιώματά τους η «εργασιακή ειρήνη», η ταξική δηλαδή συνεργασία που απαιτούν οι καπιταλιστές: Μόλις προ ημερών, εξάλλου, στο πλαίσιο αυτής της «εργασιακής ειρήνης», οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού συνδικαλισμού της ΟΜΥΛΕ επικύρωσαν τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού (ΓΚΠ) που έχει συντάξει η ΟΛΠ ΑΕ, δηλαδή η «Cosco», ο οποίος εισάγει σειρά αντεργατικών ανατροπών, όπως την επιμήκυνση του εργάσιμου χρόνου, την κατάργηση του σταθερού πενθήμερου, τη γενίκευση των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης και τη μεταφορά «όταν κρίνει η εταιρεία αναγκαίο», με άλλα λόγια εισάγει τον ενεργό και ανενεργό χρόνο εργασίας, όπως και την αλλαγή πόστων και ειδικοτήτων, τις απολύσεις με απλή καταγγελία της Σύμβασης απ' την εταιρεία κ.ο.κ.
Να, λοιπόν, πού βασίζονται τα μεγάλα και «φιλόδοξα» σχέδια των καπιταλιστών και η προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει «ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον»: Στην ένταση της εκμετάλλευσης και στη «σιγή νεκροταφείου» που θέλουν στους χώρους δουλειάς. Οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν έχουν να προσδοκούν βελτίωση της ζωής τους, αλλά αντίθετα θα καλούνται να κάνουν συνεχώς θυσίες στο όνομα των «επενδύσεων που θα 'ρθουν». Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι στο πλαίσιο αυτό, της προσέλκυσης επενδύσεων, καλλιεργείται το έδαφος για τις ανατροπές στο συνδικαλιστικό νόμο και το χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας, ζητήματα τα οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προωθήσει στο πλαίσιο της τρίτης «αξιολόγησης».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις