Οι γαλερες της "Amazon"

Σαν χαρμόσυνη είδηση σέρβιρε, χτες, το διαδικτυακό μονοπώλιο «Amazon» το ότι θα προσλάβει μέσα στις επόμενες βδομάδες πάνω από 50.000 εργαζόμενους σε 10 τεράστιες αποθήκες και κέντρα συγκέντρωσης εμπορευμάτων στις ΗΠΑ.
Από τις 50.000 θέσεις, περισσότερες από 10.000 αφορούν θέσεις ημιαπασχόλησης σε κέντρα συλλογής εμπορευμάτων και εκτέλεσης διαδικτυακών παραγγελιών. Αυτό βέβαια που απέκρυψε το μονοπώλιο του Τζεφ Μπέζος είναι πως τα περισσότερα εργοτάξια της «Amazon», είτε στις ΗΠΑ είτε αλλού (π.χ. Βραζιλία, Γερμανία), είναι αληθινά κολαστήρια. Οι εργάτες, πολλοί από τους οποίους απασχολούνται ως ενοικιαζόμενοι, δουλεύουν ασταμάτητα, με ελάχιστα δικαιώματα και πενιχρούς μισθούς, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Πολλοί λοιπόν από τους «τυχερούς» που θα αναλάβουν μία από τις νέες 50.000 θέσεις εργασίας θα αντιμετωπίσουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, συνθήκες γαλέρας... Αυτός είναι άλλωστε ο βασικός τρόπος με τον οποίο η «Amazon» κατάφερε το 2011 να εξασφαλίσει κέρδη άνω των 42 δισ. ευρώ και να γιγαντώσει τα κέρδη της. Μέθοδος γνώριμη σε πολλά συναφή μονοπώλια του χώρου που δραστηριοποιούνται στη «νέα οικονομία» του διαδικτύου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις