Ζητα απο το λαο να συναινεσει στη σφαγη του
Τη συναίνεση του λαού ώστε να επιτευχθεί ο «εθνικός», όπως τον αναγόρευσε, στόχος της ανάκαμψης του κεφαλαίου, αξίωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας την Παρασκευή στο δεύτερο Αναπτυξιακό Συνέδριο που διοργάνωσε η κυβέρνηση στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στη Λαμία. Ανάκαμψη και ανάπτυξη που φυσικά έχει ταξικό περιεχόμενο και προϋποθέτει μνημόνια διαρκείας για το λαό, ώστε να διασφαλίζονται κέρδη διαρκείας για το κεφάλαιο.
Απευθυνόμενος στα άλλα αστικά κόμματα, αλλά πάντα με το βλέμμα στην ανάγκη χειραγώγησης του λαού, ο πρωθυπουργός τα κάλεσε στη βάση της στρατηγικής τους σύμπλευσης - «καθόμαστε στο ίδιο κλαδί», όπως τους είπε - να παραμερίσουν διαφορές και να βάλουν πλάτη στην προώθηση του «εθνικού στόχου» της ανάκαμψης του κεφαλαίου, λίγο πριν «μοιράσει» τα «δώρα» που η κυβέρνηση προσφέρει στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται (και) στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Και βέβαια αυτό δεν ακούστηκε για πρώτη φορά από τον πρωθυπουργό, αφού στελέχη και άλλων αστικών κομμάτων έχουν εκφραστεί ανάλογα.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «βρισκόμαστε ήδη στην επόμενη μέρα», σε ένα «δρόμο μετάβασης προς τη σταθερότητα και την ανάπτυξη», επιμένοντας προκλητικά πως ο στόχος αυτός, που προϋποθέτει την ισοπέδωση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, «δεν αφορά μόνο κάποιες κοινωνικές δυνάμεις, κάποια συμφέροντα, αφορά στην ίδια την ύπαρξη της πατρίδας μας, στην εθνική μας κυριαρχία, στην ευημερία του λαού». Δίνοντας το στίγμα της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να προωθήσει την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου επιδιώκοντας τη συνεννόηση σε πολιτικό επίπεδο και την απόσπαση της συναίνεσης του λαού στο κοινωνικό επίπεδο, ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε στο κεφάλαιο ότι θα προωθηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη και οι οποίες «απαιτούν ευρύτατες κοινωνικές συμμαχίες».
Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι «σήμερα περισσότερο από χτες υπάρχει ανάγκη για συνεννόηση σε κλαδικό, περιφερειακό αλλά και κεντρικό επίπεδο», καθώς «οι κοινωνικές συμμαχίες που απαιτούνται για να υλοποιηθεί το αναπτυξιακό σχέδιο δεν επιδέχονται μικροκομματικές προσεγγίσεις και επικοινωνιακές αντιμετωπίσεις»!
Με σκοπό να υιοθετήσει ο λαός για δικούς του, τους στόχους του κεφαλαίου, επανέλαβε το άθλιο εμπόριο ελπίδας, ταυτίζοντας την καπιταλιστική ανάπτυξη με τη λαϊκή ευημερία, ισχυριζόμενος ότι «η ανάπτυξη ή θα είναι δίκαιη ή δεν θα υπάρξει», υποσχόμενος ισόρροπη κατανομή πόρων και ωφελημάτων, με «προτεραιότητα εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που πλήρωσαν μεγαλύτερο κόστος». Ολα αυτά, ενώ ο λαός όχι μόνο πληρώνει χωρίς τέλος τα αντιλαϊκά μέτρα που του φόρτωσε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά η κυβέρνηση έχει προνομοθετήσει αντιλαϊκά μέτρα και για μετά το τέλος του «προγράμματος» και έχει δεσμευτεί σε κεφάλαιο και «δανειστές» για επίθεση διαρκείας για τα επόμενα πολλά χρόνια.
"Δώρα" στους επιχειρηματικούς ομίλους
Η «δικαιοσύνη» της ανάπτυξης που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα, όταν ο πρωθυπουργός άρχιζε να μοιράζει τα «δώρα» του στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία μαστίζεται από φτώχεια και ανεργία.
Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση ενισχύει τους πόρους του ΕΣΠΑ με εθνικούς πόρους και έχει ήδη κινητοποιήσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία «με πολύτιμους εθνικούς πόρους», ώστε να εξασφαλίσει «ζεστό» χρήμα για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Οπως είπε, αυξήθηκαν τα διαθέσιμα κονδύλια του Περιφερειακού Προγράμματος (ΠΔΕ) κατά 44 εκατομμύρια ευρώ, βρέθηκαν εργαλεία, ώστε η συνολική χρηματοδότησή του να φτάσει τα 300 από 190 εκατομμύρια που ήταν. Παραπέρα, δήλωσε ότι αυξήθηκε σημαντικά η χρηματοδότηση στην περιφέρεια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και έτσι για το 2015 ανήλθε στα 30,5 εκατομμύρια ευρώ και εντάχτηκαν 65 νέα έργα, για το 2016 δόθηκαν τελικά 33,5 εκατομμύρια και εντάχτηκαν 70 νέα έργα, ενώ αντίστοιχη θα είναι η εικόνα και για το 2017. Συνολικά, όπως είπε, την τριετία κατευθύνθηκαν στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Παράλληλα, πέραν του ΠΔΕ και του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, χρήμα έρευσε και μέσα απ' το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ολα αυτά, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, «συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα που συνδιαμορφώνουμε με την περιφέρεια», προσθέτοντας πως η κυβέρνηση δρομολογεί και μια σειρά από άλλα μέτρα που αφορούν τη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, με τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων, οδικών, αρδευτικών και κυρίως της εξυγίανσης του Ασωπού, έργο ύψους 205 εκατ. ευρώ, όπου μάλιστα μέσα απ' το Ταμείο Υποδομών η κυβέρνηση «διευκολύνει και τη συμμετοχή ιδιωτών στην υλοποίησή του», όπως ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά τους κλάδους που ιεραρχεί ψηλά η κυβέρνηση, κατά τον πρωθυπουργό, το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιφέρειας δίνει προτεραιότητα στη στήριξη της υπάρχουσας βιομηχανίας, της αγροτικής παραγωγής και του τουρισμού, στις υποδομές, στην Ενέργεια και στην περιβαλλοντική αειφορία. Σε σχέση με τη βιομηχανία υποστήριξε ότι στην υπάρχουσα Βιομηχανική Ζώνη υπάρχουν δυνατότητες αναζωογόνησης της παραγωγικής δραστηριότητας, ειδικά στους κλάδους ηλεκτρονικών συστημάτων, μεταλλικών κατασκευών, τροφίμων, χημικών προϊόντων, κάτι που προϋποθέτει συνέργειες μεταξύ νέων και παλιότερων επιχειρήσεων.
Ειδική αναφορά έκανε και στη ΛΑΡΚΟ, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση την ενέταξε στο υπερταμείο για να υπερασπίσει τον ...δημόσιο χαρακτήρα της! Ακόμα ότι προωθεί λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και αφορούν στο υψηλό ενεργειακό κόστος, στο ύψος των οφειλών και στο αμφιλεγόμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς του μεταλλουργικού εργοστασίου. Οπως είπε, με κυβερνητική μεσολάβηση επιτεύχθηκε ήδη συμφωνία με τη ΔΕΗ, που διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή τιμή προμήθειας Ενέργειας. Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι το υπουργείο Ενέργειας καταβάλλει προσπάθειες για να λυθεί και το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του μεταλλουργικού εργοστασίου.
Σε ό,τι αφορά τον αγροτικό τομέα δήλωσε ότι προγραμματίζονται αρδευτικά έργα στην περιοχή της Κωπαΐδας, εγγειοβελτιωτικά έργα και οι απαραίτητοι αναδασμοί.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Ενέργειας, ο πρωθυπουργός μίλησε για μεγιστοποίηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου στις περιφέρειες, προκειμένου να υπάρξει μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών. Δήλωσε ότι στην κατεύθυνση αυτή, την περίοδο 2017 - 2021 θα αναπτυχθούν επιπλέον 327 χλμ. δικτύων χαμηλής και υψηλής πίεσης στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Για τις ΑΠΕ έταξε επαναπροσέγγιση των ειδικών κριτηρίων χωροθέτησης αιολικών μονάδων και προώθηση ενός μεγάλου κύκλου επενδύσεων. Οπως είπε, έχουν ήδη χορηγηθεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας άδειες για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις υποδομές μίλησε για τον αυτοκινητόδρομο Ε- 65, δεσμεύτηκε να ολοκληρωθεί έως την 31η Αυγούστου, αλλά και μια σειρά άλλων οδικών έργων τα οποία οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν αδρά, αφού και ο Αλ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι θα εφαρμοστεί το σύστημα των ηλεκτρονικών διοδίων, για αναλογική χρέωση του εθνικού δικτύου. Λόγο έκανε ακόμα και για έργα που αφορούν στο σιδηρόδρομο π.χ. τη νέα διπλή ηλεκτροκινούμενη σιδηροδρομική γραμμή, που θα ολοκληρώσει τον άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου