ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ - Π. ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: Διαβεβαιωσεις οτι θα συνεχισουν ακαθεκτοι την αντιλαϊκη πολιτικη

Κομπασμοί για την αντιλαϊκή πολιτική που επέτρεψε την έξοδο στις αγορές, απ' τη μία, εύσημα και συστάσεις για τη συνέχισή της, απ' την άλλη, ήταν σε αδρές γραμμές το περιεχόμενο της συνάντησης που είχε, χτες, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, ο οποίος συναντήθηκε ακόμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη.
Υποδεχόμενος τον Ευρωπαίο επίτροπο ο πρωθυπουργός «περηφανεύτηκε» για την επιστροφή στις αγορές, γεγονός που, όπως υποστήριξε, «αποτελεί ορόσημο στο δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και την οριστική έξοδο από την κρίση». Απ' την πλευρά του, ο Π. Μοσκοβισί συνέδεσε την «ανάκτηση της εμπιστοσύνης από την Ελλάδα» με την ολοκλήρωση της 2ης «αξιολόγησης» και την απόφαση του Γιούρογκρουπ, την έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.
Αφού συμφώνησαν ότι η μέχρι σήμερα αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται είναι η βάση για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, συμφώνησαν και για τη συνέχισή της, με αναφορές στην ανάγκη «προετοιμασίας της διαδικασίας επιτυχούς και οριστικής ολοκλήρωσης του προγράμματος, καθώς και της επόμενης ημέρας, με στόχο η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία να επιστρέψουν πλήρως στην κανονικότητα». Σε αυτήν την αντιλαϊκή κατεύθυνση, ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως «σταθερού εταίρου και συμμάχου της Ελλάδας».
Συνεχίστε να κάνετε πετάλι...
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Π. Μοσκοβισί ήταν περισσότερο σαφής ως προς το μέλλον που περιμένει το λαό στο σημερινό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, ερωτώμενος από δημοσιογράφους αν «ο δρόμος θα είναι ευκολότερος από εδώ και μπρος έως την έξοδο του προγράμματος», απάντησε: «Ο δρόμος ήδη υπήρξε πολύ δύσκολος. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα ζητήσουμε για το υπόλοιπο πρόγραμμα νέα μέτρα τόσο δύσκολα όσο εκείνα που ήταν αναγκαία για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης. Αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε το ποδήλατο, πρέπει να συνεχίσουμε με προσπάθειες, με μεταρρυθμίσεις. Η 3η αξιολόγηση αφορά υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που ήδη έχουν υιοθετηθεί συν κάποιες μεταρρυθμίσεις που μπορούν να επιλεχθούν. Αλλα έχουν ήδη γίνει, αλλά κανείς δεν πρέπει να πιστεύει ότι όλα έχουν γίνει και έτσι πρέπει να είμαστε σε πολύ σοβαρή, συνειδητή, συλλογική, σχεδιασμένη προσέγγιση του υπόλοιπου προγράμματος, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, έχουμε κάνει πολύ δυσκολότερα».
Αναφερόμενος στην έξοδο στις αγορές, ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε: «Πρόκειται για μια επιτυχία που ακολουθείται από καλά σημάδια: Μια καλή συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, η έξοδος της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η συμφωνία επί της αρχής με το ΔΝΤ, η κατάσταση η ίδια βελτιώνεται, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι πολύ καλύτερες. Συνεπώς, η εμπιστοσύνη επανέρχεται και χρειάζεται να εργαστούμε μαζί, χέρι χέρι με την ελληνική κυβέρνηση, για να χτίσουμε τη διαδικασία που θα οδηγήσει σε μια έγκαιρη, επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος. Στο τέλος, η Ελλάδα θα γίνει μια κανονική χώρα μέσα στην Ευρωζώνη».
Κι άλλα αντιλαϊκά μέτρα
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο Π. Μοσκοβισί άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν νωρίτερα ορισμένα ψηφισμένα μέτρα του προγράμματος, όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2019. Οπως είπε χαρακτηριστικά, αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τις προβλέψεις την άνοιξη του 2018. Αναφερόμενος στο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ, υποστήριξε την παραμονή του, λέγοντας: «Θέλω να παραμείνει για λόγους εμπιστοσύνης μέχρι τέλους (...) Το ΔΝΤ ζητάει μέτρα για νωρίτερα, όπως τη μείωση του αφορολόγητου από το 2019 αντί από το 2020, αλλά αυτό δεν έχει αποφασισθεί. Θα κριθεί από τις προβλέψεις την άνοιξη του 2018».
Επανέλαβε τις συστάσεις στην κυβέρνηση να μη χαλαρώσει λέγοντας: «Είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα να βγει στις αγορές, το βλέπουμε θετικά. Ομως, πρέπει να δείξουμε σύνεση και υπευθυνότητα»«Αν η Ελλάδα κάνει παύση, και δεν εφαρμόσει όσα συμφωνήθηκαν, θα είναι λάθος. Πρέπει να παραμείνει στο ποδήλατο και να συνεχίσει να προχωράει. Αν σταματήσει θα πέσει από το ποδήλατο. Αλλά με καθησυχάζουν οι εγγυήσεις που μου δίνει η ελληνική πλευρά», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή των μέτρων, που είναι πιο σημαντική από την ψήφιση.
Νωρίτερα, ο Π. Μοσκοβισί είχε συνάντηση με τον Πρ. Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο. «Ο,τι συμφωνήσαμε θα το τηρήσουμε στο ακέραιο και όταν θα έρθει η ώρα θα γίνει αυτό που πρέπει από τους εταίρους στο θέμα του χρέους», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Με τον Μοσκοβισί συναντήθηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ. Οπως ενημέρωσαν οι Μητσοτάκης και Μοσκοβισί, «συζήτησαν για όλα τα σημαντικά ζητήματα, με έμφαση στην οικονομία και τα ευρωπαϊκά θέματα». Αργότερα, βέβαια, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Β. Κικίλιας, με δηλώσεις ανέβασε τους τόνους στη δικομματική κοκορομαχία, για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την αστική διακυβέρνηση προς όφελος του κεφαλαίου λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Θα ήταν θετικό βήμα για τη χώρα να μπορέσει να βγει, και πάλι μετά από 3 χρόνια, στις αγορές, με ρεαλιστικούς όρους. Ομως, χάσαμε τρία χρόνια για την καρέκλα του κ. Τσίπρα (...) Αν δεν είχε διακοπεί η πορεία της οικονομίας το 2014, η χώρα θα δανειζόταν με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο και θα ήμασταν εκτός μνημονίων».
Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για «απαράδεκτες δηλώσεις» «εναντίον της Δικαιοσύνης και των Ελλήνων δικαστών», όπως και για το «καθεστωτικό, συγκεντρωτικό σχέδιο για τον έλεγχο και της ιδιωτικής διαφήμισης» που προωθεί η κυβέρνηση, σε «μια απροκάλυπτη παρέμβαση, που παραβιάζει θεμελιώδεις κανόνες της ελεύθερης αγοράς και κινείται έξω από κάθε θεσμικό όριο».
Τέλος, αναφερθείς στις δηλώσεις Βαρουφάκη - Λαφαζάνη, έκανε λόγο για σχέδιο «αποσταθεροποίησης της χώρας», «σχέδιο αλλαγής νομίσματος, εξόδου από την Ευρωζώνη, απομόνωσης της χώρας». «Το σχέδιο ήταν εν γνώσει όλων αυτών, που μετέχουν στον πυρήνα της κυβέρνησης, που αλληλο-εκβιάζονται και παίζουν οδυνηρά παιχνίδια στην πλάτη της χώρας, με μοναδικό σκοπό να παραμείνουν στην εξουσία πάση θυσία». Εκανε, δε, σαφές ότι επί κυβέρνησης ΝΔ θα προχωρήσει Εξεταστική Επιτροπή για όσα έγιναν το 2015.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις