Τα εγκωμια... και η ανοιχτη ορεξη

μεγάλη εικόνα που αναδεικνύουν οι δομικές στατιστικές της ελληνικής οικονομίας είναι ότι (...) η επταετία των Μνημονίων έχει δυο πλευρές. Από τη μια, την καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και μαζί τους ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας. Από την άλλη, ωστόσο, το πρωτοφανές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα το 2010 - 2016 επέφερε μια σημαντικότατη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας ως προς τις τιμές και το κόστος". Τα παραπάνω διαπιστώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στην περιοδική έκδοση «Ελληνικός Τουρισμός. Εξελίξεις - Προοπτικές», που δημοσίευσε τις προηγούμενες μέρες. Ο ΣΕΤΕ πλέκει το εγκώμιο στο «πρωτοφανές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», δηλαδή στην επίθεση στους μισθούς, στις Συλλογικές Συμβάσεις, στα εργασιακά δικαιώματα. Και έχει κάθε λόγο να το κάνει, αφού για τους επιχειρηματίες του Τουρισμού η βελτίωση της «διεθνούς ανταγωνιστικότητας» σημαίνει αυξημένα κέρδη.
Η όρεξη των επιχειρηματικών ομίλων έχει ανοίξει. Στόχος τους είναι έως το 2021 να μετρήσουν 35 εκατ. τουρίστες και 20 δισ. ευρώ έσοδα στα ταμεία τους. Για την επίτευξη των στόχων τους οι μεγαλοξενοδόχοι αξιώνουν επενδύσεις ύψους 5 - 7 δισ. ευρώ, μέσα από επιδοτήσεις και χρηματοδοτικά «πακέτα», όπως αυτά που μοιράζουν οι «αναπτυξιακοί νόμοι», «ώστε να είναι σε θέση ο κλάδος να προσελκύσει επισκέπτες υψηλής καταναλωτικής δυνατότητας και να αυξήσει τα έσοδα ανά επισκέπτη». Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν πως «η ισχύουσα σήμερα ουσιαστική ευελιξία και αποτελεσματικότητα λειτουργίας της αγοράς εργασίας θα πρέπει να διαφυλαχτεί στο ακέραιο από τις ελληνικές κυβερνήσεις».
Κοιτώντας τη «μεγάλη εικόνα» που περιγράφουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες του Τουρισμού, μπορεί κανείς να διαπιστώσει τόσο τους κερδισμένους της αντιλαϊκής επίθεσης, όσο και τα ...καλά που φέρνει η «επόμενη μέρα» της ανάπτυξης για τους εργαζόμενους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις