Πειρα απο την τελευταια απεργιακη μαχη

Στιγμιότυπο από την απεργιακή συγκέντρωση
στις 20 Ιούλη έξω από το υπουργείο Εργασίας
Η πανελλαδική απεργία στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού αποτέλεσε μια σημαντική μάχη των πρωτοβάθμιων κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με τις δυνάμεις της εργοδοσίας και την κυβέρνηση.
Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής από τον Ιούνιο απηύθυνε κάλεσμα στα σωματεία του κλάδου, το οποίο υπογράφηκε από 38 κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία σε όλη την Ελλάδα.
Το κάλεσμα αυτό προέτρεπε σε οργάνωση απεργιακής κινητοποίησης μέσα στην καλοκαιρινή σεζόν, ενάντια στην εφαρμογή της πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων. Με αιχμή τα αιτήματα που πάνε κόντρα στη στρατηγική τους και ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων για:
Αναπλήρωση των απωλειών και κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων, αυξήσεις στους μισθούς με υποχρεωτική εφαρμογή των ΣΣΕ, ουσιαστική στήριξη των ανέργων, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και των δουλεμπορικών, επαναφορά του δικαιώματος λήψης του εφάπαξ στην 20ετία για όλο τον κλάδο.
Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας αναγκάστηκε να καλέσει σε συνεδρίαση την ολομέλεια στις 21 Ιούνη και κάτω από την πίεση που διαμόρφωσε το κάλεσμα που είχε υπογραφεί, πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για απεργία στις 20 Ιούλη.
Η συζήτηση που είχε ξεκινήσει μέσα στους χώρους δουλειάς, αμέσως μετά την απόφαση συνεχίστηκε με περισσότερη ένταση, σε περισσότερους χώρους και με περισσότερους εργαζόμενους.
Παρά τις δυσκολίες, την εργοδοτική τρομοκρατία, το μήνυμα που στάλθηκε είναι ότι δεν συμβιβαζόμαστε με το καθεστώς γαλέρας, με αυτή την άθλια κατάσταση που διαμορφώνουν οι μεγαλοεργοδότες για να αυξάνουν τα κέρδη τους. Οτι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε να οργανωθούν οι εργαζόμενοι, να γίνουμε περισσότεροι, να γίνουμε ικανότεροι, να οργανωθεί πιο αποτελεσματικά η πάλη, να αντεπιτεθούμε.
Αναδείξαμε την πραγματική "εικόνα"
Μέσα από την ένταση της δράσης μας αναδείξαμε την πραγματική «εικόνα» που κρύβεται πίσω από τα χλιδάτα σαλόνια των ξενοδοχείων, τα πολυτελή εστιατόρια, τα επιχειρηματικά «θαύματα» στις αλυσίδες καφέ και γρήγορου φαγητού. Αναδείξαμε ποια είναι η περιβόητη τουριστική ανάπτυξη των 30 εκατ. τουριστών, τι σημαίνει το «φιλικό επενδυτικό περιβάλλον» που και η κυβέρνηση, αλλά και όλα τα κόμματα του κεφαλαίου προωθούν. Αποκαλύψαμε τον «εθνικό στόχο» που «μας βγάζει στο ξέφωτο». Οτι τα ρεκόρ κερδών, αφίξεων και διανυκτερεύσεων πατάνε στα ρεκόρ της εκμετάλλευσης, της εντατικοποίησης και της απληρωσιάς χιλιάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων και επισιτιστών σε όλη την Ελλάδα.
Στείλαμε μήνυμα ότι δεν αποδεχόμαστε τα επιδόματα φτώχειας και τα διάφορα προγράμματα κατάρτισης που δήθεν αντιμετωπίζουν την ανεργία, σύμφωνα με τις δηλώσεις Τσίπρα από το υπουργείο Εργασίας, απαλλάσσοντας τους εργοδότες από τις ευθύνες τους. Οτι θέλουμε σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Δεν αποδεχόμαστε το επιχείρημα των εργοδοτών ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί ο Τουρισμός είναι εποχικός. Ο προσανατολισμός του Τουρισμού ως εμπόρευμα για γερά πορτοφόλια και η ανάπτυξη με βάση την αύξηση της κερδοφορίας των μεγαλοεργοδοτών είναι που γεννούν την εποχικότητα.
Οτι η αναψυχή και οι διακοπές, η επαφή του εργαζόμενου λαού με τη φύση, τον πολιτισμό, η δυνατότητα να ταξιδεύει, είναι ανάγκες που μπορούν να ικανοποιούνται όλο το χρόνο.
Συγκρουστήκαμε με την πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας, που στηρίζει την εργοδοσία και την κυβέρνηση και τη γραμμή που προβάλλουν. Οτι φταίνε οι «κακοί» εργοδότες, ενώ οι «καλοί» είναι αυτοί που εφαρμόζουν κατά γράμμα την αντιλαϊκή πολιτική. Με τη γραμμή που θέλει να διαμορφώνονται τα αιτήματα και οι αγώνες των εργαζομένων στα όρια του μέτρου, των αντοχών και αναγκών των επιχειρήσεων, της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν. Οι ευθύνες τους για την κατάσταση των εργαζομένων σήμερα στον κλάδο είναι τεράστιες. Κάθε δικαίωμα που χάθηκε, φέρει την υπογραφή τους. Η τυπική απόφαση που πήραν για τη απεργία δεν τους ξεπλένει για όσα έκαναν και κάνουν, άλλωστε ακόμη και αυτήν την απόφαση στην πράξη την υπονόμευσαν σε όλη την Ελλάδα.
Τα επόμενα βήματα
Από αυτή την απεργία βγαίνουν συμπεράσματα για τη δράση μας. Δυσκολίες και δυνατότητες που πρέπει να τις πάρουμε υπόψη το επόμενο διάστημα. Χρειάζεται να προβληματιστούμε περισσότερο για το πώς θα ξεπεράσουμε τα εμπόδια που βάζει στην οργάνωση και την πάλη ο πλούσιος «μπαχτσές» των εργασιακών σχέσεων. Πώς μεθοδικά θα δουλεύουμε για να ενώνονται όλοι οι εργάτες, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, φύλο, χώρα, θρησκεία, ηλικία, ειδικότητα, με βάση τον τόπο δουλειάς.
Να συγκρουστούμε με καθυστερήσεις και προχειρότητες. Να κάνουμε αποφασιστικά βήματα στη σταθερή συνεδρίαση των ΔΣ των σωματείων, να επιμείνουμε στην καλή οργάνωση και προετοιμασία των Γενικών Συνελεύσεων. Πιο θαρρετά να προχωρήσουμε στη δημιουργία επιχειρησιακών σωματείων, σωματειακών επιτροπών, επιτροπών αγώνα. Να ανεβάσουμε τον πήχη της συλλογικής δράσης, των συλλογικών αποφάσεων των εργατών του κλάδου.
Δυναμώνοντας τα σωματεία με χιλιάδες νέες εγγραφές. Βάζοντας στη δράση και πείθοντας με τη γραμμή μας ακόμα περισσότερους, νέους, γυναίκες, μετανάστες. Οσο επικεντρώνεται η δουλειά μας σε αυτούς τους εργαζόμενους, που οι περισσότεροι δουλεύουν με ελαστικές μορφές απασχόλησης, που πολλοί προσλαμβάνονται από δουλεμπορικά - γραφεία ενοικίασης προσωπικού, τόσο θα μετράμε βήματα μπροστά για την αναγκαία ανασύνταξη του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος.
Να προβληματιστούμε πώς θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες για να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες εστίες αντίστασης, σε κάθε ξενοδοχείο, σε κάθε μεγάλη αλυσίδα στον Επισιτισμό. Πώς θα διαμορφώσουμε ειδικά αιτήματα που θα πυροδοτούν τέτοιους αγώνες που θα συμβάλλουν στη μαζικοποίηση των σωματείων, την αποφασιστική ενίσχυση στη λειτουργία τους. Αγώνες που θα δυναμώσουν την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, την εργοδοσία και τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, που αποτελεί το στήριγμά τους μέσα στους τόπους δουλειάς και τους κλάδους.
Από αυτήν την απεργία αναδείχθηκε πιο έντονα η ανάγκη να αλλάξουν αποφασιστικά οι συσχετισμοί στην Ομοσπονδία και σε όλα τα πρωτοβάθμια και επιχειρησιακά σωματεία. Να αντιπαλέψουμε την πιο επικίνδυνη λογική που προβάλλουν αυτές οι δυνάμεις. Τη λογική που λέει ότι με διαπραγματεύσεις, με «διάλογο», χωρίς ριζικές αλλαγές, χωρίς σύγκρουση με την εξουσία των μονοπωλίων, μπορεί να βελτιωθεί η θέση των εργαζομένων, και που ταυτόχρονα προβάλλει την αναποτελεσματικότητα των αγώνων.
Είναι προϋπόθεση για να πάμε ένα βήμα μπροστά. Είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει και η αναγκαία συμμαχία μας, με τους βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους, με τους αγρότες. Για να ξεμπερδεύουμε μια και καλή με τους εκμεταλλευτές μας.
Εχουμε απεριόριστη δύναμη
Οι αγώνες μας θα γίνονται πιο αποτελεσματικοί, πιο δυνατοί, όσο θα δυναμώνει η κοινή πάλη και η αλληλεγγύη με όλους τους κλάδους που παλεύουν, όλα τα σωματεία που σηκώνουν κεφάλι απέναντι στην πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Μαζί με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Γιατί ξέρουμε ότι ένας κλάδος μόνος του δε μπορεί, πρέπει να δυναμώσει η ενότητα της τάξης μας, να βάλουμε πλώρη για κατακτήσεις και μεγαλύτερες ανατροπές. Μπορούμε. Εχουμε απεριόριστη δύναμη. Χωρίς εμάς δε μπορούν να λειτουργήσουν αυτές οι σύγχρονες και χλιδάτες επιχειρήσεις που έχουν φτιάξει από τη δουλειά μας.
Να ξεπεράσουμε όλοι μαζί το φόβο, που μας κάνει αδύνατους και ευάλωτους. Την ηττοπάθεια, τη λογική της αναποτελεσματικότητας των αγώνων. Αποτελεσματικός είναι ο αγώνας που στρέφεται ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο. Ο αγώνας που βάζει στο επίκεντρο την ανάγκη σύγκρουσης με την εργοδοσία, με τις κυβερνήσεις και το πολιτικό προσωπικό τους, με την εξουσία τους. Αποτελεσματικός είναι ο αγώνας που ενώνει την εργατική τάξη όλων των κλάδων με τα φτωχά λαϊκά στρώματα, είναι ο αγώνας που και είχε και μπορεί να φέρει νίκες σήμερα, να ανοίγει το δρόμο για την εργατική - λαϊκή αντεπίθεση.

Γιώργος ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ
Πρόεδρος Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν. Αττικής, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις