Να ψαχτουν καλυτερα

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, η ΕΡΤ φρόντισε να διαφημίσει όλα εκείνα τα προγράμματα που συντηρούν το πρόβλημα, αντί να το αντιμετωπίζουν στη ρίζα. Ετσι, σε ρεπορτάζ για τις εκδηλώσεις όπου συμμετείχε και ο ΟΚΑΝΑ, μάθαμε ότι στα προγράμματα που διαχειρίζεται ο Οργανισμός, οι χρήστες ηρωίνης παίρνουν «ένα φάρμακο» που «λειτουργεί περίπου όπως η ηρωίνη». Οτι στόχος είναι ο χρήστης να «ξεχνάει για λίγο» την κατάσταση και το πρόβλημα.
Τα υποκατάστατα, όμως, που υπηρετούν τη λογική της «μείωσης της βλάβης», πέρα από το ότι δεν λύνουν το πρόβλημα, οδηγούν σε αντίστοιχη εξάρτηση, ακόμα και σε θανάτους. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη διεθνή έκθεση για τα ναρκωτικά που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, ο αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων που σχετίζονται με τη μεθαδόνη, ένα από τα υποκατάστατα της ηρωίνης, ξεπερνάει τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με τη χρήση ηρωίνης σε χώρες όπως η Δανία, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Κροατία. Ενώ το 2015, σε 17 ευρωπαϊκές χώρες καταγράφεται ότι πάνω από το 10% του συνόλου των χρηστών οπιοειδών, ανέφεραν ως κύρια ουσία χρήσης τα υποκατάστατα.
Την επόμενη φορά, επομένως, ας ψαχτεί λίγο περισσότερο η ΕΡΤ, πριν ξεκινήσει τα πανηγύρια για το πόσο καλά τα καταφέρνει αυτή η κυβέρνηση και στη διαχείριση του ζητήματος των ναρκωτικών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις