Ανεργια

Στο 31,3% υπολογίζει την πραγματική ανεργία στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο επικεφαλής της. Για την εκτίμηση της ανεργίας, εκτός από τους εγγεγραμμένους ανέργους, η ΕΚΤ υπολογίζει επίσης «τα άτομα που είναι διαθέσιμα, αλλά δεν αναζητούν εργασία», «τα άτομα που αναζητούν εργασία, αλλά δεν είναι διαθέσιμα να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες απασχόλησης εντός δύο εβδομάδων» και «υποαπασχολούμενους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, που επιθυμούν να εργαστούν περισσότερες ώρες». Σημειώνει, επίσης, ότι το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας με αυτά τα κριτήρια ήταν 12,9% το 2006.
Πέρα από το αυτονόητο συμπέρασμα ότι οι δείκτες της επίσημης ανεργίας στα κράτη - μέλη της ΕΕ συγκαλύπτουν την πραγματική κατάσταση στην αγορά εργασίας, τα στοιχεία της ΕΚΤ αποτελούν ταυτόχρονα ένδειξη της ανησυχίας που έχουν τα αστικά επιτελεία για την αδυναμία της καπιταλιστικής οικονομίας να απορροφήσει το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό, όχι μόνο στη φάση της κρίσης, αλλά και στη φάση της ανάκαμψης, όπου η εισαγωγή της νέας τεχνολογίας στην παραγωγή εκτοπίζει ολοένα και περισσότερη ζωντανή εργατική δύναμη, επιδρώντας αρνητικά και στο ποσοστό του κέρδους.
Ολα αυτά συνιστούν πραγματικό βραχνά για ένα σύστημα που έχει στο DNA του την ανεργία, σπαράσσεται από αντιφάσεις και αποδεικνύει καθημερινά ότι έχει φάει τα ψωμιά του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις