Copy paste διαχειριστών...

«Γιατί η διαπλοκή αποτελεί τη σύγχρονη και πιο σοβαρή απειλή για τη Δημοκρατία. Αποτελεί ήδη κοινή πεποίθηση ότι η σημερινή παρακμιακή πραγματικότητα - η αδιαφάνεια, η διαφθορά και η διαπλοκή - συνεπάγεται, πρώτ' απ' όλα, μια τεράστια λεηλασία του Δημοσίου, των κοινοτικών πόρων και του χρήματος των φορολογούμενων που, όλα αυτά τα χρόνια, υφίστανται την πιο άγρια εισπρακτική επιδρομή που γνώρισε ποτέ ο τόπος. Η ίδια αυτή πραγματικότητα προάγει τον εκμαυλισμό και διαμορφώνει ένα νοσηρό κατεστημένο αλληλοεξάρτησης, αλληλοσυγκάλυψης και ατιμωρησίας. Η πραγματικότητα αυτή συνεπάγεται όμως και τον αποκλεισμό της μεγάλης πλειοψηφίας του επιχειρηματικού κόσμου από την αναπτυξιακή διαδικασία. Σημαίνει νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού, που αποτελεί ύψιστης σημασίας προτεραιότητα στην εντός ΟΝΕ εποχή. Σημαίνει εμπόδια στο δρόμο της δυναμικής και ισόρροπης ανάπτυξης, το δρόμο που οδηγεί στην τόνωση της απασχόλησης, τη γεφύρωση του χάσματος πλουσίων και φτωχών, την πραγματική οικονομική και κοινωνική σύγκλιση». Κώστας Καραμανλής, 24/5/2002, Βουλή.

«Οι πολιτικές δυνάμεις του Μνημονίου ζητούν την αλληλεγγύη των δανειστών μας για να μην αλλάξει τίποτα στη πολιτική που γεννά και αναπαράγει τη κρίση (...) Για να διασωθούν οι πραγματικοί υπαίτιοι της δημοσιονομικής εκτροπής: Το καρτέλ της οικονομικής ολιγαρχίας. Των κρατικοδίατων εργολάβων και προμηθευτών (...) Η χώρα δεν θα σταθεροποιηθεί χωρίς μια νέα δυναμική δημόσια παρέμβαση. Ούτε και πρόκειται να καταστεί ανταγωνιστική, χωρίς τις αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πραγματικών αιτίων της κρίσης: Πρέπει να χτυπήσουμε την αιχμαλωσία του πολιτικού συστήματος από ένα εδραιωμένο καρτέλ διαπλεκόμενων επιχειρηματικών και μιντιακών συμφερόντων, τη διάβρωση της δημόσιας διοίκησης από την κομματική-πελατειακή διαφθορά και αναξιοκρατία (...) Κανείς σοβαρός επενδυτής δεν θα αναλάβει το μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό ρίσκο της παραγωγικής επένδυσης. Σε μια χώρα όπου την ιδιωτική πρωτοβουλία δεν την εκτοπίζει το κράτος και η δημόσια παρέμβαση. Αλλά το καρτέλ της διαπλοκής. Το οποίο λειτουργεί σε καθεστώς απόλυτου προστατευτισμού από το πολιτικό κατεστημένο. Νέμεται τα αναπτυξιακά κονδύλια. Νοθεύει τους κανόνες της αγοράς. Και αποτρέπει τις παραγωγικές πρωτοβουλίες». Αλέξης Τσίπρας, 4/12/2012, Ελληνοαμερικάνικο Επιμελητήριο.

Εντυπωσιακή και αποκαλυπτική η ομοιότητα όσων έλεγε ο Κ. Καραμανλής και όσων λέει ο Αλ. Τσίπρας, αλλά δεν πρέπει να ξαφνιάζει. Είναι αντικειμενική η αδυναμία των διαχειριστών της αστικής εξουσίας να διαφοροποιηθούν έστω και φραστικά, πόσο μάλλον επί της ουσίας στις προτάσεις που καταθέτουν. Άλλωστε αυτές δεν προκύπτουν από «παρθενογένεση», καθορίζονται στο μέγιστο βαθμό απ' τα συμφέροντα, τις ανάγκες της αστικής εξουσίας, τόσο συγκεκριμένες και επιτακτικές που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια κινήσεων στους διαχειριστές της.

Η δαιμονοποίηση της διαπλοκής, προσφιλής μέθοδος διαχρονικά των πολιτικών εκπροσώπων των αστών, δεν αποτελεί παρά στάχτη στα μάτια του λαού. Τα «διαπλεκόμενα συμφέροντα» δεν είναι το μολυσμένο κομμάτι ενός κατά τα άλλα υγιούς συστήματος. Ούτε η «ίασή» τους είναι η απάντηση στα προβλήματα που βιώνει ο λαός. Το σύστημα ολόκληρο είναι σάπιο, η διαπλοκή, η διαφθορά, είναι τα σαπρόφυτα που αναπαράγονται διαρκώς στο πλαίσιό του. Τα λιπάζει η αδιάρρηκτη σχέση της οικονομικής με την πολιτική εξουσία, φύονται στο εύφορο έδαφος του μεγαλύτερου όλων των σκανδάλων, της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, της ατομικής ιδιοποίησης του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου. Ποτέ και πουθενά στην ιστορία του καπιταλισμού δεν έγινε κατορθωτό να αντιμετωπιστούν ριζικά και οριστικά. Αλλά ακόμα κι αν αυτό συνέβαινε τίποτα δεν θα άλλαζε για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Νομίμως και διαφανώς τα μονοπώλια θα συνέχιζαν να λυμαίνονται τον πλούτο που παράγει τσακίζοντας και τα στοιχειωδέστερα των δικαιωμάτων του. Ακόμα κι αν όλοι τους τηρούσαν ευλαβικά το γράμμα και το πνεύμα του αστικού νόμου αυτός δεν θα έπαυε να είναι βαθιά αντιλαϊκός, να προασπίζει τα κέρδη των λίγων σε βάρος των δικαιωμάτων των πολλών.

Όσο πιο γρήγορα ο λαός βγάλει τα συμπεράσματά του, τόσο πιο γρήγορα θα καταφέρει να κάνει τα απαραίτητα εκείνα βήματα στην κατεύθυνση του να βγάλει οριστικά απ' τη μέση τους καπιταλιστές και τους διαχειριστές των υποθέσεών τους.

902.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις