Κυριακάτικη Αργία: Καταργείται!

Με ρύθμιση της συγκυβέρνησης ανοιχτά θα είναι τις Κυριακές τα καταστήματα μέχρι 250 τετραγωνικά. Τέσσερις εκπτωτικές περίοδοι το χρόνο

Στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής και σε επέκταση των περιόδων των εκπτώσεων προχωρά η κυβέρνηση, επιταχύνοντας τις αντιδραστικές αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς. Με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που αποτελεί πάγιο αίτημα δεκαετιών του μεγάλου κεφαλαίου, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ καταφέρνει ακόμα ένα συντριπτικό χτύπημα στους εκατοντάδες χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους, οι οποίοι μετά τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχτηκαν στις εργασιακές τους σχέσεις και το εισόδημά τους, τώρα καλούνται να υποταχθούν και στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής(σχετικό ρεπορτάζ στη σελ. 17) .

Παράλληλα, οι κυβερνώντες επιταχύνουν το επιθυμητό, για τις πολυεθνικές του κλάδου του εμπορίου, βίαιο ξεκλήρισμα χιλιάδων και χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, οι οποίοι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αντέξουν την αύξηση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση των ωρών εργασίας τους αλλά και τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες έχουν τα οικονομικά περιθώρια να πιέζουν και να σφίγγουν τη θηλιά του ανταγωνισμού γύρω από το λαιμό εκείνων των μικρών που εξακολουθούν να αντέχουν.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ είναι προφανές ότι αδιαφορεί πλήρως για το γεγονός ότι στις σημερινές συνθήκες υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες μικρέμποροι που κάποιες μέρες δεν κάνουν καν «σεφτέ», ωστόσο είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην ικανοποίηση της απαίτησης που εδώ και χρόνια προβάλλουν τα μονοπώλια και τα εμπορικά συγκροτήματα, με στόχο το ξαναμοίρασμα της αγοράς σε μια χούφτα από αυτά, αξιοποιώντας τις ανατροπές που έχουν προηγηθεί στις εργασιακές σχέσεις και στο εμπόριο.

Οπως ανακοίνωσε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, δίνοντας στη δημοσιότητα το περιεχόμενο του νέου Αγορανομικού Κώδικα, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για τις επόμενες βδομάδες, με στόχο να έχει ψηφιστεί στη Βουλή μέσα στο Γενάρη, οι διατάξεις του προβλέπουν:

  • Επιτρέπεται όλες τις Κυριακές του χρόνου η λειτουργία των καταστημάτων με επιφάνεια μέχρι 250 τετραγωνικά μέτρα, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Ο περιορισμός των τετραγωνικών υποτίθεται ότι γίνεται για... προστασία των «μικρών» εμπόρων. Μόνο που οι μικρέμποροι ανέκαθεν τόνιζαν ότι εκείνο που λείπει δεν είναι οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά οι πελάτες που μπορούν να αγοράσουν τα εμπορεύματά τους, άσε που τα καταστήματά τους είναι πολύ μικρότερα. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται, λέει, τα καταστήματα που ανήκουν σε αλυσίδες και τα λεγόμενα «shops in a shop», τύπου «Notos Gallery». Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου φάνηκε να «μασάει τα λόγια της» για το εάν στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται και τα εμπορικά κέντρα τύπου «Mall» και «εκπτωτικά χωριά», με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Θ. Σκορδά, να δηλώνει ότι εξαιρούνται και αυτά και ότι, «εάν χρειαστεί», θα ενταχθεί σχετική διευκρίνιση στις προωθούμενες διατάξεις. Το απόλυτα βέβαιο είναι ότι οποτεδήποτε τα μεγάλα καταστήματα και τα πολυκαταστήματα θελήσουν, τώρα ή στο μέλλον, να ανοίγουν, θα ανοίγουν!
  • Ολα ανεξαιρέτως τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά επτά Κυριακές το χρόνο, και συγκεκριμένα, δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα (κατ' εξαίρεση φέτος η δεύτερη Κυριακή θα είναι η 30ή Δεκέμβρη), μία πριν το Πάσχα (Κυριακή των Βαΐων) και από μία σε καθεμιά από τις τέσσερις εκπτωτικές περιόδους, την πρώτη Κυριακή κάθε περιόδου.
  • Αυξάνονται - με εξαίρεση την αγορά αυτοκινήτου - από δύο σε τέσσερις οι εκπτωτικές περίοδοι στη διάρκεια του χρόνου. Συγκεκριμένα, η πρώτη θα είναι από τη δεύτερη Δευτέρα του Γενάρη μέχρι το τέλος Φλεβάρη, η δεύτερη από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιούλη μέχρι το τέλος Αυγούστου, η τρίτη το πρώτο δεκαήμερο του Μάη και η τέταρτη το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη.

Με τις νέες διατάξεις του Αγορανομικού Κώδικα, μεταξύ άλλων ενοποιείται η διαδικασία ελέγχων και επιβολής κυρώσεων για παραβάσεις της αγορανομικής νομοθεσίας, προβλέπεται ότι με υπουργικές αποφάσεις θα καθοριστεί το ύψος των προστίμων με συγκεκριμένα κριτήρια που θα περιορίζουν το εύρος τους, αυστηροποιούνται οι ποινές στις περιπτώσεις διακίνησης επικίνδυνων τροφίμων και εγκατάστασης καταδολιευτικών μέσων στις αντλίες καυσίμων, προβλέπεται πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών για «πειραγμένες» αντλίες και αφαιρείται οριστικά η άδεια λειτουργίας του πρατηρίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις