Για τη μαζικοποίηση και λειτουργία των συνδικάτων

Αποσπάσματα από την εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας

«Η εργατική τάξη σήμερα έχει στα χέρια της όλα τα αποδεικτικά στοιχεία ότι είναι αδύνατος ο συμβιβασμός ανάμεσα στα μονοπώλια και την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα. Χρειάζεται πιο πλατιά να αναδείξουμε τον ταξικό χαρακτήρα των μέτρων, ενώ τα άλλα κόμματα λένε ότι τα μέτρα είναι μέτρα υποτέλειας στην ΕΕ, σαν μέτρα αναποτελεσματικά. Ποια συμμαχία έχει ανάγκη ο λαός; Τη συμμαχία των λεγόμενων αντιμνημονιακών δυνάμεων ή τη συμμαχία που εκφράζει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων; Οτι ο λαός έχει ανάγκη από ένα κίνημα ανατροπής και όχι ένα κίνημα του μικρότερου κακού, του εφικτού και του ρεαλισμού. Να προβάλουμε πιο ολοκληρωμένα τη δική μας αντίληψη για την ενότητα της εργατικής τάξης, όχι μόνο γενικά, αλλά κατά κλάδο και σε τοπικό επίπεδο.

Η δουλειά μας για τη μαζικοποίηση των σωματείων

Εδώ θα αναμετρηθούμε και θα κριθούμε όλοι μας. Εδώ κρίνεται η ικανότητα ενός συνδικάτου να οργανώνει το ίδιο το σύνολο των εργαζομένων ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση ή σύμβαση, κόντρα σε συντεχνιακές αντιλήψεις που προβάλλονται κυρίως από τις άλλες δυνάμεις και φέρνουν σε αντιπαράθεση τον μόνιμο με τον έκτακτο, τον μόνιμο με τον εργαζόμενο μέσω ΜΚΟ κ.λπ. Ενώ λοιπόν έχουν γίνει θετικά βήματα στον προσανατολισμό της πάλης, τα βήματα που έχουν γίνει για την οργάνωση, τη μαζικοποίηση των σωματείων δεν είναι αντίστοιχα με τις δυνατότητες και τις απαιτήσεις της ταξικής πάλης. Η πείρα από τους αγώνες, από τη δράση μας δείχνει ένα σημαντικό κενό. Η ένταξη νέων δυνάμεων στα σωματεία δεν αντιμετωπίζεται τις περισσότερες φορές ως κύριο καθήκον, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι δυνάμεις μας σηκώνουν το βάρος της οργάνωσης της πάλης των εργατών. Για να πειστεί ο εργάτης να οργανωθεί στο σωματείο του χρειάζεται να νιώσει ότι τον εκφράζει, ότι θα τον στηρίξει, ότι είναι δύναμη στα δικά του χέρια. Να απαντιέται με δράση το ερώτημα "τι θα μου προσφέρει το σωματείο". Χρειάζεται να διευρυνθεί το περιεχόμενο δράσης των συνδικάτων. Να ασχολείται όχι μόνο με τα εργασιακά, τα μισθολογικά, αλλά και με όλες τις πτυχές της ζωής του εργάτη, με την Υγεία, τον Πολιτισμό, τις σπουδές κ.λπ.

Να διαπερνά την οργάνωση το στοιχείο της αλληλεγγύης, κανένας μόνος του. Απαιτείται και συνεχής δράση από κάθε σωματείο και όχι από απεργία σε απεργία.

Γι' αυτό χρειάζεται μόνιμη σταθερή ιδεολογικοπολιτική δουλειά, συστηματική και συνεχής ενημέρωση και διαφώτιση, καλή γνώση των εξελίξεων στον κλάδο και συνολικά, προσωπική επαφή με τον εργάτη, την εργάτρια. Σε κάθε κινητοποίηση, σε κάθε εκδήλωσή μας ερχόμαστε σε επαφή με εκατοντάδες εργαζόμενους. Τη σχέση αυτή δεν την αξιοποιούμε για τη μαζικοποίηση των σωματείων. Δεν αποτελεί μόνιμο δείκτη που θα τον ελέγχουμε κάθε μέρα. Να δυναμώνει το στοιχείο της συνέλευσης στον τόπο δουλειάς, η συζήτηση, η απόφαση, για να σπάει η λογική που καλλιεργείται για την αναποτελεσματικότητα των αγώνων, για το κόστος των απεργιών, για χαμένα μεροκάματα κ.λπ.

Οι αιτήσεις που παίρνουμε για την εγγραφή νέων μελών δεν αξιοποιούνται. Παραμένουν σαν ένας αριθμός στα μητρώα. Στα νέα μέλη των σωματείων πρέπει να τους δίνεται ευθύνη, να βοηθιούνται από τις συλλογικές διαδικασίες, να συμμετέχουν σε κάθε απόφαση του σωματείου. Παραμένει το πρόβλημα της αξιοποίησης χιλιάδων μελών των σωματείων. Πολύ σοβαρό ζήτημα είναι η οργάνωση στα σωματεία της νεολαίας, των γυναικών, των μεταναστών. Για όλα τα παραπάνω χρειάζεται καλό σχέδιο, καταμερισμός δουλειάς κατά επιχείρηση, διάταξη και αξιοποίηση δυνάμεων, έλεγχος.

Για τη λειτουργία των σωματείων

Η λειτουργία των σωματείων πρέπει να βελτιωθεί. Να δυναμώνει το στοιχείο της συλλογικής λειτουργίας. Οι απαιτήσεις που γεννιούνται δεν απαντιούνται πρόχειρα και στο πόδι. Το ΔΣ του σωματείου πρέπει να συνεδριάζει τακτικά και να γίνεται ουσιαστική συζήτηση των προβλημάτων, των εξελίξεων, της ιδεολογικής και πολιτικής διαπάλης, της αντιπαράθεσης με την εργοδοσία. Θα αποφασίζονται ο σχεδιασμός και το πρόγραμμα δράσης, η χρέωση των μελών και ο καθημερινός έλεγχος. Στη δράση και στην ευθύνη να μπαίνουν όλα τα μέλη του ΔΣ και σε κάθε συνεδρίαση να γίνεται απολογισμός όχι μόνο συλλογικός αλλά και ατομικός.

Η καλή λειτουργία των σωματείων εξαρτάται και από το περιεχόμενο των στόχων πάλης που βάζει το συνδικάτο. Ακόμα στη δουλειά μας συστατικό στοιχείο είναι η καλή οργάνωση της αντιπαράθεσης με τις άλλες δυνάμεις, ιδιαίτερα τις δυνάμεις του ρεφορμισμού... Για να χειραφετείται η εργατική τάξη από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Σε όλα τα παραπάνω ευθύνη θα πάρει ο κάθε κλάδος και πριν απ' όλα τα σωματεία που ανήκουν στη δύναμη του ΠΑΜΕ.

Η ευθύνη μας, όμως, δεν αφορά μόνο τα σωματεία που οι δυνάμεις μας έχουν την πλειοψηφία. Πολύ μεγαλύτερες είναι οι ευθύνες μας εκεί που είμαστε μειοψηφία. Εκεί η ανατροπή των συσχετισμών απαιτεί πολύ πιο σχεδιασμένη, συγκροτημένη δουλειά και αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις. Ν' αποκαλύπτουμε τη ζημιά που κάνουν για τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Το ψηφοδέλτιο που στηρίζουμε, η επιτροπή, ο πυρήνας που συγκροτούμε πρέπει να έχει σταθερή και μόνιμη λειτουργία. Οι εργαζόμενοι θα μας εμπιστεύονται όταν δρούμε αυτοτελώς, παίρνουμε πρωτοβουλίες, παρεμβαίνουμε για κάθε πρόβλημα και δουλεύουμε σαν να είμαστε εμείς πλειοψηφία, στον τόπο δουλειάς, στην επιχείρηση.

Να δυναμώσει η αντιπαράθεση με την εργοδοσία

Να ενταθούν και να πυκνώσουν οι πρωτοβουλίες και κεντρικά αλλά και κατά κλάδο. Πρωτοβουλίες που θα οξύνουν την αντιπαράθεση χωρίς καμιά αναμονή. Το επόμενο διάστημα παρακολουθώντας καλά και με οργανωμένο τρόπο τις εξελίξεις, σε γενικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο κλάδων με καλό σχέδιο να απαντήσουμε στην προσπάθεια υλοποίησης των μέτρων, ιδιαίτερα κατά κλάδο και επιχείρηση. Η οργάνωση του αγώνα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Γενική Συνέλευση, σύσκεψη, συγκέντρωση, συντονισμός σωματείων αν πρόκειται για ομίλους. Προσπάθεια για δημιουργία επιτροπών, πυρήνων του ΠΑΜΕ και, όπου δημιουργούνται προϋποθέσεις, σωματείων. Δυναμώνουμε τις Λαϊκές Επιτροπές. Είναι δική μας ευθύνη να ενισχυθούν και να έρθουν σε επαφή με περισσότερο εργατόκοσμο στις εργατικές - λαϊκές συνοικίες, να δεθούν με αυτόν πιο πολύ και να ενισχύεται η κοινωνική συμμαχία.

Στόχοι και δείκτες για τη μαζικοποίηση

-- Να δυναμώσει το στοιχείο των εγγραφών νέων μελών.

-- Προσέλκυση νέων δυνάμεων στα σωματεία, ιδιαίτερα νέοι (καλύτερη επαφή και σύνδεση με τις σχολές), γυναίκες και μετανάστες.

-- Ισχυροποίηση της συνδικαλιστικής οργάνωσης στα εργοστάσια, στους μεγάλους τόπους δουλειάς με προτεραιότητα εκεί που δεν έχουμε δυνάμεις.

-- Αλλαγή συσχετισμών δυνάμεων και συσπείρωση νέων σωματείων στη δύναμη του ΠΑΜΕ. Ισχυροποίηση του μετώπου στον εργοδοτικό συνδικαλισμό και στα σχέδια του ρεφορμισμού.

-- Βελτίωση της λειτουργίας των σωματείων με την ενεργοποίηση των μελών τους και την ανάδειξη νέων στελεχών. Οργάνωση των οικονομικών των σωματείων.

-- Επαφή και οργάνωση των ανέργων κατά κλάδο, περιοχή, δήμο.

-- Σύνδεση των σωματείων με τις Λαϊκές Επιτροπές.

-- Να δυναμώσει και να οργανωθεί καλύτερα το ζήτημα της αλληλεγγύης.

Η επίτευξη αυτών των στόχων πρέπει να συνδέεται με έντονες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες κατά κλάδο, κατά σωματείο και περιοχή, νομό, δήμο, με μέτωπα πάλης και μαζικής αντίστασης.

Μέτωπα πάλης

Γενικευμένη αντίσταση στα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, απέναντι στην εργοδοσία, στο κράτος. Αντίσταση και ανυπακοή στην υλοποίησή τους, παίρνοντας υπόψη και τις ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου. Είναι θέμα συσχετισμού δύναμης τα αποτελέσματα αυτών των αγώνων.

Τα προβλήματα των ανέργων. Δεν πρόκειται για ένα απλό μέτωπο πάλης. Να οργανωθούν πρωτοβουλίες που να συσπειρώνουν τους ανέργους και τις οικογένειές τους. Να ασχοληθούμε με όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν. Οι πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί είναι λίγες. Για παράδειγμα, τώρα, τις γιορτές ο κάθε κλάδος μπορεί να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις. Το δυνάμωμα της ταξικής αλληλεγγύης για όσους υποφέρουν και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις σημερινές ανάγκες τους. Η αλληλεγγύη πρέπει να φουντώσει. Αλληλεγγύη σε κάθε αγώνα, σε αυτούς που υποφέρουν...

Οργάνωση της πάλης για ζητήματα αιχμής κάθε φορά, π.χ., πετρέλαιο θέρμανσης.

Πάλη κατά των ιδιωτικοποιήσεων. Κατά των διαθεσιμοτήτων, των απολύσεων. Είναι ήδη σε εξέλιξη το σοβαρό ζήτημα των διαθεσιμοτήτων στο Δημόσιο και όχι μόνο. Ο αγώνας που γίνεται ιδιαίτερα στους ΟΤΑ από το κλαδικό συνδικάτο πρέπει να στηριχθεί (Εχουν δημιουργηθεί θετικές προϋποθέσεις ενίσχυσης της συσπείρωσης, μαζικοποίησης του συνδικάτου).

Ξεδίπλωμα της πρωτοβουλίας για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η πρόταση που ανακοινώσαμε να αξιοποιηθεί και να παρθούν πρωτοβουλίες συζήτησης παντού (με βάση και την ανακοίνωση που έχουμε. Να μη μείνει ως μια ακόμα παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων).

Συνεχίζουμε την πάλη για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις