Αποπροσανατολισμός και με την αιτία της κρίσης

Το ένα μετά το άλλο αραδιάζει τα σοφίσματά της η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά της να βγάλει λάδι τον «αμαρτωλό» καπιταλισμό, να συγκαλύψει ότι κουβαλάει μέσα του την κρίση, ότι αυτή οφείλεται στη γιγαντιαία συσσώρευση κεφαλαίων κατά την περίοδο της ανάπτυξης που δε βρίσκουν πια κερδοφόρα διέξοδο. Ετσι, μετά τις κακές τράπεζες, τα golden boys, τους ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού, τον καζινοκαπιταλισμό κ.λπ., ανακάλυψε ότι για την κρίση φταίει η διαφθορά. Δήλωσε χτες ο Αλ. Τσίπρας: «Με βάση την ετήσια έκθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για τη Διεθνή Διαφάνεια, η Ελλάδα έχει πέσει 16, αν δεν κάνω λάθος, θέσεις και βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ευρώπης ως χώρα διαφθοράς και βρίσκεται στην ίδια θέση με την Κολομβία. Η διαφθορά, η διαπλοκή είναι το οξυγόνο των κομμάτων που μας κυβερνούν. Ταυτόχρονα είναι και η αιτία της κρίσης (...) Η διαφθορά και η διαπλοκή καλά κρατεί στη χώρα μας. Κι αυτό είναι κυρίως η αιτία της κρίσης».

Πού οδηγεί αυτή η νοητική ακροβασία; Καταρχήν στο συμπέρασμα ότι κάπου υπάρχει καλός και ηθικός καπιταλισμός δίχως διαφθορά, διαπλοκή, σκάνδαλα κ.λπ. Κατά δεύτερον ότι οι χώρες που δε διακρίνονται για τα επίπεδα της διαφθοράς δεν έχουν και δεν πρόκειται ποτέ να μπουν σε κρίση, είναι δηλαδή ...καταδικασμένες σε εσαεί ανάπτυξη κ.ά.

Φαιδρότητες. Ο καπιταλισμός γεννά τη διαφθορά, τη διαπλοκή, τα σκάνδαλα, προφανώς όχι με την ίδια ένταση από χώρα σε χώρα για πολλούς λόγους που δεν είναι του παρόντος. Ο καπιταλισμός γεννά και την κρίση προφανώς όχι ταυτόχρονα σε κάθε χώρα λόγω της ανισόμετρης ανάπτυξης. Διαφθορά υπήρχε και όταν οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες έτρεχαν με υψηλούς ρυθμούς, υπάρχει και τώρα στη φάση της καπιταλιστικής κρίσης. Ανθεί σε καπιταλιστικά κράτη που βρίσκονται σήμερα σε φάση ανάπτυξης και θα υπάρχει κι όταν τους χτυπήσει την πόρτα η κρίση.

Αδιάφθορος καπιταλισμός δεν υπήρξε ποτέ και πουθενά. Υγιής καπιταλισμός, απαλλαγμένος απ' την ανίατη αρρώστια της κρίσης δεν υπήρξε, δε θα υπάρξει. Ομοίως δε θα υπάρξει φιλολαϊκός καπιταλισμός. Η διαφθορά, η κρίση, η βαρβαρότητά του απέναντι στους λαούς και τα δικαιώματά τους είναι φαινόμενα σύμφυτά του. Οι λαοί δε θα απαλλαγούν απ' αυτά παρά μόνο όταν απαλλαγούν απ' αυτό καθαυτό το σάπιο, εκμεταλλευτικό σύστημα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις