Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ: Να μη βλέπουμε μόνο τα αρνητικά

gallery thumbnail
Αυτές τις μέρες με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από την πρώτη εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ και τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ γράφτηκαν και θα γραφτούν πολλά κείμενα. Κείμενα που θα σατιρίζουν τα έργα και ημέρες των «Αριστερών» που μας κυβερνούν, κείμενα που θα στηρίζουν την κυβέρνηση, άλλα που θα μιλάνε για προδοσίες των οραμάτων και των αξιών της Αριστεράς, άλλα κείμενα που θα προσπαθούν να προσεγγίσουν τα γενέθλια της κυβέρνησης. Τέτοιες μέρες έχω το ίδιο δίλημμα: να γράψω σοβαρό κείμενο ή τρολιά; Και αφού βασανίστηκα πολλές ώρες σκέφτηκα να γράψω ένα κείμενο για τα καλά που μας έφερε αυτή η κυβέρνηση. Έτσι για να μην βλέπουμε μόνο τα αρνητικά.
1.Μας απάλλαξε από τον Σαμαρά
Είναι αλήθεια πως ο Σαμαράς ως πρόεδρος της ΝΔ και όχι μόνο, εκφράζει ότι πιο πολιτικά αηδιαστικό. Με τις απανωτές ήττες αναγκάστηκε να παραιτηθεί και επιτέλους να αλλάξει ηγεσία η ΝΔ και να γίνει αντιπρόεδρός της ο Άδωνις.
2.Επανέφερε τη λέξη διορισμός στην ελληνική πολιτική σκηνή
Προ ΣΥΡΙΖΑ δεν τολμούσε κανείς να σκεφτεί την ιδέα του διορισμού. Μόνο απολύσεις, αξιολογήσεις, αποσπάσεις και κινητικότητα. Τώρα, ας είναι καλά ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίσαμε να μιλάμε για διορισμούς με ISO από τα χρόνια του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.
3.Έφερε τον κομμουνισμό
Με λίγα μόλις εκατομμύρια ευρώ ξεκίνησε η κομμουνιστικοποίηση της χώρας. Ό,τι δεν κατάφεραν οι Έλληνες κομμουνιστές για έναν αιώνα το κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα χρόνο διακυβέρνησης. Η COSCO είναι η αρχή. Αγοράζει το λιμάνι και από εκεί ελέγχει στρατηγικά όλη τη χώρα. Αν το μισό μου λιμάνι είναι εδώ, το άλλο μισό στην Κίνα βρίσκεται. Τι εννοείς η Κίνα δεν είναι κομμουνιστική χώρα;
4.Επανέφερε την ανθρωπιά και τη δημοκρατία στα σώματα ασφαλείας και τις δυνάμεις καταστολής
Παλιά σε δέρνανε και σου πετούσαν δακρυγόνα και προσπαθούσαν τουλάχιστον να δικαιολογηθούν με κάποιο τρόπο. Τώρα σου λένε ότι το κάνουν για το καλό σου. Ξήλωσε τους φράχτες, άνοιξε τα σύνορα, όχι λάθος συγγνώμη. Έβγαλε τα κάγκελα από τη Βουλή. Ε, μπορεί ξαφνικά να εξαφάνισε τους δημοσιογράφους από την Ειδομένη για να απομακρύνουν τα ΜΑΤ τους πρόσφυγες, αλλά η Αυγή είπε ότι δεν άνοιξε ρουθούνι. Έτσι θα είναι.
5.Επανέφερε την πίστη στην κοινοβουλευτική δημοκρατία
Μεγαλώσαμε με την ιδέα ότι άλλα υπόσχονται και άλλα κάνουν οι πολιτικοί και ιδιαίτερα τα κυβερνητικά κόμματα. Συνηθίσαμε στην πολιτική εξαπάτηση, στις προεκλογικές υποσχέσεις που χάνονταν μετά τις εκλογές. Κάπου εκεί ήρθε η κρίση, τα μνημόνια και τελείωσαν οι υποσχέσεις οπότε δεν είχαν μείνει και πολλά για να ξεχαστούν μετά τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να μας υπενθυμίσει πως είναι να υπόσχεσαι, να κλέβεις την ψήφο του λαού και μετά να ξεχνάς ό,τι υποσχέθηκες και μάλιστα να κάνεις ακριβώς τα αντίθετα. Με άλλα λόγια μας επανέφερε σε μια κανονικότητα και μας θύμισε τα παιδικά και νεανικά μας χρόνια, εκείνα με την αθλητική Κυριακή, τα λουκάνικα της ΔΕΘ, τα λεωφορεία με εισπράκτορα κτλ.
6.Επανέφερε την πίστη στην άμεση δημοκρατία
Τόσα χρόνια δημοκρατία ένα δημοψήφισμα δεν είχαμε δει. Να μιλήσει ο λαός, να αποφασίσει για το μέλλον του. Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ είπε να φέρει την κουλτούρα της άμεσης δημοκρατίας και στην χώρα μας. Οργάνωσε ένα δημοψήφισμα, κάλεσε το λαό να αποφασίσει και στη συνέχεια έπραξε ακριβώς αντίθετα από αυτά που αποφάσισε ο λαός. Λογικό.
7.Αναβάθμισε την γεννήτρια δικαιολογιών
Το να κάνεις κάτι παράνομο, ανήθικο, πολιτικά απαράδεκτο, σκανδαλώδες κτλ. είναι ένα πράγμα. Το να προσπαθείς να το δικαιολογήσεις είναι ένα άλλο, συνήθως χειρότερο. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τόσο ωραίες δικαιολογίες που θα ήταν απρέπεια να μην του το αναγνωρίσουμε.
  • Τιμάτε τα λείψανα με τιμές αρχηγού κράτους
  • Κάνουν καλό στην υγεία
  • Διορίζετε συγγενείς
  • Ο παππούς μου ήταν στο ΕΑΜ
  • Ψηφίσατε Μνημόνιο
  • Ξεμπερδεύουμε με το παλιό
  • Αθετήσατε τις προεκλογικές σας υποσχέσεις
  • Έχουν το θράσος να μας εγκαλούν αυτοί που μπλα μπλα μπλα
  • Κόβετε συντάξεις
  • Δεν είναι αυτό που νομίζεις… 
8.Βγήκαν από τη ντουλάπα τα συριζοτρολς
Τα προηγούμενα χρόνια έμμισθα και άμισθα τρολς του διαδικτύου σήκωναν επαναστατικές σημαίες, αναρτούσαν πύρινα στάτους τα οποία σε έκαναν να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι στην Ρωσία τον Οκτώβρη του 17, ή στο Παρίσι το 1871. Τώρα οι μισοί από αυτούς τρολάρουν τους άλλους μισούς που τρολάρουν την κυβέρνηση, προσφέροντας μια διαλεκτική αντίληψη στην έννοια της μετατροπής της πολιτικής σκέψης σε έξυπνες ατάκες και memes.
9.Μας απάλλαξε από τις γραβάτες
Αυτό που κατάφερε σε χρόνο μηδέν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να «βγάλει» τις γραβάτες σχεδόν από όλους. Η αποτελεσματικότητά του να επιβάλλει τη νέα στυλιστική του πρόταση μπορεί να συγκριθεί μόνο με την αποτελεσματικότητά του να ψηφίσει και να εφαρμόσει μνημόνια.
10.Ξανάφερε το παλιό καλό ΠΑΣΟΚ στα πράγματα
Εντάξει, το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν έπαψε να κυβερνά ακόμα και στα χρόνια του μαρασμού του. Ωστόσο αυτό του Βενιζέλου δεν το έλεγες και ΠΑΣΟΚ. Κάτι σαν συνιστώσα της ΝΔ έμοιαζε. Το ίδιο και αυτό της Φώφης. Ο λόγος είναι απλός: Το ΠΑΣΟΚ που αγαπήσαμε, το ΠΑΣΟΚ που μας εμπνέει έχει πια μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί κανείς να βρει, όχι μόνο γνωστά πρόσωπα, αλλά και γνωστές πρακτικές που ταυτίστηκαν με το ΠΑΣΟΚ, πράγματα που μας έκαναν να λέμε «πόσο ΠΑΣΟΚ ρε φίλε». Η αλήθεια είναι ότι μας είχε λείψει. Ευχαριστούμε!
11.Έδωσε μια διασταλτική έννοια στον χωροχρόνο
Δεν είναι λίγο πράγμα να διαπραγματεύεσαι για 17 ολόκληρες ώρες. Άλλωστε αυτό εκτιμήθηκε δεόντως από τον ελληνικό λαό. Και μάλιστα αυτό που κατάφερε στις 17 ώρες διαπραγμάτευσης ήταν να κρατήσει την έδρα του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων στην Αθήνα και όχι στο εξωτερικό. Με ένα σμπάρο δυο τριγώνια. Χώρος και χρόνος αναδιπλώθηκαν και τώρα μπορούμε να πουλάμε λιμάνια, αεροδρόμια και υποδομές σε ένα χωροχρονικό συνεχές που θα μπέρδευε τους κορυφαίους επιστήμονες και θα γινόταν blockbuster ταινία πολιτικής φαντασίας.
***
Αυτά είναι λίγα από τα καλά που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όχι και άσχημα για ένα μόλις χρόνο. Συνεχίζουμε…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις