Σχέδια για ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων

gallery thumbnail
Δωρεάν εργασία για να ξοφλήσουν το κόστος διάσωσης της ζωής τους, ετοιμάζουν τα μονοπώλια για τους πρόσφυγες, ενώ την ίδια στιγμή οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί, με αφορμή το Προσφυγικό, ετοιμάζονται να εξαπολύσουν μια νέα επίθεση στους εργαζόμενους των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πιο συγκεκριμένα, σε έκθεσή τους που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) παρουσίασαν στη σύνοδο του Νταβός «απαντήσεις» για τη «γρήγορη» ενσωμάτωση των προσφύγων στην αγορά εργασίας, έτσι ώστε οι πρόσφυγες να γίνουν σε άμεσο χρόνο εκμεταλλεύσιμοι για τα μονοπώλια. Μεσοπρόθεσμα, ο οικονομικός αντίκτυπος του προσφυγικού κύματος, όπως τον καταλαβαίνουν οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, θα εξαρτηθεί «σε μεγάλο βαθμό» από την ικανότητα των προσφύγων να βρουν δουλειά και να καταβάλλουν φόρους και κοινωνικές εισφορές, όπως επισημαίνει το ΔΝΤ. Να αρχίσουν να πληρώνουν, δηλαδή, για το άσυλο που τους χορηγήθηκε. Ωστόσο, δε λείπουν και τα εμπόδια, όπως της γλώσσας, τα προβλήματα ισοτιμίας των διπλωμάτων αλλά, επίσης, και η απαγόρευση σε όσους ζητούν άσυλο να εργάζονται όταν εξετάζεται η υπόθεσή τους.
Το ΔΝΤ προτείνει να «ελαχιστοποιηθούν» αυτοί οι περιορισμοί και να προωθηθεί η ιδέα του να αρθεί «προσωρινά» η υποχρέωση προς τους εργοδότες να καταβάλλουν τον κατώτατο μισθό όταν απασχολούν αιτούντες άσυλο. Τζάμπα δουλειά, δηλαδή. Ομως, μία άλλη εξίσου σοβαρή πλευρά είναι πως με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά επιδιώκουν τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης για τους εργαζόμενους στα κράτη της ΕΕ, αφού οι εργοδότες θα μπορούν να εκβιάζουν αφού θα έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν εργαζόμενους μετανάστες και πρόσφυγες χωρίς να πληρώνουν εργοδοτικές εισφορές και βέβαια με όποιον μισθό - πείνας θέλουν.
«Με το ποσοστό της ανεργίας να είναι υψηλό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η ενσωμάτωση των προσφύγων (...) θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο χρόνο απ' ό,τι αλλού», προβλέπει η έκθεση. Βραχυπρόθεσμα, αυτό το κύμα ανθρώπων, που δεν έχει προηγούμενο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο θα έχει ανάμεικτη επίδραση σύμφωνα με το ΔΝΤ: Οι κρατικές δαπάνες που αφορούν την υποδοχή των προσφύγων θα μεταφραστούν αυτόματα σε μια «μέτρια» επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά αντίστοιχα θα επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά. Η επαγγελματική ενσωμάτωση (βλ. εκμετάλλευση) των προσφύγων είναι πάντως ζωτικής σημασίας, για να μπορέσουν να συνεισφέρουν στους φόρους και να μειώσουν την οικονομική επιβάρυνση για τις χώρες υποδοχής, περιορίζοντας τον κίνδυνο του «κοινωνικού αποκλεισμού», επισημαίνει το ΔΝΤ.
Αντικείμενο εκμετάλλευσης για τα μονοπώλια
Οι εκτιμήσεις αυτές έρχονται μετά τις σχετικές θέσεις της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον περασμένο Νοέμβρη. Από το επίσημο ιστολόγιο του ΔΝΤ, ανέφερε πως «ορισμένες χώρες με τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες θα όφειλαν να εξετάσουν την υποδοχή περισσότερων προσφύγων», καλώντας να υπάρξει διεθνής δράση. Για την Κρ. Λαγκάρντ, αυτή η μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών, εάν αντιμετωπιστεί με τη λήψη «κατάλληλων μέτρων», θα μπορούσε να αποδειχτεί ωφέλιμη για τις χώρες υποδοχής, δηλαδή για το μεγάλο κεφάλαιο, αυξάνοντας τον ενεργό πληθυσμό τους και τονώνοντας την οικονομική δραστηριότητα. Κατά την ίδια, η μαζική μετακίνηση ενός νεαρού πληθυσμού θα συμβάλει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού στις πλούσιες χώρες και στη «μείωση της πίεσης» του κόστους των συστημάτων Ασφάλισης και των δαπανών για την Υγεία.
Το σήμα για την αξιοποίηση των ξεσπιτωμένων των επεμβάσεων ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους στη Μέση Ανατολή και κυρίως στη Συρία το έχει δώσει από πέρσι τον Σεπτέμβρη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, που είχε καλέσει τα κράτη - μέλη της ΕΕ να επιτρέψουν στους αιτούντες άσυλο να αναζητήσουν εργασία αμέσως μετά την άφιξή τους στην ΕΕ. Ακολούθησαν και άλλοι, όπως ο Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών. Μιλώντας στην εφημερίδα «Die Welt» είπε ότι «βάσει των εκτιμήσεών μας σε πέντε με επτά χρόνια ένας πρόσφυγας θα προσφέρει στο κράτος περισσότερα από όσα κοστίζει» και πρόσθεσε πως «γρήγορα οι πρόσφυγες θα έχουν δικό τους εισόδημα, θα ενισχύσουν τα έσοδα των επιχειρήσεων και θα αυξήσουν την παραγωγικότητά τους».
Αλλωστε, τον περασμένο Νοέμβρη, ο επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομική Σταθερότητα, Τζόναθαν Χιλ, κάλεσε τις χώρες - μέλη να εκμεταλλευτούν το δυναμικό που αντιπροσωπεύουν οι πρόσφυγες όσον αφορά τον οικονομικό τομέα, αντί να τους αφήσουν να εξελιχθούν σ' ένα επιπρόσθετο κόστος για τους προϋπολογισμούς. Ετσι, μετά το διωγμό τους από τις πατρίδες τους, με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την εκμετάλλευση των χωρών τους από τα πολυεθνικά μονοπώλια, οι εξαθλιωμένοι που ζητούν άσυλο στην ΕΕ θα πληρώνουν σκληρό αντίτιμο.
Στις πιο πρόσφατες προβλέψεις της για το οικονομικό μέλλον της ΕΕ, η Επιτροπή εκτιμά ότι οι αιτούντες άσυλο θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην οικονομία μακροπρόθεσμα, εφόσον ενσωματωθούν ικανοποιητικά στο εργατικό δυναμικό. Η λέξη «ικανοποιητικά» στο λεξιλόγιο των μονοπωλίων σημαίνει ευέλικτη και χωρίς δικαιώματα εργασία. Προκειμένου να υποστηριχθεί η ενσωμάτωση αυτή, ο Τ. Χιλ κάλεσε τις χώρες - μέλη να επιτρέψουν στους πρόσφυγες να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς, ώστε να λαμβάνουν χρήματα και να κάνουν πληρωμές ευκολότερα.
Η περίπτωση της Γερμανίας και της Σουηδίας
Στη Γερμανία και τη Σουηδία, οι Ενώσεις Βιομηχάνων, αλλά και επικεφαλής μονοπωλίων έχουν δηλώσει ότι θα χρειαστούν τα επόμενα χρόνια επιπλέον φτηνό εργατικό δυναμικό για τους ομίλους τους. Διακηρυγμένος στόχος της Γερμανίας είναι οι «500.000 υπήκοοι άλλων χωρών» κάθε χρονιά. Μελέτες των «δεξαμενών σκέψης» στην ΕΕ και στα κράτη - μέλη συνδέουν άμεσα την αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού με τις αποφάσεις τους για κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος και σύνταξη στα 70 που συντελείται σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ στην κατεύθυνση της ενεργού γήρανσης. Σε αυτές τις συνθήκες αποτελεί κρίσιμη υπόθεση για το κεφάλαιο να εξασφαλίσει από τη δεξαμενή εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών τη φτηνή εργατική δύναμη που του λείπει, ακόμα και αν υλοποιηθούν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί στο Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις.
Στη Γερμανία και στη Σουηδία οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν θέλουν, επίσης, να χαθεί ο έλεγχος της ροής των προσφύγων από τα χέρια τους, γι' αυτό και πραγματοποιούνται οι εκάστοτε έλεγχοι των συνόρων και η διασπορά των προσφύγων σε όλα τα κρατίδια της Γερμανίας. Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και ο έλεγχος συνόρων στη Σουηδία και η ανέγερση τείχους εκτός από την Ουγγαρία και στην Αυστρία.
Στη Γερμανία, με πρόσχημα το Προσφυγικό, ήδη συζητούν περικοπές στο ωρομίσθιο των 8,5 ευρώ που ισχύει επίσημα, όπου ακόμα δεν έχουν επιβληθεί τα «μίνι τζομπς» και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Στοχεύουν, δηλαδή, να έχουν τέτοια επάρκεια και δυνατότητα επιλογής προσφύγων και μεταναστών, ώστε να πιέζουν κατάλληλα προς τα κάτω την τιμή της εργατικής δύναμης. Οπως δεν θέλουν όλους τους πρόσφυγες, έτσι και δε θέλουν όποιον κι όποιον πρόσφυγα. Γι' αυτό και οι αποφάσεις της ΕΕ για τα κέντρα διαλογής ανθρώπων («hot spots») μιλούν για «πρόσφυγες που θα επιλέγονται» και «για οικονομικούς μετανάστες που θα απελαύνονται». Οσοι θα περνούν από τα «hot spots» δεν θα έχουν λόγο οι ίδιοι πού θα πάνε, αλλά θα τους επιλέγει το κάθε κράτος. Στη Γερμανία υπάρχουν προτάσεις να μην αναγνωρίζονται οι Σύροι πρόσφυγες νομικά ως «πρόσφυγες», αλλά να εντάσσονται στο καθεστώς της «επικουρικής προστασίας». Δηλαδή, θα τους χορηγείται άδεια παραμονής μόνο για ένα χρόνο και με διετή ρητή απαγόρευση οικογενειακής επανένωσης για να είναι απαλλαγμένοι από οικογενειακές κι άλλες επιβαρύνσεις, χωρίς μακρόχρονες δεσμεύσεις και με την απέλαση ως μόνιμη απειλή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις