Τα "εφόδια" της κυβέρνησης

gallery thumbnail
Από τη συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα
 στη συζήτηση για το
"Μέλλον της Ευρώπης"
Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βρισκόταν ήδη στο Νταβός για επαφές και συναντήσεις στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, από το Μαξίμου εκδόθηκε ένα ενημερωτικό σημείωμα με τίτλο: «Τα εφόδια του πρωθυπουργού στο Νταβός». Σε αυτό το σημείωμα, λοιπόν, ανάμεσα σε άλλα γίνεται αναφορά στα εξής: «Αύξηση των φορολογικών εσόδων (...) μείωση των επιστροφών φόρων. Βάσιμη πρόβλεψη ότι η χρονιά θα κλείσει ακόμη και με πρωτογενές πλεόνασμα. Σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και βάσιμες προσδοκίες για ανάπτυξη το 2016. Εισροή πόρων από την ΕΕ ύψους 2,3 δισ. ευρώ για το ΕΣΠΑ». Αυτά, λοιπόν, εμφανίζονται ως εφόδια και επιτεύγματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και με αυτά τα εφόδια στη φαρέτρα ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Νταβός.
Πράγματι, η κυβέρνηση αύξησε τα φορολογικά έσοδα από τους φόρους στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, την εισφορά αλληλεγγύης που μειώνει το μισθό, όλα τα χαράτσια που πλήρωσαν και πληρώνουν τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Πράγματι, επέστρεψε λιγότερα χρήματα στα λαϊκά νοικοκυριά μέσω της επιστροφής φόρου, αφού με τους νέους υπολογισμούς τα πήρε κι από εκεί, από τα λαϊκά στρώματα. Είναι αλήθεια ότι αύξησε τα έσοδα από την ΕΕ, μόνο που αφορούν χρήματα που διοχετεύονται κυρίως στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για τη στήριξη της κερδοφορίας τους.
Με λίγα λόγια, αυτά που εμφανίζει η κυβέρνηση ως εφόδια, είναι εφόδια και παρακαταθήκη για το μεγάλο κεφάλαιο προκειμένου να προσδοκά καλύτερες μέρες, που θα έρθουν μέσα από τα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Αυτό δείχνει η κυβερνητική πορεία, αυτό δείχνουν οι ύμνοι των αξιωματούχων από τις Βρυξέλλες για το - μέχρι στιγμής - κυβερνητικό έργο. Σε αυτά τα ...«εφόδια» συμπεριλαμβάνονται το Ασφαλιστικό, που σαρώνει συντάξεις και αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, το Εργασιακό που θα ακολουθήσει, το νέο Φορολογικό που ήδη έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων κυβέρνησης - εκπροσώπων ιμπεριαλιστικών μηχανισμών. Και βέβαια «εφόδια» θεωρούνται όλα τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα που μέχρι τώρα έχουν θεσπιστεί από αυτήν και τις προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις.
Η κυβέρνηση επιχαίρει για όλα αυτά που τσακίζουν τη ζωή του λαού. Και τα εκθέτει με περηφάνια στα «γεράκια των αγορών», όπως έλεγαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για να δείξει ότι βγάζει όλη τη βρώμικη δουλειά και με το παραπάνω, ότι έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία στο να υλοποιεί την πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, ότι είναι ο πιο επιμελής μαθητής στα θρανία της άρχουσας τάξης. Αυτές τις μέρες, εργαζόμενοι, φτωχοί αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες, νέοι σηκώνουν το ανάστημά τους ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κινητοποιούνται για να ακυρώσουν τα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης, για να ακυρώσουν ένα από τα βασικά της «εφόδια». Και αυτός είναι ο μόνος δρόμος, το μόνο πραγματικό εφόδιο για το λαό σε αυτή τη δύσκολη μάχη. Δυνατό εργατικό κίνημα, λαϊκή συμμαχία και ξεσηκωμός.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις