Εξαγορά μετοχών στο χρηματιστήριο της αγοραίας πολιτικής

gallery thumbnail
Θύμιζε δικανικό (λόγο) για την καταδίκη του ρουσφετιού η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης (14.1.2016).
«Πρέπει, είπε ο πρωθυπουργός, να θυμίσω ότι τα τελευταία χρόνια έλαβε χώρα μια πρωτοφανής προσπάθεια απαξίωσης της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και των δημόσιων λειτουργών στον τόπο μας, από τις ίδιες εκείνες δυνάμεις, αλλά και από το ίδιο πολιτικό προσωπικό που για 40 χρόνια πρωταγωνίστησε στην οικοδόμηση του πελατειακού και κομματικού κράτους. Και σήμερα, ορισμένοι μάλιστα με θράσος, επιτίθενται εναντίον θεσμών, συνθηκών και προσώπων, που οι ίδιοι δημιούργησαν, οι ίδιοι εξέθρεψαν, γιγάντωσαν και συγκάλυψαν. Και αντί να αντιμετωπίσουν τα πραγματικά προβλήματα ή να επικεντρώσουν στα πραγματικά προβλήματα,  στο περιβόητο ρουσφέτι – ένα κατάλοιπο που μας διατρέχει ίσως από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας- στα προβλήματα της διαφθοράς, στη χαοτική νομοθεσία, στην κατάρρευση των ελεγκτικών μηχανισμών και στην υποστελέχωσή τους, αντί, λοιπόν, να επικεντρώσουν σε αυτά τα προβλήματα και να βρούμε λύσεις, ιδέες και τρόπους για να τα επιλύσουμε, η εύκολη λύση είναι να τα βάλουν συνολικά με τον δημόσιο τομέα και συνολικά με τους δημόσιους υπαλλήλους».
Και υποσχέθηκε ότι το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση που ενέκρινε την προηγουμένη (13.1.2016) το υπουργικό συμβούλιο θα «αφήσει πίσω το αίσχος της κομματοκρατίας, του παλιού πολιτικού συστήματος».
Φεύ! Είχαν προηγηθεί «κάποια ψιλά» που …ψιλιάσαν το  Θανάση Καρτερό. Και ως παλιός μάστορας της προπαγάνδας –διετέλεσε διευθυντής στο «Ριζοσπάστη»- την επομένη στην «Αυγή» (15.1.2016) και υπό τον τίτλο «Η Αλίκη στη χώρα των ψεμμάτων» ο Θ. Καρτερός έγραψε: «Χθες οι 46 πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας -και να οι εκκλήσεις για κινητοποίηση από πρόθυμους ηλίθιους και επαγγελματίες της προβοκάτσιας. Προχθές η ξαδέλφη του Τσίπρα. Αντιπροχθές η ανεψιά του Πολάκη. Αντι-αντιπροχθές η γυναίκα του Φούφουτου, ο άντρας της λεγάμενης, το πόθεν έσχες του παρατρεχάμενου, ο παιδικός σταθμός όπου πάει το νήπιο, η κλινική όπου γεννήθηκε το βρέφος. Και ποιος ξέρει τι άλλες περιπέτειες περιμένουν αύριο την Αλίκη στη χώρα των ψεμάτων».
«Απελπίστηκα και τα παράτησα, λέει ο Κοσλόφσκι, ήρωας του Άουγκουστιν, όταν τον ρωτούν πώς είναι ήρεμος» άρχιζε το άρθρο του ο Θανάσης Καρτερός και –ως αρχιμάστορας πιά της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας- κατέληγε: «Έτσι θα πάει, δυστυχώς. Και δεν μπορούμε και να παραιτηθούμε. Γιατί τέτοια χαρά στους τσάτσους και στο Σύστημά τους δεν δικαιούται κανείς να δίνει…»
Και, δυστυχώς, έτσι πήγε: Μια βδομάδα μετά αποκαλύφθηκε ότι μάνα, αδερφός και φίλη του Γραμματέα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλου διορίστηκαν σε θέσεις του κρατικού μηχανισμού. Δηλαδή διορίστηκαν όταν απόκτησαν και αυτοί «μπάρμπα στην Κορώνη», ακολουθώντας το κατάλοιπο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας*.
Ο Γραμματέας της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ με δυό επιστολές του (18.1.2016) υποστήριξε ότι οι διορισμοί είναι δικαιολογημένοι αφού η οικογένειά του είναι απόγονοι αγωνιστών του ΕΑΜικού Κινήματος. (Πάλι καλά που δεν είπε πως οι διορισμοί δικαιολογούνται επειδή η έδρα του ΣΥΡΙΖΑ είναι στην πλατεία …Κουμουνδούρου!). Και προσθέτει: «Τα ΦΕΚ, αναφέρει, τοποθέτησης προσώπων λοιπόν που οι δημοσιογράφοι της διαπλοκής έφεραν στο προσκήνιο και μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ονόματα μελών της οικογενείας μου δεν είναι τίποτα περισσότερο από τοποθετήσεις ορισμένου χρόνου και έχουν ημερομηνία λήξης την εκάστοτε εκλογική διαδικασία γιατί πολύ απλά πρόκειται για πολιτικές-μετακλητές θέσεις (οι οποίες έχουν μειωθεί κατά 25% από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) και όχι για μόνιμους διορισμούς σε κάποια υπηρεσία ή οργανισμό».
Και πως γίνεται, ρε μεγάλε, αυτές οι μετακλητές θέσεις να καταλαμβάνονται μόνο από οικογενειακά προσώπατα και όχι από ικανά – όπως παραδέχεται και ο πρωθυπουργός- στελέχη της δημόσιας διοίκησης;
Απλά ,γιατί αυτές οι τοποθετήσεις είναι η εξαργύρωση των μετοχών της αριστεροσύνης στο χρηματιστήριο της αγοραίας πολιτικής, που ξεκίνησε με ένταση μετά το 1981 και συνεχίζεται σήμερα με την κυβέρνηση της πρώτης και δεύτερης φοράς Αριστεράς και των συγκυβερνώντων τους ΑΝΕΛ. Είναι η πρακτική των νέων «τσάτσων και του Συστήματος»…
______________________________________
* Η έκφραση «αυτός έχει μπάρμα στην Κορώνη» έχει την καταγωγή στην εποχή της Τουρκοκρατίας που η κωμόπολης της Μεσσηνίας   είχε σημειώσει μεγάλη ανάπτυξη λόγω του λαδιού και της ελιάς, με αποτέλεσμα το λιμάνι της να έχει μεγάλη εμπορική κίνηση και οι μπαρμπάδες (τσιφλικάδες της περιοχής) είχαν ρόλο τοπικού παράγοντα και διασυνδέσεις με τους Τούρκους αξιωματούχους και με μια αμοιβή οι «μπαρμπάδες» έλυναν τα προβλήματα των κατοίκων με την Οθωμανική Διοίκηση.
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, λέγεται ότι όταν ήταν πρωθυπουργός ο Κουμουνδούρος με υπουργό τον Κορωναίο γέροντα Δαρειώτη έγιναν πολλοί περίεργοι διορισμοί. Ο τελευταίος σε διάφορες διοικητικές Θέσεις διόριζε συντοπίτες του, με κάθε άλλο παρά αξιοκρατικό τρόπο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις