Αυξάνονται οι νεκροί, εντείνεται η καταστολή

gallery thumbnail
Με 3.771 ανθρώπους νεκρούς στην προσπάθειά τους να μπουν στην ΕΕ διαπλέοντας τη Μεσόγειο, «έκλεισε» το 2015. Αρκετοί από αυτούς, δε, έχουν χαθεί στα νερά του Αιγαίου. Περίπου, ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατάφεραν να περάσουν στην ΕΕ μέσω θαλάσσης. Χαρακτηριστικά, στις αρχές της βδομάδας στα τουρκικά παράλια εντοπίστηκαν τα πτώματα 34 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων τριών παιδιών, μετά τη βύθιση των σκαφών τους με τα οποία επιχειρούσαν να φτάσουν στη Λέσβο. Οι πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους, όταν τα σκάφη αναποδογύρισαν, πιθανά λόγω της θαλασσοταραχής. Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής πόσα ακριβώς ήταν τα πλοιάρια που βυθίστηκαν, ούτε και πόσοι άνθρωποι επέβαιναν σε αυτά. Τα 24 πτώματα εντοπίστηκαν σε παραλία του Αϊβαλί. Αλλα δέκα βρέθηκαν στην περιοχή του Ντίκιλι. Ανατριχιαστική ήταν η περιγραφή αυτόπτη μάρτυρα για το ένα ναυάγιο. «Ακούσαμε ένα σκάφος να βυθίζεται και να κτυπάει στα βράχια. Υποθέτω πως αυτοί οι άνθρωποι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να κολυμπήσουν από τα βράχια».
Οι κακές καιρικές συνθήκες και οι εντεινόμενοι έλεγχοι, κατά μήκος της θαλάσσιας ελληνοτουρκικής μεθορίου, δεν έχουν αποτρέψει μέχρι στιγμής τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, την υπόλοιπη Ασία και την Αφρική να επιβιβάζονται σε μικρά σκάφη, συχνά σε κακή κατάσταση, προκειμένου να κάνουν τον επικίνδυνο διάπλου του Αιγαίου και να φτάσουν στα ελληνικά παράλια. Για την «αντιμετώπιση» αυτής της κατάστασης, η ΕΕ προέβλεψε την αναβάθμιση της Frontex με ταχείες επεμβάσεις μέχρι να συγκροτηθεί η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή, την ίδρυση περισσότερων κέντρων διαλογής και καταναγκαστικής συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών, που στην ουσία νομιμοποιούν το δουλεμπόριο, αφού οι δουλέμποροι φέρνουν όλο αυτόν τον κόσμο στα σημεία αυτά για να γίνει η διαλογή, την ενίσχυση των επαναπροωθήσεων, δηλαδή του διωγμού των εξαθλιωμένων. Ακόμα, σε εξέλιξη είναι από τις 28 Δεκέμβρη η κατασταλτική επιχείρηση ταχείας επέμβασης, με το όνομα «Ποσειδών», εναντίον προσφύγων και μεταναστών. Αυτή η επιχείρηση, στην οποία για πρώτη φορά μετέχουν και οι ομάδες RABIT (ομάδες ταχείας επέμβασης), αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 31 Μάρτη και θα διεξάγεται σε έξι νησιά και ειδικότερα σε Λέσβο, Χίο, Κω, Λέρο, Σάμο και Καστελόριζο. Σε αυτήν συμμετέχουν 520 υπάλληλοι της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Frontex (σ.σ. που θα φτάσουν τους 293) και θα χρησιμοποιηθούν και 15 σκάφη περιπολίας από πλευράς Frontex. «Εχθροί» της Frontex, άλλωστε, είναι τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και ποικίλων επεμβάσεων.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δηλώνει πως πρέπει να προχωρήσει άμεσα η συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Οταν αυτή θα ξεκινήσει τη δράση της, θα εκτιμά την επιχειρησιακή ικανότητα, τον τεχνικό εξοπλισμό και τους πόρους που διαθέτουν τα κράτη - μέλη, ώστε να αντιμετωπίζουν τη φύλαξη των εξωτερικών τους συνόρων και θα απαιτεί από αυτά να πάρουν μέτρα σε περίπτωση προβλημάτων, ενώ θα διαθέτει δικαίωμα παρέμβασης. Τα κράτη - μέλη μπορούν να ζητήσουν την εκτέλεση κοινών επιχειρήσεων και ταχείες συνοριακές επεμβάσεις, καθώς και την αποστολή ευρωπαϊκών ομάδων συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων προς υποστήριξή τους. Σε περίπτωση που εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις ή που κράτος - μέλος υφίσταται σημαντική πίεση από τους εξαθλιωμένους των ιμπεριαλιστικών πολέμων και εφόσον δεν μπορεί να πάρει επαρκή μέτρα, η Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να εκδίδει εκτελεστική απόφαση, με την οποία θα ορίζεται ότι η κατάσταση σε συγκεκριμένο τμήμα των εξωτερικών συνόρων απαιτεί την ανάληψη επείγουσας δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό θα επιτρέπει στον οργανισμό να παρεμβαίνει και να στέλνει ευρωπαϊκές ομάδες συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων, ώστε να εξασφαλίζεται ότι αναλαμβάνεται επιτόπια δράση, ακόμη και όταν ένα κράτος - μέλος δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμεί να πάρει τα αναγκαία μέτρα.
Τα παραπάνω που αποτελούν αποφάσεις Συνόδων Κορυφής της ΕΕ έχουν γίνει δεκτά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ενάντια στις επικίνδυνες αποφάσεις της ΕΕ, το λαϊκό κίνημα πρέπει να σηκώσει «φράχτη». Χρειάζεται να παλέψει, ώστε να σταματήσουν άμεσα τα νέα μέτρα καταστολής στα σύνορα, να καταργηθεί η Frontex και οι άλλοι κατασταλτικοί μηχανισμοί της ΕΕ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις