Σκέψεις μετά από μια πορεία ( Σάββατο 23/1/16)

gallery thumbnail
Το κρύο ήταν τσουχτερό. Νέοι, γέροι και παιδιά , εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι ήταν εκεί. Το κρύο, όμως, δεν ήταν εμπόδιο για τα παγωμένα χέρια να σηκώσουν  άλλη μια φορά τη σημαία και τα πανό.  Οι σύντροφοι και συνάδελφοι ζέσταιναν τις καρδιές . Είναι όμορφο πράγμα να είσαι μαζί με συντρόφους, πλάι πλάι , στον κοινό αγώνα της διεκδίκησης του δίκιου. Γιατί το δίκιο τους κατέβηκαν να ζητήσουν, αφού κάποια κοράκια βάλθηκαν να πάρουν πίσω ό, τι οι προηγούμενες γενιές της εργατικής τάξης είχαν κατορθώσει να κερδίσουν σε ταξικούς αγώνες, πολύμηνους, επίπονους και αιματηρούς πολλές φορές.
Όταν συνειδητοποιείς τι χάνεις από τη ζωή σου,  γίνεσαι θεριό! Κι αυτό είναι που φοβούνται οι κηφήνες αυτής της κοινωνίας , τα παράσιτα που απομυζούν τον ίδρο μας. Τα Θεριά!!
Το απόγεμα δίπλα στο τζάκι ξεφύλλισα ένα βιβλίο  για αυτά τα θεριά, που τα’ βαλαν στις απαρχές του εργατικού κινήματος με τον εχθρό, τους εργοδότες, το κράτους τους και μας κληροδότησαν  κοινωνική ασφάλιση, καλύτερες συνθήκες εργασίας, παιδεία για το λαό….
(από το βιβλίο  Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ, Ο ΡΟΛΟΣ ΣΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟΝ 20Ο ΑΙ. ΚΑΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΚΚΕ- ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ είναι ο τίτλος του, από τις εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής).
Οι ταξικές συγκρούσεις που ξεχωρίζουν!
gallery thumbnail
1871, Νοέμβρης . Οργανώνεται η πρώτη απεργία στο Λαύριο ενάντια στην αθλιότητα των μεταλλωρύχων και την τρομοκρατία.
1879, Φλεβάρης. Οι εργάτες των ναυπηγείων της Σύρου ιδρύουν σωματείο και κατεβαίνουν σε απεργία. Νικούν! Σωματείο ιδρύουν κι οι εργάτες βυρσοδεψείων.
1887, Ιούλης. Δεύτερη απεργία στο Λαύριο με αιτήματα: Αύξηση μεροκάματου, μέτρα προστασίας, κατάργηση δουλειάς την Κυριακή.
1896, Ιούλης. Απεργία καθολική. 4 νεκροί και δεκάδες τραυματίες. Οι απεργοί αποσπούν μια μικρή αύξηση.
Ιδρύεται σωματείο στο Λαύριο με 5 μέλη.
1909, 23 Φλεβάρη. Ξεσπά απεργία καπνεργατών στο Βόλο και την Καρδίτσα.
1910, Φλεβάρη. Απεργία στο Βόλο με αιτήματα 8ωρο, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μετά από 20 μέρες, λήγει με νίκη.
1911, Απεργία των τροχιοδρομικών που αναστατώνει όλη την Αθήνα. Δεκάδες τραυματίες μετά από επέμβαση χωροφυλακής και ιππικού. Η απεργία λήγει μετά από επαναπρόσληψη όλων απεργών.
1913, Ιούνης. Α’ συνέδριο καπνεργατών στην Αν. Μακεδονία. Απεργία στον Πειραιά.
1914, Μάης. Γενική απεργία καπνεργατών στην Καβάλα κι όλη την Αν. Μακεδονία.
1916,Απεργία μεταλλωρύχων στη Σέριφο. 4 νεκροί απεργοί και 34 τραυματίες.
1917,Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση
gallery thumbnail
1918, Οχτώβρης. Α’ Πανελλαδικό Συνέδριο και Ίδρυση ΓΣΕΕ. ( 320 σωματεία και 79.306 οργανωμένοι εργάτες).
1918, Νοέμβρης.  Ίδρυση ΣΕΚΕ ( μετέπειτα ΚΚΕ)
1921, Οργανώνονται απεργίες στο Βόλο και στην Α. Μακεδονία που λήγουν με κατάκτηση 8ωρου. Πρώτη απεργία σιδηροδρομικών. 11 συλλαμβάνονται και κλείνονται στην Ακροναυπλία ενώ καταδικάζονται 1500 απεργοί!
[…]
1932, Μάης – Ιούνης. Ξεσπά ένα μεγάλο κύμα απεργιών. Εργάτες των ΤΤΤ, μυλεργάτες, χαλυβουργοί, μηχανουργοί, σιδηροδρομικοί Θεσσαλονίκης, καπνεργάτες Ξάνθης- Καβάλας, τροχιοδρομικοί Αθήνας- Πειραιά.
1933, Γενάρης, 5 νεκροί εργάτες στη Νάουσα που διαδήλωναν κατά του λοκ άουτ των βιομήχανων
Φλεβάρης, Η αστυνομία πολιορκεί το ΕΚ Θεσσαλονίκης, σκοτώνει 7 εργάτες και τραυματίζει 70!
1934, Απεργία μυλεργατών και φορτοεκφορτωτών στην Καλαμάτα.
ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ , ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗ!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις