ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Ενσωματώνει τις 11 μειώσεις στις συντάξεις και φέρνει κι άλλες

Να μη βρει τόπο να σταθεί η ύπουλη προπαγάνδα των επιτελείων. Απεργιακός αγώνας για να μπουν εμπόδια σε κυβέρνηση - εργοδοσία
gallery thumbnail
Με την πρόταση της κυβέρνησης για το νέο Ασφαλιστικό, οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων και κυρίως οι νέες γενιές, αλλά και οι σημερινοί συνταξιούχοι, βρίσκονται μπροστά σ' ένα βαθιά ταξικό σχέδιο κατάργησης όσων ασφαλιστικών δικαιωμάτων είχαν απομείνει,μετά από μια 20ετία συνεχούς σφυροκοπήματος από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του.
Μάλιστα, η πρόταση της κυβέρνησης αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη σε βασικές παραμέτρους, μετά τη διαπραγμάτευση που θα γίνει τις επόμενες μέρες με το κουαρτέτο. Ομως ακόμα κι έτσι όπως παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση, φτάνει να βάλει ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση.
Υπουλη προπαγάνδα
Σε κάθε περίπτωση, η κυβερνητική προπαγάνδα ότι η μεταρρύθμιση που προωθεί θα επιφέρει «ισονομία» και «δικαιοσύνη» στο σύστημα, είναι πέρα για πέρα κάλπικη. Οπως ύπουλη είναι και η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδείξει ότι με τη δική της πρόταση όχι μόνο δεν επιφέρει καμιά επιπλέον μείωση στις συντάξεις, πρόσθετη στις 11 που έγιναν έως τώρα στα χρόνια της κρίσης, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπάρξουν και αυξήσεις στο εισόδημα των μελλοντικών συνταξιούχων.
Σε ό,τι αφορά τη δομή του Ασφαλιστικού, η κυβέρνηση αντιγράφει το νόμο 3863/2010 που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και επεκτείνει αναδρομικά την εφαρμογή του σε όλους τους ασφαλισμένους, όλων των Ταμείων, ακόμα και σε αυτούς που μπήκαν στην παραγωγή τη δεκαετία του '70 και δεν έχουν μέχρι σήμερα υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης.
Αλλά δεν περιορίζει τις αντιλαϊκές συνέπειες στους εν ενεργεία ασφαλισμένους, καθώς με τον ίδιο τρόπο επανεξετάζονται 4,5 εκατομμύρια συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση, αφού επανυπολογίζει όλες τις συντάξεις, ενσωματώνει τις 11 περικοπές που επιβλήθηκαν την προηγούμενη πενταετία, οι οποίες πετσόκοψαν το ύψος των συντάξεων μέχρι και 40%.
Δηλαδή, από τη μια νομιμοποιεί τη λεηλασία των συντάξεων από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και την ίδια ώρα, με το σχέδιό της, κάνει αυτές τις περικοπές συστατικό στοιχείο του νέου «μοντέλου», που θα έχει ισχύ στο διηνεκές.
Αλχημείες και επιλεκτικά παραδείγματα
Σε μια προσπάθεια να κρύψει τις καταστροφικές συνέπειες της πρότασής της, η κυβέρνηση καταφεύγει σε αλχημείες: Συγκρίνει τις συντάξεις που θα προκύψουν από το νέο υπολογισμό (μελλοντικών και νυν συνταξιούχων) όχι με τις συντάξεις που προκύπτουν ή βγήκαν στο παρελθόν με το ισχύον σύστημα, αλλά με το ύψος των συντάξεων που θα προέκυπταν αν από 1/1/2015 εφαρμοζόταν ο νόμος 3863/2010. Μ' αυτόν τον τρόπο, επιχειρεί να βάλει τους εργαζόμενους να συγκρίνουν και να επιλέξουν μεταξύ δύο «μοντέλων», που και τα δύο καταστρέφουν τις συντάξεις τους.
Η αλήθεια είναι ότι όπως ο 3863 μείωνε τις συντάξεις μετά το 2015, η νέα πρόταση επαυξάνει τις μειώσεις για τους μελλοντικούς συνταξιούχους και επιπλέον επεκτείνει τη μείωση και αναδρομικά στους ήδη συνταξιούχους, μέσα από τον επανυπολογισμό τους. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας είναι η περαιτέρω μείωση όλων των συντάξεων σε όλα τα Ταμεία. Ανάλογη διαδικασία θα εφαρμοστεί και στις επικουρικές συντάξεις, στις μελλοντικές και σε αυτές που ήδη αποδίδονται.
Η κυβέρνηση, στηριγμένη στην πολυπλοκότητα του ασφαλιστικού συστήματος και σε επιλεκτικά παραδείγματα, προσπάθησε απεγνωσμένα τις πρώτες μέρες να πείσει ότι με την πρότασή της δεν υπάρχουν μειώσεις και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπάρχουν και αυξήσεις!
Ούτε ψήγμα αλήθειας
Στους ισχυρισμούς αυτούς δεν υπάρχει ούτε ψήγμα αλήθειας. Και δεν μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού το νέο σύστημα είναι προσαρμοσμένο στο αξίωμα ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη θα μειώνεται, όχι μόνο για την τριετία 2016-2018, όσο διαρκεί δηλαδή το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και τις επόμενες δεκαετίες, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των συνταξιούχων αναμένεται να αυξηθεί.
Ετσι οι συγκρίσεις της κυβέρνησης δε γίνονται σε σχέση με τις συντάξεις που λαμβάνουν σήμερα οι συνταξιούχοι, ούτε πολύ περισσότερο με τις συντάξεις που αποδίδουν τα Ταμεία πριν τις θεσμοθετημένες περικοπές των τελευταίων χρόνων. Γίνονται - όπως αναφέραμε - σε σχέση με το ύψος των συντάξεων που θα προέκυπταν από το νόμο 3863, που όμως δεν έχει εφαρμοστεί.
Πρόκειται για τέχνασμα το οποίο δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα. Αλλωστε, είτε πρόκειται για τους νυν συνταξιούχους είτε για τους μελλοντικούς, από τη στιγμή που ο συντελεστής αναπλήρωσης μειώνεται από το 80% (στα 40 χρόνια ασφάλισης) στο 48% με την πρόταση της κυβέρνησης και ο συντάξιμος μισθός είναι ο μέσος μισθός όλου του εργάσιμου βίου, αντί του μέσου μισθού της τελευταίας πενταετίας, είναι φανερό ότι οι συντάξεις που προκύπτουν είναι συντριπτικά μικρότερες απ' αυτές που απέδιδε το ισχύον σύστημα και οι οποίες έτσι κι αλλιώς ήταν κάτω από τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Η συρρίκνωση, μάλιστα, είναι τέτοια που δεν μπορεί να αναπληρωθεί ούτε με την προσθήκη σε αυτά τα ποσά της «εθνικής σύνταξης» των 384 ευρώ.
Η αλήθεια για το ΕΚΑΣ
Σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει, η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως με την «εθνική σύνταξη» προστατεύει τους χαμηλοσυνταξιούχους και αυτό παρά το γεγονός ότι καταργεί το ΕΚΑΣ που λάμβαναν μέχρι τώρα. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι με την «εθνική» καταφέρνει να καλύψει την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Είναι όμως έτσι;
Η αλήθεια είναι ότι το ΕΚΑΣ καταργείται και στη θέση του δεν μπαίνει τίποτα. Διότι το ΕΚΑΣ δινόταν σε συνταξιούχους που λάμβαναν τα κατώτερα όρια σύνταξης (π.χ. ΙΚΑ 486 ευρώ) και συμπλήρωνε αυτό το ποσό.
Τώρα, με το νέο σύστημα, στην περίπτωση 15ετίας, η «εθνική σύνταξη» των 384 ευρώ, μαζί με την ανταποδοτική (με ποσοστό αναπλήρωσης 12%), ακόμα και σε συντάξιμο μισθό 1.000 ευρώ, ίσα - ίσα που θα συμπληρώνουν το ποσό της παλιάς κατώτερης σύνταξης. Την ίδια ώρα, όμως, ο νέος συνταξιούχος δε θα έχει ΕΚΑΣ, όπως βέβαια δε θα έχουν και οι παλιοί χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι, μέχρι το 2019, σταδιακά θα το απολέσουν όλοι.
Αν μάλιστα ο συντάξιμος μισθός είναι 600 ευρώ (και τέτοιος θα είναι σε περίπτωση 15ετίας), τότε το άθροισμα «εθνικής» και ανταποδοτικής σύνταξης θα είναι χαμηλότερο ακόμα και από τα κατώτερα όρια που ίσχυαν στο παλιό σύστημα. Κατά συνέπεια, το νέο σύστημα χτυπά εξίσου και τα «υψηλά» εισοδήματα και τους χαμηλόμισθους.
Πέλεκυς σε αγρότες και ΕΒΕ
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, μειώνοντας την κρατική χρηματοδότηση στο έπακρο, καταφεύγει στην αύξηση των εισφορών για μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων. Τριπλασιάζει τις εισφορές στους αγρότες (βλέπε αναλυτικά στην ανακοίνωση της ΠΑΣΥ στη σελίδα 20), αυξάνει τις εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες - επιστήμονες, ενώ προβαίνει σε μια διπλή πολιτική εισφορών για τους ασφαλισμένους στο ΤΕΒΕ.
Σε αυτούς αυξάνει τις εισφορές σε μεσαία και άνω εισοδήματα, ενώ τις μειώνει στους ασφαλισμένους με μικρά εισοδήματα. Ομως, στην τελευταία περίπτωση, οι ασφαλισμένοι αυτοί δεν έχουν να περιμένουν στο τέλος του εργάσιμου βίου τους τίποτα περισσότερο παρά συντάξεις πτωχοκομείου.
Το ...τυράκι της ανάκαμψης
Από το σχέδιο της κυβέρνησης δεν πρέπει να διαφύγει και η προσπάθεια που κάνει να εναποθέσει τις ελπίδες παλιών και νέων συνταξιούχων, αλλά και της νέας γενιάς, στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, με την οποία συνδέει οποιαδήποτε αύξηση στις συντάξεις μετά το 2018.
Στους μεν ασφαλισμένους που θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης τα επόμενα χρόνια, λέει ότι από τον Ιούλη του 2018 θα αυξάνονται οι συντάξεις τους ανάλογα με το ΑΕΠ. Στους παλιούς λέει ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη θα τους γλιτώσει από ενδεχόμενες μειώσεις στις αποδοχές τους, αν από τον επανυπολογισμό που θα γίνει άμεσα προκύψει μια μικρότερη σύνταξη από αυτή (την πετσοκομμένη) που παίρνουν μέχρι τώρα.
Σ' αυτούς τους τελευταίους, η κυβέρνηση υπόσχεται μέχρι το 2018 να μη μειώσει τις συντάξεις, καλύπτοντας τη διαφορά που προκύπτει από τον επανυπολογισμό με το τρικ της «προσωπικής διαφοράς». Αυτή, όμως, μετά το τέλος του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα διαχέεται σταδιακά στις αυξήσεις που μπορεί να υπάρξουν λόγω αύξησης του ΑΕΠ, μέχρι να εξαλειφθεί εντελώς. Στην αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να κοπεί.
Μ' αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση θέλει να συγκαλύψει τις μειώσεις που φέρνει με το σχέδιό της και ταυτόχρονα να μετατρέψει τους σημερινούς συνταξιούχους σε φανατικούς οπαδούς της καπιταλιστικής ανάκαμψης - η οποία όμως προϋποθέτει μέτρα που τσακίζουν τους ίδιους και τα παιδιά τους - με την ελπίδα ότι μετά το 2018 δε θα δουν μια ακόμα ονομαστική μείωση στις συντάξεις τους...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις