Ω, τι Δύση, μαμά!

gallery thumbnail
Τι σου είναι, βρε παιδάκι μου, αυτή η Δύση! Τι ήθος! Τι ύφος! Τι υψηλή αισθητική! Τι αξίες, να τις πιεις στο ποτήρι και να μεθάς με μια περίεργη νέα καινοτομική αγία κοινωνία, όπου χάριν των αποκατεστημένων ενεργειακών - πυρηνικών σχέσεων με το Ιράν το αίμα γίνεται και νερό να μεταλαμβάνουν τα συμφέροντα... Συγκινήθηκα. Απ' την ευαισθησία να καλυφθούν τ' αχαμνά των αγαλμάτων για να μην ενοχληθούν οι Πέρσες. Στον 21ο αιώνα την κέρδισαν τη μάχη του Μαραθώνα, γιατί είχε λίμνη του γλυκού νερού, όπου βαπτίστηκε κι ο Διόνυσος και πάει και το κρασάκι από το δισκοπότηρο. Αυτοί οι λευκοί ταμπλάδες, που, ας σημειωθεί, ούτε τους ζήτησαν, ούτε τους απαίτησαν οι Ιρανοί επίσημοι στο Βατικανό, ήρθαν να δικαιώσουν την αναγεννητική πολιτισμική ευρωπαϊκή παρθενοραφή.
Αμ το άλλο; Το υπέροχο, το κολοσσιαίο δανέζικο έπιπλο - κάσα που τώρα εξάγεται και σ' άλλες γειτονικές τευτονικές ευρωχώρες, το μυθικό νομοσχέδιο; Καλέ αυτό, που θέλει τη βέρα ως καθαγιασμένο υπερσύμβολο, υπεράνω χρημάτων. Η βέρα θεωρείται ιερό τιμαλφές που δεν μπορεί να βαπτισθεί ακόμη κι αν είναι από διαμάντια, αντίτιμο προσφυγιάς! Μετά τους Δανούς, έρχονται κι οι Γερμανοί να κατάσχουν ό,τι έχει ο εξαθλιωμένος πρόσφυγας των πολέμων των ημερών ως πρώτα έξοδα φυλάκισης. Το σχέδιο είναι τόσο δημοκρατικό που κλείνει προσωρινά, κατά τους ευρωπαϊκούς υπολογισμούς, μέρος της τρύπας του ελληνικού χρέους. Μας το υποδεικνύουν και δεν το βλέπουμε εμείς οι χαζοί: 1.000.000 πρόσφυγες επί ένα πεντακοσάρικο σε μη τιμαλφή κάνει μισό δισ. χαζοβιόληδες. Δε θα γίνεις αποθήκη. Αριστερός Αστέρας Βουλιαγμένης θα γίνεις. Και για να μη συρρικνωθεί αυτή η καταπληκτική δυτική ευαισθησία απέναντι στον Ευρωπαίο φορολογούμενο, έρχεται και η τιτάνια στήριξη των F.Τ. δηλαδή των «Financial Times». Των οικονομικών καιρών.
Η πρόταση της εφημερίδας να μας κόψουν το χρέος έναντι των προσφύγων δεν συγκλόνισε τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο όσο ο Πρετεντέρης, η Τρέμη κι ο Ρογκάκος. Δεν τους επιτέθηκε κανείς. Δεν τους άδειασε κανείς. Μήτε ο Παππάς, μήτε η άλλη Ολγα, η πιστή κι η καλή, δεν αξιώθηκαν να πετάξουν στον κολοσσό της οικονομικής ενημέρωσης ένα βιντεάκι, ρε παιδί μου, έτσι, για να σωθούν τα προσχήματα. Η επικοινωνιακή αντίσταση για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι μπρελόκ. Την αξία του την παίρνει απ' τα κλειδιά. Αλλο το μέγκα κι άλλο οι μεγάλοι Financial Times.
Ο Ευρωπαίος βασιλιάς είναι γυμνός και κατακρεουργημένος. Τα πριγκιπόπουλα κάνουν ό,τι μπορούν κι ίσως στο τέλος με ελληνική φαντασία και πρωτοβουλία να δούμε τα γλυπτά του ευρωχώρου να φοράνε γραβάτες με τον ίδιο τρόπο που οι πλουτοκράτες πριν από μερικά χρόνια χορηγούσαν ζωγραφιστές αγελάδες ως υπενθύμιση του κλέους των καπιταλιστών.
Επί ξυρού ακμής, μπουσουλάμε. Σε λίγο τα παρανοϊκά διλήμματα θα τα βάζουν οι εξαγνισμένες πρεσβείες. Αυτές που λογοκρίνουν τα πτώματα, τα τιμολογούν και καταλήγουν στο υπέροχο συμπέρασμα πως όλοι οι κανίβαλοι δεν είναι ίδιοι. Τους ξεχωρίζεις μόνον από το περιεχόμενο του στομάχου τους μετά τη διενέργεια της απαραίτητης νεκροψίας.
Στο διεθνές επικοινωνιακό στερέωμα, προβολείς των δυτικών αξιών τα τιμαλφή κρύβουν τα πολύτιμα. Ετσι ελάχιστος λόγος έγινε για τον κακοήθη εκβιασμό των αιτούντων άσυλο που συνίσταται στο να δυσκολευτούν αφάνταστα ή να μην μπορέσουν και καθόλου να ενωθούν με τις οικογένειές τους, έτσι ώστε οι πρόσφυγες να αποθαρρύνονται ύπουλα και βασανιστικά, σαν τρόφιμοι ενός απέραντου ευρωπαϊκού Γκουαντάναμο.
Η πολιτική μετατρέπεται ραγδαία σ' ένα θέατρο βίτσιων, που ανάγονται σε θέαμα. Κι όμως, τα φώτα θα πέφτουν μόνο για να τυφλώσουν στους 150 ΑΔΕΔΥ, και ΛΑΕ, και ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαζί «πρωταγωνιστές» του έργου των ασφαλιστικών ημερών, και οι χιλιάδες του ΠΑΜΕ και των ταξικών σωματείων θα μένουν εκτός πλάνου σαν κομπάρσοι του έργου που κατεβαίνει εσπευσμένα γιατί απειλεί, πριν καλά - καλά γραφτεί. Κι όλα τα μη αριστερά αντιστεκόμενα γνωστής ταυτότητας αντικείμενα θα βαφτίζονται σταλινικοί ιπτάμενοι δίσκοι που απειλούν την ανθρωπότητα, την τέχνη, τον πολιτισμό, την ψυχολογία και την υγεία των χρηματιστηρίων.
Ω, τι κόσμος, μαμά! Ω, τι Δύση, μαμά!
Λιάνα  ΚΑΝΕΛΛΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις