Σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση με πολεμικό χρονοδιάγραμμα

Ξεκινά η πρώτη αξιολόγηση του 3ου μνημονίου. Εκατοντάδες παρεμβάσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην υπηρεσία του κεφαλαίου
gallery thumbnail
Εμπροσθοβαρή αντιλαϊκά μέτρα με πρωταρχικό τη μεγαλύτερη κατακρεούργηση στην Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις, σε συνδυασμό με την πλήρη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων του 3ου μνημονίου, φέρνει η διαδικασία της «αξιολόγησης», που αναμένεται να ξεκινήσει και επίσημα την ερχόμενη βδομάδα. Στο γνώριμο σκηνικό, επανέρχονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΚΤ - Ευρωζώνη - ESM - ΔΝΤ), ενώ την ίδια ώρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να ξεδιπλώσει εκατοντάδες προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα, είτε με τη μορφή των εφαρμοστικών νόμων είτε με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και άλλους τρόπους.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα της Ευρωζώνης, το ζήτημα του Ασφαλιστικού ενδέχεται να απαιτήσει περαιτέρω παρεμβάσεις, ενώ τέτοιες ετοιμάζονται και σε άλλα ζητήματα, όπως η αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης, το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016 (έσοδα - δαπάνες), αλλά και η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και οι μεταρρυθμίσεις στοχρηματοπιστωτικό τομέα.
Κατακρεούργηση Κοινωνικής Ασφάλισης - συντάξεων
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκονται και οι επιπλέον εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις, με στόχο την παραπέρα μείωση των συντάξεων, έτσι ώστε αυτές να ενσωματωθούν στο«Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» και, βέβαια, στο τρέχον μνημόνιο. Ουσιαστικά, στο τραπέζι βρίσκεται το ψαλίδισμα και για το μέρος της σύνταξης που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει βαφτίσει «προσωπική διαφορά». Αυτή, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τα λεγόμενα της κυβέρνησης, θα αποδιδόταν στους συνταξιούχους μέχρι το 2018.
Την ίδια ώρα, «επιφυλάξεις» γύρω από τη λεγόμενη «μεταβατική περίοδο», μέχρι το 2018, που περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό, διατυπώνει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το πρόβλημα έγκειται στην τριετία από σήμερα μέχρι το 2018. Για την τριετία αυτή, η κυβέρνηση επέλεξε να μη μειωθούν οι συντάξεις και επέλεξε ως λύση την αύξηση των εισφορών. Ωστόσο, η εμπειρία δείχνει ότι οι επιπτώσεις από την αύξηση των εισφορών είναι χειρότερες από ό,τι είναι από τη μείωση της δαπάνης. Ακριβώς εκεί πρέπει να βρούμε μία χρυσή τομή». Είναι φανερό, δηλαδή, ότι προλειαίνεται το έδαφος για την εμπροσθοβαρή εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, στην κατεύθυνση της ακόμη μεγαλύτερης καρατόμησης των συντάξεων, ανεξάρτητα από παρεμβάσεις που θα γίνουν στη μια ή στην άλλη παράμετρο της απονομής των συντάξεων.
Από την πλευρά του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπός του, Τζ. Ράις, τόνισε πως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος «είναι επιβεβλημένη καθώς η δημόσια χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, φτάνει στο 10% του ΑΕΠ και θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα»...
Ευρωζώνη - Γιούρογκρουπ
Αποκαλυπτική για το σκηνικό που ετοιμάζονται να στήσουν, οι δανειστές τάχα να απειλούν και η κυβέρνηση να διαπραγματεύεται σκληρά υπέρ των λαϊκών συμφερόντων όταν και οι δύο πασχίζουν για την ενίσχυση του κεφαλαίου, είναι και η δήλωση από τον επικεφαλής του ΕSM, σύμφωνα με τον οποίο η ρευστότητα στην οικονομία ενδέχεται να περιοριστεί εκ νέου, στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις των παραγόντων της Ευρωζώνης, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της περασμένης βδομάδας:
  • Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι οι «θεσμοί» χρειάζονται «περισσότερες λεπτομέρειες» για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. «Υπάρχουν θέματα που πρέπει να εξεταστούν, τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στις μεταρρυθμίσεις όπου υπάρχει το θέμα του Ασφαλιστικού». Είναι φανερό το γεγονός ότι δρομολογούνται και άλλα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα για την κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού». Σε αυτό το πλαίσιο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στέλνει στους «θεσμούς» τα ποσοτικοποιημένα στοιχεία (εξοικονομήσεις «κόστους») και τις άλλες «διευκρινίσεις», προκειμένου να ξεκινήσει η αξιολόγηση.
«Είναι σημαντικό να δοθούν γρήγορα τα στοιχεία, έτσι ώστε να προχωρήσει η αποστολή των ελεγκτών στην Αθήνα», σημείωσε ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι «τόσο ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών όσο και ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων», επισήμανε χαρακτηριστικά, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για «συνεργασία με τους θεσμούς».
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε επίσης ότι είναι σημαντικό να υπάρξει «αποπολιτικοποίηση» τόσο στο δημόσιο τομέα, όσο και στις διοικήσεις των τραπεζών και αυτό εξετάστηκε στο Γιούρογκρουπ. Τέλος, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, επανέλαβε ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε πως η Ελλάδα συμφωνεί με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
  • Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Kλ. Ρέγκλινγκ, τόνισε πως η κατάσταση της ρευστότητας μπορεί να γίνει ξανά «σφιχτή» στην Ελλάδα το Φλεβάρη, γι' αυτό είναι απαραίτητο η πρώτη αξιολόγηση για το ελληνικό πρόγραμμα να μην καθυστερήσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, ανάγκες εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους φτάνουν τα 4 δισ. κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το συντομότερο. Τα εναπομείναντα κεφάλαια για το γ΄ ελληνικό πρόγραμμα ανέρχονται σε 64,6 δισ. ευρώ.
  • Την ανάγκη να διατηρηθεί το «μεταρρυθμιστικό momentum» στην Ελλάδα τόνισε από την πλευρά του ο Επίτροπος της ΕΕ για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Π. Μοσκοβισί. Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό τόνισε ότι «χωρίς αμφιβολία», αποτελεί το πιο ευαίσθητο ζήτημα και πως θα βρεθεί στην καρδιά των συζητήσεων τις επόμενες βδομάδες. «Είμαστε ακόμη στην αρχή, αλλά χρειάζεται να σημειωθεί ταχεία πρόοδος», σημείωσε. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η δουλειά για την Ελλάδα συνεχίζεται και με την παρουσία του ΔΝΤ, καθώς όπως είπε «το ΔΝΤ είναι μια αναγκαιότητα για όλους».
Προϋπόθεση γι' αυτό, όπως είπε, είναι «να εφαρμοστούν ισχυρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να υπάρξει μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους».
"Συμπληρωματικό" μνημόνιο με το ΔΝΤ
«Η Αθήνα πρέπει να ολοκληρώσει σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Και είναι ξεκάθαρο ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού αποτελεί το κομβικό σημείο, προκειμένου να αποδείξει ότι βελτιώνεται η οικονομική της αποτελεσματικότητα», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, στο πλαίσιο συνέντευξης στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», τονίζοντας ότι τα «μεταρρυθμιστικά μέτρα πρέπει να είναι πραγματικά φιλόδοξα». Εστιάζοντας στις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο αντιλαϊκό πρόγραμμα, τονίζει ότι «πρέπει να είναι βιώσιμο και δεν επιτρέπεται να επιβαρύνει την οικονομία». Μέχρι τώρα, αναφέρει, δεν εκπληρώνεται καμία από τις δύο προϋποθέσεις. «Ναι, η Ελλάδα άρχισε τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε το αποτέλεσμα στο τέλος. Κοιτάζουμε, παρακολουθούμε, κάνουμε τις παρατηρήσεις μας» (...). Από τα παραπάνω προκύπτει ανάγλυφα ο ειδικός ρόλος που αναλαμβάνει ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός στο πλαίσιο της εμπροσθοβαρούς κατακρεούργησης της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων.
Για μια ακόμη φορά, αποδεικνύεται ότι τα παζάρια για το κρατικό χρέος είναι αναπόσπαστα δεμένα με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Επιπλέον, όπως προκύπτει και από τις πρόσφατες διεργασίες, η «επιμήκυνση» των περιόδων αποπληρωμής του κρατικού χρέους συνδέεται και με την εμπροσθοβαρή εφαρμογή του τρίτου μνημονίου. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το ΔΝΤ βάζει στο τραπέζι και την πρόταση για την περαιτέρω διόγκωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς των επόμενων ετών. Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή του ΔΝΤ έχει ως προϋπόθεση την υπογραφή ενός ακόμη μνημονίου συνεργασίας (Memorandum of Understanding - MoU) και δανειακής σύμβασης ανάμεσα στην κυβέρνηση και το συγκεκριμένο ιμπεριαλιστικό οργανισμό.
Το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει ήδη δεσμευθεί για την παραμονή του ΔΝΤ στο «πρόγραμμα προσαρμογής», επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».
Νέα παρέμβαση των ΗΠΑ
Ενόψει της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, της περασμένης βδομάδας, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ,Τζακ Λιου, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, τόνισε το σημαντικό ρόλο του ΔΝΤ στη «διαδικασία των μεταρρυθμίσεων». Και, βέβαια, έχει τη σημασία του το γεγονός ότι το ΔΝΤ διαθέτει ειδική «τεχνογνωσία» σε ό,τι αφορά τις αντιλαϊκές ανατροπές στα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ο Τζ. Λιου επαίνεσε τον Ελληνα ομόλογό του και τη συγκυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν υιοθετηθεί στην Ελλάδα. Παράλληλα, επανέλαβε την ανάγκη για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων σε στενή συνεργασία με τους «διεθνείς εταίρους».
Επιπλέον, με «τυράκι» τις «διευκολύνσεις» για το κρατικό χρέος, επισήμανε την ανάγκη εκπλήρωσης των δεσμεύσεων που αφορούν στην «ελάφρυνσή» του, «υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εξακολουθεί να τηρεί τις δεσμεύσεις της και να εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις»...
ΣΕΒ: Προτεραιότητα η ολοκλήρωση της "αξιολόγησης"
«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας και η αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων, που σχετίζονται, κυρίως, με το Ασφαλιστικό και τα "κόκκινα" δάνεια, όπως, επίσης και η κάλυψη των καθυστερήσεων στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος προσαρμογής, περιλαμβανομένης της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, αποτελούν προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της σταθερότητας, την αποφυγή ενός νέου υφεσιακού κύκλου και την επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά».
Αυτό τονίζει ο ΣΕΒ στο «μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας», κάνοντας λόγο για αισιόδοξο ξεκίνημα, αλλά και σημαντικές προκλήσεις το 2016. Την ίδια ώρα, επιβραβεύοντας, επί της ουσίας, την κυβερνητική πολιτική, επισημαίνουν ότι «η ελληνική οικονομία δείχνει να έχει προσαρμοστεί στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και να έχει ανακτήσει σημαντικό μέρος της χαμένης εμπιστοσύνης».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις