Επικίνδυνοι σχεδιασμοί με "όχημα" το Προσφυγικό

gallery thumbnail
Συνεχίζεται τις τελευταίες μέρες η συζήτηση που έχει ανοίξει για τα καλά στην Ευρωπαϊκή Ενωσηγια αποκλεισμό της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, αλλά και την αυστηροποίηση των ελέγχων στα ευρωπαϊκά σύνορα σε βάρος προσφύγων και μεταναστών. Η κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό της ΕΕ, με τις αντιτιθέμενες δηλώσεις υπουργών κρατών - μελών, δείχνει την ένταση των εσωτερικών αντιθέσεων με αφορμή το προσφυγικό πρόβλημα. Αντιθέσεις που έχουν να κάνουν και με το πόσους μετανάστες και πρόσφυγες θέλει κάθε χώρα - μέλος για τα μονοπώλιά της. Παράλληλα, αξιοποιείται για να ασκούνται στη χώρα μας μια σειρά πιέσεων, ανάμεσά τους και το θέμα της συνδιαχείρισης - φύλαξης του Αιγαίου με την Τουρκία, ώστε να προωθηθούν οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί στην περιοχή, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για το συγκεκριμένο θέμα.
Χτες, το ρευστό αυτό τοπίο έδειχνε να ξεκαθαρίζει, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε προσχέδιο έκθεσης διαπιστώνει «σοβαρές παραλείψεις» της Ελλάδας στη διενέργεια συνοριακών ελέγχων και σημειώνει ότι εάν η Αθήνα δεν καταφέρει να λύσει το πρόβλημα σε διάστημα τριών μηνών, τότε δεν αποκλείεται η πιθανότητα άλλες χώρες της ζώνης Σένγκεν να κλείσουν προσωρινά τα σύνορά τους με την Ελλάδα, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Αυτό σημαίνει πως θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν για διάστημα από έξι μήνες έως δύο χρόνια, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα.
Το προσχέδιο της έκθεσης που συζητήθηκε στο Κολέγιο των Επιτρόπων, βασίζεται σε επιτόπιους ελέγχους στα σύνορα με την Ελλάδα. Το σχέδιο έκθεσης για την αξιολόγηση της Σένγκεν για την Ελλάδα, το οποίο συνέταξαν από κοινού εμπειρογνώμονες των κρατών - μελών και εκπρόσωποι της Επιτροπής, θα διαβιβαστεί στην επιτροπή αξιολόγησης Σένγκεν, η οποία θα διατυπώσει τη γνώμη της και στη συνέχεια η έκθεση αυτή θα πάει για έγκριση.
Παράλληλα, σε επιστολή του Ζ. Κ. Γιούνκερ, προέδρου της Κομισιόν, αποκαλύπτεται πως «ήδη από σήμερα (σ.σ. προχτές), η Frontex υποστηρίζει την προστασία των συνόρων μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, μέσω υποστήριξης που παρέχεται στην Ελλάδα», υπενθυμίζοντας τόσο το πρόγραμμα «Ποσειδών» για την ενίσχυση της καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών στα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας, όσο και άλλο επιχειρησιακό σχέδιο που συμφωνήθηκε μέσα στο Γενάρη, μεταξύ της Ελλάδας και της Frontex, για την εγκατάσταση ειδικών στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Ηδη, μία ομάδα βρίσκεται εκεί και ξεκινά να το εφαρμόζει, συμπληρώνει ο Ζ. Κ. Γιούνκερ. Ετσι, μετά τη δικαιολόγηση του φράχτη στον Εβρο, την επέκταση της δράσης του ευρωκατασταλτικού μηχανισμού Frontex στο Αιγαίο, έπεσε και το τελευταίο «κάστρο αντίστασης» της κυβέρνησης, που διακήρυττε ότι η χώρα μας θα έλεγχε τα σύνορά της.
Το ενδεχόμενο η Ελλάδα να βγει από τη Σένγκεν «ανοίγει» ουσιαστικά το ζήτημα συνολικής αμφισβήτησης της Συνθήκης, είτε συλλογικά είτε μονομερώς, γεγονός που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη συνοχή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Τα παραπάνω δείχνουν ότι ο κίνδυνος εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα είναι άμεσα υπαρκτός. Το λαϊκό κίνημα πρέπει να παρέμβει ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, ενάντια στην καταστολή, ενάντια στη φρούρηση των συνόρων από μηχανισμούς της ΕΕ (Frontex κ.λπ.), για την κατάργηση του Δουβλίνο 3, της Συνθήκης Σένγκεν κ.λπ. Να παρέμβει ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους που γεννάνε το πρόβλημα. Να εκφραστεί η εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη και στήριξη στους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στη χώρα μας. Να διευκολυνθεί η απευθείας μεταφορά των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις