Προς κλιμάκωση της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης

gallery thumbnail
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, αντιπαράθεση όπου θέλει να παίξει ρόλο και η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια της εγχώριας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή, παράσχοντας κάθε είδους υπηρεσίες και διευκολύνσεις, εμπλέκοντας έτσι βαθύτερα το λαό στους κινδύνους μιας γενικότερης ανάφλεξης. Τα σχέδια της τέτοιας κλιμάκωσης φάνηκαν ξεκάθαρα την Πέμπτη, πρώτη μέρα του συνεδρίου, με θέμα «Αναζητώντας ένα "Modus Vivendi" στις σχέσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας» που διεξήχθη στην Αθήνα, με διοργανωτή το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ. Σημειωτέον, η χτεσινή, δεύτερη μέρα του συνεδρίου, ήταν κλειστή για τον Τύπο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το τι συζητήθηκε κεκλεισμένων των θυρών. Επιπλέον, στο συνέδριο αποτυπώθηκε η πρόθεση του ΝΑΤΟ να αναπτύξει τη δράση του εντονότερα σε όλη την ευθεία από το Αφγανιστάν έως τη Βόρεια Αφρική προς προώθηση και προστασία των ευρωατλαντικών μονοπωλίων. Ενδεικτικά σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις της πρώτης μέρας, ο πρέσβης Θρ. Σταματόπουλος, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΑΤΟικής ιεραρχίας στις Βρυξέλλες,εστιάζοντας κι αυτός στις σχέσεις Δύσης - Ρωσίας, έκανε μια αναδρομή στα γεγονότα της Ουκρανίας και δικαιολόγησε τη στάση του ΝΑΤΟ στην υπόθεση, λέγοντας μάλιστα ότι τα προηγούμενα χρόνια η Δύση έκανε ό,τι μπορούσε για να εντάξει τη Ρωσία στο ευρωατλαντικό σύστημα ασφαλείας, αύξησε τους «G7» σε 8, ενέταξε ρωσικές δυνάμεις σε ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις, π.χ. στο Αφγανιστάν, ή στην καταπολέμηση της πειρατείας ή της τρομοκρατίας κ.ο.κ. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, η Ρωσία δεν ανταποκρίθηκε, πήρε μέτρα στην αντίθετη κατεύθυνση και δημιουργεί «εκνευρισμό» - όπως είπε - καταρχάς στους γείτονές της.
Για το μέλλον και μπρος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη στη Βαρσοβία, προδιέγραψε ότι θα ληφθούν αποφάσεις για πλήρη ενεργοποίηση της επίλεκτης στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ «Αιχμή του Δόρατος», μεγαλύτερης διάρκειας ασκήσεις του ΝΑΤΟ, εκ περιτροπής ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων από τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ στα κράτη - μέλη του που συνορεύουν με τη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ, συμπλήρωσε, είναι διατεθειμένο να έρθει σε συνεννόηση με τη Ρωσία σε όλα τα πεδία όπου υπάρχουν κοινά συμφέροντα, αρκεί αντίστοιχη διάθεση να δείξει και η Ρωσία. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προκλήσεις που «το ΝΑΤΟ έχει να αντιμετωπίσει»: τους ισλαμιστές στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη. Επίσης, εστίες έντασης στη ζώνη της Σαχάρας. «Εχουμε ήδη αναπτύξει δυνάμεις στην Ιορδανία και αλλού, έχουμε δεχτεί αντίστοιχα αιτήματα να παράσχουμε βοήθεια από Τυνησία και τα εξετάζουμε» είπε ενδεικτικά ο Σταματόπουλος. Παραπέρα, η Ινώ Αφεντούλη, στέλεχος της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ, επίσης μίλησε για ζητήματα κοινού συμφέροντος που πρέπει να διερευνηθούν. Αναγνώρισε, βέβαια, ότι το κλίμα στις σχέσεις των κρατών του ευρωατλανικού άξονα με τη Ρωσία δεν είναι ιδιαίτερα θερμό. Θύμισε ότι το ΝΑΤΟ πήρε επιπλέον μέτρα να «προστατέψει» τα μέλη του από κάθε «απειλή» και υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να το κάνει όσο κρίνει ότι υπάρχει τέτοια «απειλή».Αναφέρθηκε, άλλωστε, στις «ενέργειες» της Ρωσίας σε Γεωργία, Ουκρανία και Μολδαβία, δίνοντας το θεωρητικό υπόβαθρο όπου το ΝΑΟ παίρνει τέτοια μέτρα. Παράλληλα, κάλεσε σε «διεθνή δράση» για την αντιμετώπιση των «προκλήσεων» σε όλη την ευθεία από το Αφγανιστάν έως τη Βόρεια Αφρική.Σημειωτέον, στη διαδικασία ερωτοαπαντήσεων που ακολούθησε τις προαναφερόμενες εισηγήσεις, μπήκαν από μέλη του πολυεθνικού ακροατηρίου - στελέχη από διάφορες υπηρεσίες, οργανώσεις, ινστιτούτα, και δομές - ζητήματα όπως αυτά των ενεργειακών αγωγών και των αντικρουόμενων συμφερόντων πού τρέχουν κατά μήκος τους, αλλά και που ακριβώς οριοθετούν τα σύνορα της λεγόμενης Δύσης: στην Ουκρανία, στη Γεωργία, ίσως στο Αζερμπαϊτζάν;
Από Ρωσίδα συμμετέχουσα στο συνέδριο ειπώθηκε, εξάλλου, ότι η περίοδος η πιο αποδοτική από πλευράς οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Δύσης - Ρωσίας, ήταν η περίοδος του Γκορμπατσόφ στο τιμόνι της ΕΣΣΔ... Εξάλλου, Ρώσος συμμετέχων περιέγραψε την οπτική του Κρεμλίνου ότι η διεύρυνση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με πρώην σοσιαλιστικά κράτη ήταν λίγο - πολύ εχθρική κίνηση. Κάτι που έσπευσε να αποκηρύξει ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος Σταματόπουλος, ενώ λίγο αργότερα κι απαντώντας σε σχετικό ερώτημα Ουκρανού διπλωμάτη, τόνισε με έμφαση ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να ζητήσει ένταξή της σε όποιον οργανισμό ασφάλειας θέλει, χωρίς να χρειαστεί έγκριση κανενός «τρίτου», παραπέμποντας σε ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, με ό,τι αυτό μπορεί να προκαλέσει παραπέρα. Προφανώς, τίποτε από τα προαναφερόμενα δεν πρόκειται να λειτουργήσει «κατευναστικά», όπως λένε τα τέτοια επιτελεία, όποτε αναζητούν μια εξισορρόπηση των μεταξύ τους διαφορών. Κάθε άλλο, προετοιμάζονται για τα χειρότερα, τα οποία πληρώνουν πάντα οι λαοί, ακόμα και με το ίδιο τους το αίμα. Εξ ου και ο ελληνικός λαός πρέπει όχι απλά να μη φανεί συμμέτοχος, αλλά και να αντιπαλέψει τα τέτοια σχέδια και την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει πλάτη σ' αυτά για τα συμφέροντα των αστών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις