Αποπροσανατολισμός με δεκανίκια

gallery thumbnail
Με άρθρο του στη χτεσινή «Αυγή», ο υπουργός Εργασίας προσπαθεί να δικαιολογήσει τ' αδικαιολόγητα. Με μισές αλήθειες, αποσιωπήσεις και μπόλικες δόσεις παραπληροφόρησης για την πρόταση της κυβέρνησης, επιχειρεί να κρύψει την αντιλαϊκή της ουσία και κυρίως το γεγονός ότι με αυτήν, στο «νέο μοντέλο» του Ασφαλιστικού ενσωματώνονται όλες οι αντιδραστικές ανατροπές των προηγούμενων κυβερνήσεων (περικοπές συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας, συρρίκνωση κρατικής χρηματοδότησης και εργοδοτικών εισφορών), ενταφιάζεται ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης, περιορίζεται στο ελάχιστο η συμμετοχή του κράτους και οι πραγματικές εγγυήσεις που πρέπει να δίνει προς αυτήν και ανοίγει αντικειμενικά ο δρόμος για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Για να επιτύχει το στόχο του, ο υπουργός επικεντρώνει το «ενδιαφέρον» του σκόπιμα μόνο στο ζήτημα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών επιστημόνων και, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται, αφήνει να εννοηθεί ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις. Θέλοντας, μάλιστα, να δικαιολογήσει τις ληστρικές αυξήσεις στις εισφορές πολλών ελεύθερων επαγγελματιών, καταφεύγει στη γνωστή τακτική του «διαίρει και βασίλευε», ισχυριζόμενος ότι, αν αυτό δεν γινόταν, «θα ήταν σαν να θέλαμε να επιδοτούν οι εισφορές των μισθωτών τις συντάξεις των τελευταίων (σ.σ. των αυτοαπασχολούμενων)»!
Πρόκειται για αισχρό προβοκατόρικο ισχυρισμό, ψεύτικο πέρα για πέρα. Οι μισθωτοί δεν χρηματοδοτούν τα Ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών. Ομως, όλοι οι μισθωτοί, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών, των φτωχών και μεσαίων αγροτών, αλλά και των ΕΒΕ, χρηματοδοτούν με χίλιους δυο τρόπους, μέσα από τη σκληρή ταξική κρατική φορολογία και τα πάσης φύσεως χαράτσια, τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους. Γιατί, τελικά, το μεγάλο κεφάλαιο και μόνο αυτό είναι ο αποδέκτης από τη σκληρή φορολογία και την «αναδιανομή» που κάνει το αστικό κράτος σε όφελος των ισχυρών μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα διάφορα ΕΣΠΑ.
«Οχι πια μόνο οι μισθωτοί, όχι πλέον οι φτωχότεροι», είναι ο τίτλος του άρθρου του Γ. Κατρούγκαλου. Και αυτά λέγονται τη στιγμή κατά την οποία στους αγρότες, που, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, δεν μπορούν να επιβιώσουν, τριπλασιάζονται οι ασφαλιστικές εισφορές, ενώ επιβάλλεται μίνιμουμ εισφορών ακόμα και στην περίπτωση που ο ελεύθερος επαγγελματίας - επιστήμονας είναι άνεργος! Δεν την έπιασε την κυβέρνηση ο πόνος για τους φτωχούς. Επιχειρεί όμως να στρέψει τη μια επαγγελματική ομάδα ενάντια στην άλλη, να τους βάλει να σκοτωθούν για να μοιράσουν τη φτώχεια τους, για να βγει λάδι η ίδια και κυρίως το μεγάλο κεφάλαιο που υπηρετεί η πρότασή της.
Ακόμα και η σχετική μείωση στις εισφορές που επέρχεται στους ελεύθερους επαγγελματίες και ΕΒΕ με ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, είναι δώρον - άδωρον, αφού έτσι και αλλιώς είναι χαμένοι από την υψηλή φορολογία που τους επιβάλλεται, το τέλος επιτηδεύματος κ.λπ. Αλλά αυτό που δε λέει ο υπουργός είναι ότι αυτές οι σχετικές «μειώσεις» στις εισφορές τους, ενώ επί της ουσίας δεν αποτρέπουν τη χρεοκοπία τους, την ίδια στιγμή, με το νέο ασφαλιστικό μοντέλο, οδηγούν σε συντάξεις φτώχειας και μιζέριας. Γι' αυτό, άλλωστε, ο Γ. Κατρούγκαλος μιλάει μόνο για το ζήτημα των εισφορών, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι όλοι οι ασφαλισμένοι, όλων των Ταμείων, με το κυβερνητικό τερατούργημα οδηγούνται σε συντάξεις που θα ισοδυναμούν με προνοιακά βοηθήματα.
Και ενώ η κυβέρνηση καταφεύγει σε τέτοια επικοινωνιακά τερτίπια, βούτυρο στο ψωμί της στρώνουν ορισμένες ηγεσίες συνδικαλιστικών οργάνων και φορέων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων. Απ' αυτήν την άποψη, είναι χαρακτηριστική η προχτεσινή συνέντευξη των φορέων ενόψει της σημερινής κινητοποίησης, αλλά και οι σχετικές ανακοινώσεις τους.
Και εξηγούμαστε: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αύξηση των εισφορών στο Ταμείο τους (ΕΤΑΑ), που περιλαμβάνεται στην κυβερνητική πρόταση, όπως βέβαια συμβαίνει και με άλλους κλάδους (π.χ. ΟΓΑ), είναι ληστρική και ότι σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα χαράτσια και τη φορολογία εισοδήματος, καταντά εξοντωτική για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες. Ομως, όποιος άκουγε τους εκπροσώπους των φορέων, θα νόμιζε πως η κυβερνητική πρόταση αφορά μόνο την αύξηση των εισφορών. Ολοι οι ομιλητές ανέπτυξαν το ίδιο θέμα. Και για τα υπόλοιπα που φέρνει η πρόταση της κυβέρνησης; Οι παροχές του νέου συστήματος; Το γεγονός ότι η σύνταξη εξαφανίζεται και μετατρέπεται σε προνοιακό επίδομα; Η κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης και η απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότησή της σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους; Κουβέντα για όλα αυτά...
Το αντίθετο, μάλιστα, έγινε. Ορισμένοι επέμειναν στην εξαίρεση του ΕΤΑΑ από τη δημιουργία του ενός υπερ-ταμείου, με το επιχείρημα ότι είναι «βιώσιμο», αναπαράγοντας τα παλιά συντεχνιακά σύνδρομα ότι είναι δυνατόν κάποιοι να τη γλιτώσουν... Αλλοι πάνε ακόμα παραπέρα και ζητάνε τη μετατροπή του σε επαγγελματικό Ταμείο, δηλαδή σε ιδιωτική Ασφάλιση (!)
Αλλά και η ίδια η «διαπραγμάτευση» που κάνουν οι ηγεσίες των φορέων με το υπουργείο Εργασίας, ο περιορισμός του ζητήματος των ανατροπών σε κάποια επιμέρους «λύση» για τις εισφορές στα «υψηλά» εισοδήματα, περισσότερο διευκολύνουν την κυβερνητική επίθεση, παρά την αποτρέπουν. Η «συντεχνιακή λογική», η υποτίμηση του γενικού χαρακτήρα της επίθεσης που χτυπά τους πάντες και κανέναν δεν εξαιρεί, αφαιρούν και δεν προσθέτουν στο γενικό ξεσηκωμό που πρέπει να συναντήσουν τα αντιλαϊκά σχέδια. Παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης και είναι «γραμμή ήττας». Το άρθρο του υπουργού Εργασίας, από μια άλλη σκοπιά, το επιβεβαιώνει...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις