Eντέχνως στο Ατέχνως: Για δυο καφάσια τηλεροδάκινα!

Εκείνο το… “Λόλα να ένα μήλο”, θα μπορούσε στις μέρες μας και κυρίως σε πολιτικό επίπεδο να αντικατασταθεί με το
“Νικόλα να ένα ροδάκινο”… Ζουμερόοο πολύ! Δεν έχω καμμιά διάθεση χειμωνιάτικα, και με το Καρέ της Φρίκης να παίζει για λογαριασμό της παρέας του Κατρούγκαλου τη σονάτα που πρέπει να απολαμβάνουν όσοι κι όσες οδεύουν στους φούρνους της δανειακής αποκτήνωσης, ν’ ασχοληθώ με τα οπωροκηπευτικά. Πού να φανταστώ όμως, ότι τα ροδάκινα, θα αποτελούσαν εξαιρετικό τηλεάλλοθι για τον πρωτάγγελο του ιερού κυβερνητικού παρεκκλησίου του Μαξίμου.
Λοιπόν, το χρυσοκκόκινο αγαθό φρούτο υπήρξε αντικείμενο εμπορικής διαπραγμάτευσης χωρών της Mercosur. Πρόκειται για την Ένωση Νοτιοαμερικάνικων κρατών κατά τα πρότυπα της ΕΕ, που ιδρύθηκε το Μάρτη του 1991 στην Ασουνθιόν, κατ΄αρχήν απ’ τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη. Η Μερκοσούρ, λοιπόν, διαπραγματεύεται από το 1999 συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις Βρυξέλλες. Τα πράγματα δεν πήγαν καλά και χειροτέρεψαν όταν το 2012 έγινε μέλος και η Βενεζουέλα, με στόχο να προχωρήσει και η κοινωνικοπολιτική ενοποίηση των χωρών, σαν την ΕΕ ένα πράμα… Να σημειώσω ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο μπλοκς λυκοσυμμαχιών  ήταν πέρυσι 67 δις δολλάρια (εγχώριο προΐόν της ΕΕ των 500 εκατομμυρίων λαού 18 τρις ευρώ και της Μερκοσουρ των 300, μόλις 3 τρις).
Οχι πως τα ροδάκινά μας δεν πλήρωσαν ακριβά τον ρωσοευρωπαϊκό οικονομικό ανταγωνισμό-πόλεμο. Οπότε η δήλωση του Παππά για σουπερμάρκετ κι άλλα τέτοια ιντερνετικά  πυροτεχνήματα, που λειτουργούν στις μέρες μας σαν το μελάνι της πολιτικής σουπιάς στο διαδικτυακό εκτονωτήριο οργής και συστημικής φτώχειας, έχει ένα …ανταλλακτικό πάτημα χρήσιμο στα δύσκολα της καπιταλιστικής διαχείρισης μες το λάκο των ευρωλεόντων. Αν ήταν μόνο τα οπωροκηπευτικά, πάει στον κόρακα που κοράκου μάτι δε βγάζει. Και δεν χρειάζεται δικηγόρος με προηγούμενη θητεία στο ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο της Κύπρου. Ομως η Μercosur είναι εκτός των άλλων και…τηλεοπτικός, μηντιακός κολοσσός! Τόμπολα! Αμα απ΄ το 2013, τότε που ο Νικόλας δεν κινούσε της παραμικρή υποψία πολιτικής ισχύος, μπορούσες να βρεις δια της Βενεζουέλας τηλεοπτικά-πολιτιστικά ροδάκινα, τη χάνεις την ευκαιρία; Να έχεις καβάντζα δυό καφάσια πρόγραμμα, φθηνή τεχνογνωσία, να προωθείς και την ευρωλάτιν συνεργασία, είτε πάρεις είτε όχι την εξουσία, δεν το λες και ράφι σουπερμάκετ. Δεν το λες γενικώς , για να μη σε πάρουν με τις πέτρες τις στρογγυλές σαν π.χ. ροδάκινα…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις