Τα ψέματα για το χρέος

Πριν από τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιούσε τη στάση του ΔΝΤ, για να στηρίξει το αίτημα για διευθέτηση του χρέους. Στην πραγματικότητα, αξιοποιούσε τις υπαρκτές αντιθέσεις ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωζώνη στο ζήτημα της διαχείρισης του χρέους και παρουσίαζε το ΔΝΤ σαν τον «καλό σύμμαχο» της Ελλάδας, που συμφωνεί με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό που δεν έλεγε προεκλογικά στο λαό, είναι ότι ούτε η απομείωση του χρέους γίνεται για τα δικά του συμφέροντα, ούτε βέβαια ότι οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν ακόμα κι αν διευθετηθεί το χρέος. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι οι λεγόμενες «αναδιαρθρώσεις» σε Εργασιακά, Ασφαλιστικό, φορολογικό, ιδιωτικοποιήσεις, είναι συστατικό στοιχείο της προσπάθειας που κάνουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι να ξεπεράσουν την καπιταλιστική κρίση και να ξαναρχίσει ο κύκλος της διευρυμένης αναπαραγωγής των κεφαλαίων τους.
Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και η μείωση του χρέους, αφού διευκολύνει τη ροή κεφαλαίων και προνομίων (φορολογικών, ασφαλιστικών κ.ά.) προς τις επιχειρήσεις, για να υποβοηθηθεί η ανάκαμψη. Επομένως, τώρα που οι εργαζόμενοι ακούν πως συζητιέται η διευθέτηση του χρέους, όχι μόνο πρέπει να «κουμπώνονται», αλλά να ετοιμάζονται και για σκληρές ταξικές αναμετρήσεις, για να αποτρέψουν τα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται, είτε γίνει, είτε δε γίνει τελικά η απομείωση του χρέους με οποιονδήποτε τρόπο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις