Ποιος πληρώνει;

«Σήμερα καταθέσαμε την πρότασή μας στους θεσμούς, μια πρόταση με ισοδύναμα μέτρα που έχει ως βασικό κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη. Για πρώτη φορά τα βάρη δεν πηγαίνουν σε μισθωτούς και συνταξιούχους (...) Οι ελληνικές προτάσεις αποσκοπούν στο να επωμιστούν τα βάρη αυτοί που μπορούν να τα επωμιστούν, προκειμένου να βγούμε από την κρίση».
Αυτά είπε ο Αλ. Τσίπρας αμέσως μετά την προχτεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης που συζήτησε για τη συμφωνία με την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση ρίχνει στάχτη τα μάτια. Η εφάπαξ εισφορά επιχειρήσεων με πάνω από 500.000 ευρώ κέρδη, η αύξηση της φορολογίας κερδών από 26% στο 29% και των εργοδοτικών εισφορών 2,9%, που ενδεχομένως επιβαρύνουν τα κέρδη ορισμένων επιχειρήσεων, είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στη σφαγή του ήδη τσακισμένου λαϊκού εισοδήματος με την αύξηση του ΦΠΑ σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, διατήρηση και αύξηση χαρατσιών (π.χ. ΕΝΦΙΑ), αύξηση των εισφορών Υγείας για ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Γι' αυτό, άλλωστε, παρά τις γκρίνιες τους για τους φόρους, οι εργοδοτικές ενώσεις χαιρέτισαν την προοπτική της συμφωνίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις