Ενταση της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης

Ενα επιπλέον στοιχείο που δείχνει την ένταση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού που εκφράζεται ανάγλυφα στην αντιπαράθεση ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ κατά της καπιταλιστικής Ρωσίας είναι η πρόθεση του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας να εγκαταστήσει βαρύ οπλισμό σε στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη και τις Βαλτικές Χώρες. Η κίνηση αυτή βεβαίως - που έως τώρα αναφέρεται σε δημοσίευμα των «Νιου Γιουόρκ Τάιμς» και επιβεβαιώνεται από τις ηγεσίες της Πολωνίας και της Λιθουανίας - αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης. Εως τώρα έχει δηλωθεί ότι αυτή θα απαντήσει επίσημα, όταν υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από τις ΗΠΑ, ωστόσο σε σχόλιο του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται ότι είναι μια αρνητική εξέλιξη που πρέπει να αποφευχθεί, γιατί η στρατιωτική κλιμάκωση θα έχει επικίνδυνες συνέπειες. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για δείκτη κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης και δεν είναι τυχαίο ότι χτες ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια εγκαινίων στρατιωτικής έκθεσης ότι οι ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις θα ενισχυθούν με 40 επιπλέον διηπειρωτικούς πυραύλους, ικανούς να διαπερνούν κάθε πιθανό αντιπυραυλικό σύστημα.
Ας δούμε όμως τι ακριβώς αφορούν τα αμερικάνικα σχέδια. Ουσιαστικά, πρόκειται για την αποθήκευση εξοπλισμού (οχημάτων, αρμάτων μάχης και μεταφοράς προσωπικού) και βαρέων όπλων που δε διευκρινίζεται τι ακριβώς θα είναι, που θα μπορούν, όπως δηλώνεται, να απαντήσουν σε κάθε πιθανή απειλή από τη Ρωσία και να «προστατεύσουν» τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ στην περιοχή καθώς και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη 5.000 Αμερικανών στρατιωτών. Η Πολωνία και οι Βαλτικές χώρες είναι αυτές που προβάλλουν έντονα το «ρωσικό κίνδυνο» ιδιαίτερα μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Οι χώρες αυτές έχουν πρωτοστατήσει στη συγκεκριμένη περιοχή στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας, στη στήριξη της αντιδραστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας - γέννημα πραξικοπήματος - που είχε βεβαίως τις πλάτες των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Οι χώρες στις οποίες οι αντιδραστικές δυνάμεις κυριαρχούν μέχρι και εκθειάζονται τα τάγματα των δοσίλογων που συνεργάστηκαν με τους ναζί ενάντια στη Σοβιετική Ενωση, γίνονται και σήμερα τα «πρωτοκρίαρα» ειδικά για τις ΗΠΑ που, από την αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ήταν αυτές που ήθελαν να «μπουρλοτιάσουν» περισσότερο την κατάσταση.
Αλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη της ΕΕ όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία ήταν πιο διστακτικά, κυρίως λόγω των ισχυρών διασυνδέσεων των δικών τους μονοπωλιακών ομίλων με αυτά της Ρωσίας. Οι εξελίξεις που ακολούθησαν μετά την ανατροπή της αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς - το Φλεβάρη του 2014 - που παζάρευε και με την ΕΕ και με τη Ρωσία, η αντιπαράθεση μερίδων της αστικής τάξης στην Ουκρανία για την επιλογή ιμπεριαλιστή συμμάχου, το ξέσπασμα της εμφύλιας σύγκρουσης, η ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, επιβεβαίωσαν τις αντιθέσεις που τροφοδοτούν και την παραπέρα κλιμάκωση της σύγκρουσης με όλα τα μέσα. Αυτό που ερμηνεύεται στο διεθνή Τύπο και από διάφορους αναλυτές ως κίνηση του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, που θέλει να στείλει ένα προειδοποιητικό μήνυμα στο Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι ταυτόχρονα και μήνυμα προς τους συμμάχους στην ΕΕ, ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την ατζέντα τους, προωθώντας τα δικά τους συμφέροντα και με τους ...πιο δικούς τους ανθρώπους στις χώρες της περιοχής, που είναι στην ΕΕ και εκτός αυτής. Και αυτή η ατζέντα αφορά στο μοίρασμα αγορών, ενεργειακών πόρων και δρόμων μεταφοράς τους.
Ο εξοπλισμός και η παρουσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτών στις πολλές βάσεις που υπάρχουν στην Ανατολική Ευρώπη σχετίζονται με την ανάπτυξη της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ, δηλαδή της ετοιμοπόλεμης μονάδας κρούσης για κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση. Και μάλιστα η Ελλάδα - με τη δεδομένη συνέχεια των αστικών κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ - συμβάλλει στην υπόθεση αυτή, με το κέντρο εκπαίδευσής της στη Νέα Σάντα του Κιλκίς, που συχνά έχει βρεθεί στο στόχαστρο των λαϊκών οργανώσεων της χώρας μας. Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε στρατιωτική ΝΑΤΟική άσκηση με συμμετοχή και της ελληνικής πλευράς που είχε ως σενάριο ΝΑΤΟική στρατιωτική επέμβαση στην Εσθονία, η οποία απειλείται από άλλη ισχυρή χώρα της περιοχής, που «επιδιώκει να εδραιωθεί ξανά ως πολιτική και οικονομική περιφερειακή δύναμη, αποκλείοντας την εξωτερική επιρροή από ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΟΗΕ», φωτογραφίζοντας με σαφήνεια τη Ρωσία.
Οι νέες προκλήσεις των ιμπεριαλιστών πρέπει να σημάνουν συναγερμό για κάθε καλοπροαίρετο και σκεπτόμενο άνθρωπο. Τα σχέδια αυτά, η κόντρα ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με την καπιταλιστική Ρωσία μπορεί να φέρει πολλά δεινά για τους λαούς, όσο αυτοί μπαίνουν κάτω από ξένες σημαίες. Η διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας της δικής τους σχετίζεται μόνο με την πάλη ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων σε κάθε χώρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις