Για ποιους;

Το τι ακούμε τις τελευταίες μέρες από τα στελέχη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προκειμένου να θάψουν την ουσία της αντιλαϊκής πρότασης που κατέθεσαν προς τους εταίρους τους των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον, πραγματικά δεν περιγράφεται... Ομως, μέσα στα πολλά και διάφορα, αυτό που κυριαρχεί είναι: «Παλεύουμε» - λένε - «για τους φτωχούς. Πρέπει να την πληρώσουν οι πλούσιοι. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι μια αξιοπρεπής συμφωνία που θα επιβαρύνει τα υψηλά στρώματα και όχι τα φτωχά».
Το για ποιον παλεύουν οι κυβερνώντες μαζί με τους εταίρους τους φαίνεται ξεκάθαρα από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα και που συμπυκνώνονται στο 10σέλιδο κείμενο που φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Κάθε λέξη, κάθε αράδα, κάθε παράγραφος, στην κυριολεξία επιφυλάσσει και μία σοκαριστική αντιλαϊκή πρόβλεψη που χτυπά τα εργατικά δικαιώματα, το όποιο εργατικό - λαϊκό εισόδημα έχει απομείνει.
Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού η συγκυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι διαπραγματεύεται για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ότι κόπτεται για την «ανάκαμψη» που θα δώσει μια μεγάλη ανάσα στο κεφάλαιο σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Και αυτός είναι κοινός στόχος με τους δανειστές, ανεξάρτητα από τις όποιες αντιπαραθέσεις - υπαρκτές - που δείχνουν και το μέγεθος της κόντρας μεγάλων συμφερόντων.
Παλεύουν, άραγε, για τους φτωχούς; Τι εννοούν; Οτι ο αυξημένος ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, ο ΕΝΦΙΑ, οι έκτακτες εισφορές με βάση το εισόδημα, η αύξηση ή η επιβολή νέων ασφαλιστικών εισφορών που θα πληρώσει η φτωχολογιά είναι για το καλό της; Οτι το ΕΚΑΣ των συνταξιούχων, που η συγκυβέρνηση προτείνει να κοπεί αλλά λίγο πιο μετά, από τότε που θέλουν οι εταίροι της, είναι για το καλό τους; Οτι το Δημοσιονομικό Συμβούλιο που θα κόβει αυτόματα μισθούς, συντάξεις, δαπάνες για νοσοκομεία, πανεπιστήμια, σχολεία, εάν ο προϋπολογισμός δεν πιάνει τους στόχους, είναι για το καλό των νέων, των αρρώστων, των εργατών, των ηλικιωμένων; Οτι η επιβολή φόρου 13% από το πρώτο ευρώ στο σύνολο των αγροτικών αποζημιώσεων, επιδοτήσεων και ενισχύσεων, είναι για το καλό των φτωχών αγροτών; Ποιον κοροϊδεύουν;
Εχουν το θράσος να παρουσιάζουν σαν μέτρο που «χτυπά» τους πλούσιους την επιβολή έκτακτης εισφοράς 12% στις επιχειρήσεις με κέρδος πάνω από 500.000 ευρώ. Δηλαδή, ρυθμίσεις που στο παρελθόν έχουν ακολουθήσει και άλλες αστικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το αποτέλεσμά τους; Και πάλι η επιβάρυνση των εργαζομένων, αφού τα αφεντικά έχουν τον τρόπο να μετακυλήσουν αυτό το πρόσθετο κόστος στους εργάτες. Και, βέβαια, δεν είναι μόνο αυτό. Οι πλούσιοι, για τους οποίους μιλάνε, απολαμβάνουν τόσες φοροαπαλλαγές που αυτή η έκτακτη εισφορά είναι μία «τρίχα» από τα κέρδη τους. Στους πλούσιους, φρόντισαν ήδη να παράσχουν και νέα προνόμια. Πότε με τη διαγραφή χρεών από πρόστιμα, ακόμα και για λαθρεμπόριο, πότε με τη θέσπιση νέων φοροαπαλλαγών για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή ενεργειακών έργων υποδομής.
Η αλήθεια δεν κρύβεται. Το κυριότερο είναι ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δίνει όρκους πίστης στην Ευρωπαϊκή Ενωση που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, προστατεύει την κερδοφορία τους, δουλεύει γι' αυτά. Οσες προπαγανδιστικές απάτες κι αν επιχειρήσουν να στήσουν στο λαό, η ουσία είναι μία: Η διαπραγμάτευση της συγκυβέρνησης με τους εταίρους, όποια κι αν είναι η κατάληξη, θα χτυπήσει αλύπητα τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Και οι πλούσιοι, οι μεγάλοι επιχειρηματίες, το κεφάλαιο θα τρίβουν και πάλι τα χέρια τους...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις