Καμία δήλωση μετάνοιας στον Θείο Sam

«Ξέρουμε επίσης ότι υπάρχουν σκιές και προβλήματα του παρελθόντος τα οποία θέλουμε να υπερβούμε. Υπάρχουν όμως και δεσμοί ισχυροί οι οποίοι σε ένα παγκοσμιοποιημένο τοπίο, γίνονται όλο και ισχυρότεροι».

Τάδε έφη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας μπροστά στο κοινό του Brookings Institute, ενός από τα κορυφαία think tanks της επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ των ΗΠΑ.

Δυστυχώς για αυτόν και τους ομοίους του ο ελληνικός λαός, που έχει χάσει πολλά τα τελευταία χρόνια, δεν έχει χάσει ακόμη τη συλλογική ιστορική του μνήμη. Όσο και αν ορισμένοι θέλουν να κατασπαράξουν ακόμη και αυτήν.

Αυτή η ιστορική μνήμη δεν επιτρέπει στον ελληνικό λαό να ξεχάσει τα παλιά και σύγχρονα εγκλήματα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού που διεπράχθησαν σε βάρος του και σε βάρος άλλων λαών. Αυτά τα εγκλήματα, τα οποία ο κ. Τσίπρας, με σικ τρόπο, τα βαφτίζει «σκιές και προβλήματα», δε μπορούμε ούτε να τα υπερβούμε, ούτε να τα ξεχάσουμε.

Δε μπορούμε να ξεχάσουμε:

  • Τις πολυάριθμες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ σε όλον τον κόσμο, από την Κορέα και το Βιετνάμ μέχρι το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ιδιαίτερα την πρώτη, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ, που έγινε στην Ελλάδα για να στηριχτεί το αστικό καθεστώς και το καπιταλιστικό σύστημα από την πάλη του ελληνικού λαού, του ΔΣΕ και του ΚΚΕ.
  • Τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές που εκτέλεσε, φυλάκισε και εξόρισε το ελληνικό αστικό κράτος σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.
  • Τα εγκλήματα στα Βαλκάνια, την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία στην οποία πρωτοστάτησε ως υπουργός και ο Τάλμποτ, σημερινός διοικητής του Brookings Insitute.
  • Τον Τσε και τον Αλιέντε, που δολοφόνησαν οι υπηρεσίες των ΗΠΑ.
  • Το δολοφονικό εμπάργκο απέναντι στην Κούβα, τους 5 Κουβανούς που σήμερα είναι φυλακισμένοι από την «προοδευτική» - κατά το ΣΥΡΙΖΑ - διακυβέρνηση Ομπάμα.
  • Τα εκατομμύρια ανέργων, εξαθλιωμένων, αστέγων, αποκλεισμένων από την περίθαλψη Αμερικάνων, που αυξήθηκαν και από την προεδρία Ομπάμα. Όλους αυτούς που ο Τσίπρας δεν είδε κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό….

Ασφαλώς και είναι δικαίωμα του ΣΥΡΙΖΑ να δίνει διαπιστευτήρια και συγχωροχάρτι στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό (μιλώντας για σκιές που πρέπει να υπερβούμε), προκειμένου να αντλήσει στήριξη στην προσπάθειά του να αναλάβει το τιμόνι της αστικής διαχείρισης.

Είναι δικαίωμα του να εκθειάζει το αμερικάνικο μείγμα διαχείρισης, συντασσόμενος με μερίδες του κεφαλαίου και κρύβοντας το αποτέλεσμα αυτής της διαχείρισης, που είναι και εδώ η συντριβή των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων, η ένταση της εκμετάλλευσης.

Είναι δικαίωμα του να διατίθεται για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων στα πλαίσια των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Άλλωστε η επιφανειακή αντιγερμανική του ρητορεία είναι πολύ βολική για τις ΗΠΑ στους ανταγωνισμούς της με την Ευρωζώνη και κυρίως με τη Γερμανία.

Δικός του ο ανήφορος, δικός του και ο κατήφορος. Δεν περιμέναμε άλλωστε και τίποτα διαφορετικό από την κυβερνώσα αριστερά.

Δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να ασελγεί πάνω στους αγώνες του ελληνικού λαού, εμφανιζόμενος ως δήθεν συνεχιστής τέτοιων ηρωικών αγώνων, που δόθηκαν και εναντίον του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Αυτό δε μπορεί να γίνει ανεκτό από κανένα ριζοσπάστη, αγωνιστή, αριστερό.

Και βέβαια είναι δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση, του ελληνικού λαού να βγάλει συμπεράσματα από αυτήν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Να βγάλει συμπεράσματα για τα ψεύτικα και υποκριτικά συνθήματά του περί ακύρωσης των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων. Να βγάλει πάνω από όλα συμπεράσματα για το τι τον περιμένει και από μια αριστερή κυβέρνηση διαχείρισης του συστήματος. Και να μη συνταχτεί στο πλευρό του ενός ιμπεριαλιστή εναντίον ενός άλλου.

Εμείς ένα έχουμε να πούμε: Ο ελληνικός λαός δεν θα δώσει συγχωροχάρτι στον θείο Sam.

Μιλτιάδης Κόκκινος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις